«Φιλικές συμβουλές» στην Ιταλία

Μπρουνό Λεμέρ, Τζιοβάνι Τρία,  Eurogroup

Tι μπορεί να περιλαμβάνει ένας «εποικοδομητικός διάλογος» μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τους εταίρους της ευρωζώνης, μετά τις απειλές από τη μία πλευρά και τις όχι και τόσο ευγενικές δηλώσεις από την άλλη;

Και όμως, και οι δύο πλευρές μίλησαν για «εποικοδομητικό διάλογο» χθες μετά τη λήξη των εργασιών της ευρωζώνης που αφιερώθηκαν στην ιταλική «ανταρσία».

Στο κλειστό κλαμπ των 19 γίνεται ό,τι δηλωθεί… Βέβαια, άλλο ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, που ήταν στη σύνοδο και άλλο ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, και ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας, ο οποίος κάλεσε τους Ιταλούς να κατέβουν στους δρόμους στις 8 Δεκεμβρίου για να φωνάξουν στους «κυρίους των Βρυξελλών, ποτέ πια στα γόνατα η Ιταλία» και «αφήστε μας να εργαστούμε και να αναπνεύσουμε».

Θυμίζει ημέρες του 2015 στην Ελλάδα, πριν από το γονάτισμα ενώπιον των εταίρων. Μετά… σιωπή.

Πού κατέληξε ο χθεσινός «εποικοδομητικός διάλογος» στην αίθουσα όπου εξακολουθεί να περιφέρεται το φάντασμα του πρώην Γερμανού υπουργού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε;

«Οι κανόνες είναι κανόνες»

Οι υπουργοί της ευρωζώνης κάλεσαν την ιταλική κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί το φιλικό χέρι που της τείνουν οι Βρυξέλλες και να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της χώρας για το 2019 μέχρι τις 13 Νοεμβρίου. Διαφορετικά, θα βρεθεί αντιμέτωπη με επιπτώσεις…

«Οι κανόνες είναι κανόνες», όπως δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, με τον οποίο έσπευσε να συμφωνήσει ο Γάλλος υπουργός Μπρουνό Λεμέρ.

Στον προϋπολογισμό που κατέθεσε η Ρώμη, τίθεται στόχος για το δημόσιο έλλειμμα (2019) το 2,4% του ΑΕΠ, κάτω δηλαδή από το όριο του 3% που επιβάλλει το γερμανόφωνο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή λιτότητας, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ένα επίπεδο ύψους 0,8%.

Μία απόκλιση από τους κοινοτικούς κανόνες σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία είχε κλείσει τα μάτια για την περίπτωση του δημοσίου ελλείμματος της Γαλλίας, ενώ περιορίζεται σε χλιαρές συστάσεις προς το Βερολίνο για τον χειρισμό των πλεονασμάτων της Γερμανίας…

Ο Π. Μοσκοβισί επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί τον διάλογο με τη Ρώμη, ενώ ο Γερμανός υπουργός Ολαφ Σολτς παρατήρησε πως η Κομισιόν έδωσε μια «φιλική συμβουλή» στην Ιταλία, ζητώντας την αναθεώρηση του προϋπολογισμού.

Το Βερολίνο αποφεύγει να βγει μπροστά στη διένεξη με την Ιταλία για να μη δεχτεί τα πυρά του δίδυμου Σαλβίνι – Ντι Μάιο και να χρησιμοποιεί χαμηλούς τόνους. Απλώς χρησιμοποιεί τους «συμμάχους» του…

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις προειδοποίησε από την πλευρά του ότι η Ιταλία, παραβιάζοντας τους κοινοτικούς κανόνες, θέτει σε κίνδυνο την οικονομία της. Ο Λετονός αναφέρεται φυσικά στον κίνδυνο των αγορών, τις οποίες κατά κάποιο τρόπο ερεθίζει σκόπιμα με τις δηλώσεις του.

Διότι, σε περίπτωση που η Ιταλία δεν αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της, θα κινηθεί από την Επιτροπή η χρονοβόρος διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (όπως έγινε με τη Γαλλία) και αν συνεχίζει να κωφεύει ενδέχεται να υποστεί οικονομικές κυρώσεις, μέτρο που δεν έχει τεθεί ποτέ σε εφαρμογή. Οι αγορές, όμως, επιτίθενται αμέσως και σε αυτές στηρίζονται οι πιέσεις των Βρυξελλών.

Συντάξεις

Συζήτηση δεν έγινε για το ελληνικό θέμα των συντάξεων, τουλάχιστον επίσημα. Μόνο στο περιθώριο της συνόδου.

Πάντως, ο Π. Μοσκοβισί έδωσε το στίγμα: «Η Επιτροπή εξετάζει τα δημοσιονομικά περιθώρια που έχει η Ελλάδα σε περίπτωση που εισηγηθεί στην ευρωζώνη τη μη περικοπή των συντάξεων.

Η Κομισιόν αξιολογεί στην παρούσα φάση τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν, ενώ, στη συνέχεια, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να πείσει τους εταίρους να υποστηρίξουν τα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2019 (αντίμετρα).

Με άλλα λόγια, ο επίτροπος επανήλθε στις ελληνικές δεσμεύσεις για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022. Μία πρώτη εικόνα θα δείξουν οι οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα δημοσιοποιηθούν την Πέμπτη.

Οι συστάσεις για τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η Αθήνα θα ανακοινωθούν στις 21 Νοεμβρίου.

Πάντως, η απόφαση για τις συντάξεις αναμένεται εντός του Νοεμβρίου, το πιο πιθανό στην έκτακτη σύνοδο της ευρωζώνης, που όλα δείχνουν ότι θα συνέλθει στις 19 Νοεμβρίου.

Έντυπη έκδοση

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.