140 οι μη αναστρέψιμες παθήσεις

Εφη Αχτσιόγλου

Μπορεί ο νόμος Κατρούγκαλου να έφερε μειώσεις στις αναπηρικές συντάξεις, που αγγίζουν σε κάποιες περιπτώσεις το 35%, ωστόσο η κυβέρνηση φρόντισε να αυξήσει από 43, που ήταν έως το 2017, σε περισσότερες από 140 τις μη αναστρέψιμες παθήσεις. Ουσιαστικά πρόκειται για τις παθήσεις οι οποίες φέρνουν αόριστη διάρκεια αναπηρίας, που σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπαίνουν στη βάσανο να κριθεί ξανά το ποσοστό αναπηρίας τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έπειτα από πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ε. Αχτσιόγλου, η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή για τον προσδιορισμό των ποσοστών αναπηρίας και των μη αναστρέψιμων παθήσεων συνεδρίασε στις 6 Φεβρουαρίου 2018, προκειμένου να επανεξετάσει παλαιότερη εισήγησή της.

Ετσι με αυτόν τον τρόπο αυξήθηκαν οι παθήσεις που χαρακτηρίζονται ως μη αναστρέψιμες και για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον από 43 σε περισσότερες από 140.

«Αποδεικνύεται έμπρακτα η καθημερινή μέριμνα της κυβέρνησης για τα άτομα με αναπηρίες» ανέφεραν σχετικά κύκλοι του υπουργείου Εργασίας.

Βέβαια για να έχουμε πλήρη γνώση, θα πρέπει να πούμε ότι με νόμο της ίδιας κυβέρνησης σε όσες αναπηρικές συντάξεις εκδοθούν μετά τη 13η Μαΐου 2016 (τέθηκε σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου) επέρχεται ραγδαία μείωση μέσω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού τους.

Με τα νέα δεδομένα οι νέοι δικαιούχοι αναμένεται να χάσουν έως και το 1/3 της σύνταξης που θα ελάμβαναν με τους όρους που ίσχυαν πριν από τον Μάιο του 2016!

Συγκεκριμένα, με βάση τις επιταγές του νόμου Κατρούγκαλου όσοι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης με βάση τις διατάξεις για τις αναπηρικές συντάξεις από τις 13/5/2016 και μετά θα λαμβάνουν:

▪ Το 40% της εθνικής σύνταξης (σήμερα 384 ευρώ) για ποσοστό αναπηρίας έως 49,99%.

▪ Το 50% της εθνικής σύνταξης για όσους έχουν αναπηρία από 50% έως 66,69%.

▪ Το 75% της εθνικής σύνταξης για όσους έχουν αναπηρία από 67% έως 79,99%.

▪ Το 100% της εθνικής σύνταξης για τους βαριά ανάπηρους από 80% και άνω.

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.