ΥΠ.ΟΙΚ.: Θετικά μηνύματα από τον δείκτη PMI

Βιομηχανία

Την ικανοποίησή του για την πορεία του μεταποιητικού τομέα της χώρας, όπως καταγράφεται στον δείκτη PMI (Purchasing Managers’ Index), εξέφρασε το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠ.ΟΙΚ., η συνεχιζόμενη πορεία ανάπτυξης του μεταποιητικού τομέα της χώρας έχει σημαντική συμβολή στην αύξηση της απασχόλησης και της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Το υπουργείο τονίζει ότι η πολυμέτωπη πρόοδος στην ελληνική οικονομία ενισχύει τις θετικές προοπτικές για το 2018.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με αυτόν τον πρόδρομο δείκτη:

 H επιχειρηματική εμπιστοσύνη συνέχισε να αυξάνεται καταγράφοντας τιμή- ρεκόρ τον Μάρτιο και στηρίζοντας την αύξηση της απασχόλησης.

 H μεταβολή των θέσεων εργασίας παραμένει θετική για 11 συνεχόμενους μήνες, για τον Μάρτιο έχει επιταχυνθεί σε σχέση με τον Φεβρουάριο και καταγράφει τιμή- ρεκόρ από τότε που εκδίδεται η συγκεκριμένη έρευνα.

 Θετικούς ρυθμούς παρουσιάζουν και οι δείκτες αύξησης νέων παραγγελιών, αγοραστικής δραστηριότητας και παραγωγής, μετά το ρεκόρ που κατέγραψαν τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα μηνύματα αυτά δεν αποτελούν μεμονωμένα γεγονότα, αλλά στηρίζονται στην πολυμέτωπη πρόοδο που καταγράφεται στην ελληνική οικονομία και ενισχύουν τις θετικές προοπτικές για το 2018, σε συνδυασμό με:

  • Τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους που βρίσκεται σε εξέλιξη.
  • Την εκπόνηση του νέου ολιστικού σχεδίου ανάπτυξης που θα παρουσιασθεί εντός του Απριλίου.
  • Την πρόοδο στις συζητήσεις για την ολοκλήρωση 4ης αξιολόγησης.
  • Το μαξιλάρι ρευστότητας που χτίζεται για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και τη σταθερή ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές.

Markit: Στις 55 μονάδες ο δείκτης 

Σύμφωνα με έρευνα της Markit, στο τέλος του πρώτου τριμήνου υποχώρησε ελαφρώς ο ρυθμός ανάπτυξης του μεταποιητικού τομέα της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, οι ρυθμοί αύξησης των νέων παραγγελιών, της αγοραστικής δραστηριότητας και της παραγωγής υποχώρησαν από τις υψηλές τιμές που καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη συνέχισε να αυξάνεται, καταγράφοντας τιμή-ρεκόρ τον Μάρτιο, γεγονός το οποίο συνέβαλε, με τη σειρά του, στην ταχύτερη αύξηση της απασχόλησης που έχει καταγραφεί από την αρχή διεξαγωγής της έρευνας.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’Index–PMI) κατέγραψε τιμή πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων, τον Μάρτιο. Κλείνοντας στις 55 μονάδες, ο δείκτης υπέδειξε σημαντικό ρυθμό αύξησης, μολονότι ήταν ασθενέστερος από την υψηλότερη τιμή σε διάστημα πολλών ετών που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο (56,1 μονάδες).

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.