Υποδιπλάσιο το κόστος εργασίας σε Ελλάδα σε σύγκριση με ευρωζώνη

Αν και έχει σημειώσει μικρή άνοδο από το 2015, το ωριαίο κόστος της εργασίας στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με το αντίστοιχο στη ζώνη του ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα (Δευτέρα) η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (EUROSTAT), το ανά ώρα κόστος της εργασίας (μισθολογικό και μη μισθολογικό) ανήλθε στην Ελλάδα το 2017 στα 14,5 ευρώ, ενώ στην ευρωζώνη έφτασε (κατά μέσο όρο) στα 30,3 ευρώ. 

ανά ώρα κόστος εργασίας στις χώρες της Ε.Ε. Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος | Eurostat

Η αντίστοιχη τιμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν στα 26,8 ευρώ, με το μικρότερο εργατικό κόστος να καταγράφουν η Βουλγαρία (με 4,9 ευρώ), η Ρουμανία (6,3 ευρώ), η Λιθουανία (8 ευρώ), η Λετονία (8,1 ευρώ) και η Ουγγαρία (9,1 ευρώ).

Αντίθετα, το μεγαλύτερο ανά ώρα κόστος εργασίας στην Ε.Ε. εμφάνισαν για το 2017 η Δανία με 42,5 ευρώ, το Βέλγιο με 39,6 ευρώ, το Λουξεμβούργο με 37,6 ευρώ, η Σουηδία με 36,6 ευρώ και η Γαλλία με 36 ευρώ.

Στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο ωριαίο κόστος εργασίας ήταν στον βιομηχανικό τομέα με 15,3 ευρώ. Στον τομέα των υπηρεσιών ήταν στα 14,3 ευρώ, ενώ στον τομέα των κατασκευών ήταν στα 10,2 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις της Eurostat προέρχονται από επιχειρήσεις που απασχολούσαν κατ’ ελάχιστον 10 εργαζόμενους, ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Διοίκηση.

Διαφορετική η εικόνα προ κρίσεως

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάσταση ήταν τελείως διαφορετική στην Ελλάδα, στα χρόνια προ της κρίσεως.

Πιο συγκεκριμένα, το 2008 το ωριαίο κόστος της εργασίας στην Ελλάδα ήταν στα 16,8 ευρώ, τη στιγμή που στην ευρωζώνη ήταν στα 25,1 ευρώ.

Αντίθετα, το 2015, στην Ελλάδα το ανά ώρα κόστος εργασίας είχε πέσει στα 14,1 ευρώ ενώ στη ζώνη του ευρώ βρισκόταν στα 29,3 ευρώ.

Ακολουθούν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat:

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.