Χωρίς «προληπτική γραμμή» η έξοδος από τα μνημόνια

Ο Πιερ Μοσκοβισί

Μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, τα προγράμματα θα σταματήσουν και δεν πρόκειται να υπάρξει «προληπτική πιστωτική γραμμή».

Το παραπάνω δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας στο φόρουμ που συνδιοργάνωσαν το περιοδικό Le Nouvel Observateur (όμιλος Le Monde), η εφημερίδα Καθημερινή και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Επίσης, ο Ευρωπαίος επίτροπος έστειλε το ελπιδοφόρο μήνυμα πως η Ελλάδα έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, ωστόσο τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός αλλά να συνεχισθεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Ελλάδος. 

«Μεταφέρω ένα μήνυμα ελπίδας. Η Ελλάδα έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Αρχίσαμε να βλέπουμε νέες θέσεις εργασίας, ίσως όχι ποιοτικές, αλλά θέσεις εργασίας. Η χώρα γίνεται και πάλι ελκυστική… Στις 21 Ιουνίου το Eurogrοup θα αποφασίσει ότι είμαστε σε θέση να βγούμε από τα μνημόνια… Δεν πρέπει να χάσουμε τα τελευταία μέτρα της διαδρομής», είπε μεταξύ άλλων ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Ο Π. Μοσκοβισί μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον Αλέξη Τσίπρα (τον χαρακτήρισε ως «ενδιαφέρουσα πολιτική προσωπικότητα, πολύ ευφυή, ικανό και ευέλικτο») και δήλωσε ότι προσωπικές σχέσεις τους είναι πολύ καλές. «Συνεργάστηκα πολύ καλά και με τον κ. Σαμαρά και θα συνεχίσω εάν αύριο είναι πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης, γι αυτό και είναι πολύ σημαντικό να τους συναντάω όλους», είπε επίσης ο επίτροπος. 

Να μειωθεί το χρέος

Αναφορικά με το θέμα του χρέους, ο Ευρωπαίος επίτροπος ήταν ξεκάθαρος ότι είναι μη βιώσιμο, ωστόσο τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση διαγραφής του. Όπως είπε, το ελληνικό χρέος είναι «μη βιώσιμο, ποινικοποιεί τη χώρα και πρέπει να μειωθεί. Έχουν ληφθεί βραχυπρόθεσμα μέτρα και χρειάζονται μεσομακροπρόθεσμα, μέτρα περισσότερο φιλόδοξα αλλά υπάρχει κάτι που, ας μην κοροϊδευόμαστε, δεν θα συμβεί. Η διαγραφή χρέους. Δεν υπάρχει χώρα που θα συμφωνήσει».

Οι προϋποθέσεις για τη ρύθμιση του χρέους είναι τρεις, συμπλήρωσε: μία ελληνική στρατηγική ανάπτυξης την οποία θα καθορίσει η ελληνική κυβέρνηση, ένας μηχανισμός που θα ελέγχει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μετά το τέλος του προγράμματος, διευκρινίζοντας ότι αυτές θα είναι διαφορετικές και μία σειρά μέτρων για το χρέος.

«Το ΔΝΤ πρέπει να είναι μαζί μας μέχρι το τέλος» υποστήριξε επίσης, τονίζοντας ότι το Ταμείο είναι ο βασικός σύμμαχος της Ελλάδας στο θέμα του χρέους. Ωστόσο αναφέρθηκε σε ένα παράδοξο, καθώς το ΔΝΤ ζητά τα πιο αυστηρά μέτρα. 

«Προσαρμογές «ναι», λιτότητα «όχι»»

Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, ο Ευρωπαίος Επίτροπος χαρακτήρισε τον Ιούλιο του 2015 ως «καμπή» για την Ελλάδα, η οποία βρέθηκε πολύ κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη. Υποστήριξε επίσης ότι «ο κ. Βαρουφάκης οδηγούσε στο Grexit. Ο κ. Τσακαλώτος είναι το ίδιο αριστερός με τον κ. Βαρουφάκη, αλλά ξέρει να διαπραγματεύεται».

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας, ως απόρροια των μνημονιακών προγραμμάτων: «Δεν μπορείς να έχεις 170% του ΑΕΠ δημόσιο χρέος, 15% έλλειμμα και τόσο πολύ προσωπικό στη δημόσια διοίκηση», υποστήριξε, όμως παραδέχθηκε ότι ζητήθηκαν μέτρα σε προηγούμενα μνημόνια που δεν ήταν σωστά, όπως ότι έγιναν «δύο και τρεις φορές προσαρμογές στις συντάξεις. Προσαρμογές «ναι», λιτότητα «όχι»» είπε ο Μοσκοβισί. 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.