«Τρύπα» 55 δισ. στο όραμα της Ν.Δ. για το ασφαλιστικό

Εφη Αχτσιόγλου

Η μετάβαση των επικουρικών συντάξεων από το αναδιανεμητικό στο αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα με διαχείριση από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, που προτείνουν η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα κόστιζε 55 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, χωρίς να διασφαλίζει τους ασφαλισμένους.

Οι μόνοι σίγουροι κερδισμένοι θα ήταν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες «που θα πάρουν ζεστό χρήμα και μεγάλα κέρδη από την εκμετάλλευση των εισφορών των ασφαλισμένων πελατών τους» υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, η οποία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας το ότι δεν σταμάτησε ποτέ τη ρητορική της υπονόμευσης του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με προφανή και ομολογημένο στόχο τη διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα, με οδυνηρές συνέπειες για ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

«Τον στόχο αυτό επιβεβαιώνει και η πολιτική που η Ν.Δ. εφάρμοσε και χρεοκόπησε το ασφαλιστικό σύστημα, παραδίδοντάς το με 1,1 δισ. ευρώ έλλειμμα, μετά από 12 οριζόντιες περικοπές συντάξεων και με απλήρωτες 400.000 συνταξιοδοτικές παροχές» ανέφερε η Εφη Αχτσιόγλου.

Ειδικότερα, γι’ αυτό το ιδιότυπο «μπρα ντε φερ» μεταξύ αναδιανεμητικού συστήματος, που ισχύει σήμερα και πληρώνει με τις εισφορές των σημερινών ασφαλισμένων τις σημερινές συντάξεις, και αμιγώς κεφαλαιοποιητικού συστήματος, που λειτουργεί στη βάση των χρηματοπιστωτικών αρχών και οι εισφορές τοποθετούνται σε ατομικές μερίδες, επενδύονται σε πραγματικό χρόνο και αποδίδονται στον ασφαλισμένο κατά τη συνταξιοδότηση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υπογράμμισε:

1 Η πρόταση της Ν.Δ. δημιουργεί κενό για τη χρηματοδοτική κάλυψη της καταβολής των συντάξεων των 1,2 εκατ. επικουρικών συνταξιούχων που λαμβάνουν σήμερα επικουρική σύνταξη. Δηλαδή, δεν θα υπάρχουν εισφορές για να καλυφθούν οι επικουρικές συντάξεις για 1,2 εκατ. επικουρικούς συνταξιούχους.

2 Αν η πρόταση της Ν.Δ. ισχύσει για τους νέους ασφαλισμένους, και πάλι δημιουργείται «τρύπα» για την πληρωμή των σημερινών επικουρικών συνταξιούχων και το κράτος πρέπει να αναλάβει την πληρωμή των σημερινών επικουρικών συνταξιούχων οι οποίοι στο σύνολό τους δικαιούνται 30 δισ. ευρώ.

3 Σε ό,τι αφορά τους σημερινούς 2,8 εκατ. ασφαλισμένους στο επικουρικό ταμείο, το σχέδιο αφαιρεί πόρους από το δημόσιο σύστημα επικουρικής ασφάλισης με τους οποίους αναμένουν να χρηματοδοτηθούν όχι μόνο οι σημερινοί αλλά και οι μελλοντικοί συνταξιούχοι – σημερινοί ασφαλισμένοι του δημόσιου συστήματος καθώς οι εισφορές που έχουν ήδη καταβάλει και οι μελλοντικές τους συντάξεις τίθενται υπό διακινδύνευση. Το κόστος κάλυψης αυτών των ασφαλισμένων ανέρχεται σε 25 δισ. ευρώ. «Αρα το σύνολο του κόστους μετάβασης στο υποθετικό σύστημα του κ. Μητσοτάκη για την επικουρική ασφάλιση είναι 55 δισ. ευρώ» είπε η Εφη Αχτσιόγλου.

Ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος συμπληρώνει ότι είναι αμφίβολο εάν υπάρχουν αμιγώς ελληνικές εταιρείες που διαθέτουν τα απαιτούμενα ελάχιστα κεφάλαια | EUROKINISSI

Ακόμα όμως και αν το κόστος της μετάβασης ήταν μικρότερο και υπήρχε τρόπος να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό, η πρόταση Μητσοτάκη δεν διασφαλίζει ούτε τους νέους ασφαλισμένος, που υποθετικά θα επιλέξουν την ιδιωτική ασφάλιση για την επικουρική τους σύνταξη. «Διότι τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα, που ευαγγελίζεται ο κ. Μητσοτάκης, λειτουργούν στο πλαίσιο του επενδυτικού κινδύνου και εξαρτώνται από τις μεταβολές και διακυμάνσεις των αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με άλλα λόγια, ο ασφαλισμένος τοποθετεί τα χρήματά του στην ατομική μερίδα, όμως αυτά τίθενται υπό τον επενδυτικό κίνδυνο. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα κατάρρευσης. Χαρακτηριστικότερο, όμως, όλων είναι το παράδειγμα της μετοχής της AIG, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής των ΗΠΑ, όπου τον Σεπτέμβριο του 2008 μέσα σε λίγες μέρες έπεσε από τα 70 δολάρια στα 5,5, με αποτέλεσμα το αμερικανικό κράτος να αναλάβει το κόστος ασφαλιστικών συμβολαίων ύψους 85 δισ. ευρώ.

Μνήμες… ΑΣΠΙΣ

«Ελληνικό παράδειγμα πτώχευσης ασφαλιστικής εταιρείας αποτελεί η ΑΣΠΙΣ Πρόνοια που υποσχόταν στα συνταξιοδοτικά και επενδυτικά της προγράμματα εγγυημένη απόδοση 7,5% και είχε την κατάρρευση που όλοι γνωρίζουμε» δήλωσε η υπουργός Εργασίας.

Κληθείσα να σχολιάσει το παράδειγμα που έχει επικαλεστεί ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης, σύμφωνα με το οποίο ένας εργαζόμενος-ασφαλισμένος που ξεκινά με μισθό 800 ευρώ και λαμβάνει αύξηση 3% και έχει τελικό μισθό 2.000 ευρώ και εισφέρει στον ατομικό του λογαριασμό 7% του μισθού του, θα έχει συγκεντρώσει στον ατομικό του λογαριασμό έπειτα από 32 έτη ποσό ύψους 125.000 ευρώ, η υπουργός βρήκε ομοιότητες με την ΑΣΠΙΣ Πρόνοια.

«Αυτό που δεν μας είπε ο κ. Χατζηδάκης είναι ότι για να επιτευχθεί το ύψος αυτού του ποσού απαιτείται ετησίως απόδοση επενδύσεων της τάξεως του 7,25%. Μήπως βλέπετε ομοιότητα με το 7,5% της ΑΣΠΙΣ;» υπογράμμισε η Εφη Αχτσιόγλου, σημειώνοντας ότι «σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεώνει τις ασφαλιστικές εταιρείες να εκτιμούν τα συνταξιοδοτικά τους προγράμματα με επιτόκιο μόλις 1%».

«Φυγή κεφαλαίων»

Μια άλλη παράμετρος αφορά τα απαιτούμενα κεφάλαια που πρέπει να έχει μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο, βάσει της οδηγίας Solvency II, τα ελάχιστα απαιτούμενα κεφάλαια είναι πολύ υψηλά και είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει αμιγώς ελληνική εταιρεία που να τα διαθέτει. Ετσι, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μπουν στην «αγορά» επικούρησης ξένοι, μεγάλοι παίκτες και συνεπώς να έχουμε φυγή ελληνικών κεφαλαίων.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες δύο προτάσεις της Ν.Δ. για τις κύριες συντάξεις, δηλαδή την οριζόντια μείωση των εισφορών και τη μετατροπή του συστήματος για την κύρια σύνταξη από διανεμητικό σε αμιγώς ανταποδοτικό, η Εφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι η διαμόρφωση των εισφορών σε 15% για όλους θα δημιουργήσει, με βάση τα σημερινά δεδομένα, τρύπα σε έσοδα του ΕΦΚΑ ύψους 2 δισ. ευρώ ετησίως, που πρέπει να καλυφθεί είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε μέσω της μείωσης των κύριων συντάξεων.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση μετατροπής του συστήματος σε αμιγώς ανταποδοτικό, τη χαρακτήρισε τιμωρητική για τους πολίτες που δεν είχαν σταθερό, συνεχόμενο εργασιακό βίο και αξιοπρεπείς αμοιβές.

«Σημαίνει ότι σημερινοί εργαζόμενοι που χωρίς δική τους ευθύνη λαμβάνουν πολύ χαμηλούς μισθούς ή μένουν κάποιοι χρόνια άνεργοι, δεν θα μπορέσουν να λάβουν συντάξεις με τις οποίες να βιοπορίζονται» υπογράμμισε η Εφη Αχτσιόγλου.

Οπου δοκίμασαν το κεφαλαιοποιητικό …επέστρεψαν στο αναδιανεμητικό

Η Ν.Δ., στην επιχειρηματολογία της για τη μετάβαση σε ένα αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα για την επικούρηση και το πέρασμα της επικουρικής ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα, επικαλείται τις χώρες όπου αυτό εφαρμόστηκε, δηλαδή Ουγγαρία (1998), Πολωνία (1999), Λετονία (2001), Βουλγαρία (2002), Εσθονία (2002), Λιθουανία (2004), Σλοβακία (2005) και Ρουμανία (2008) –με οδυνηρά όμως αποτελέσματα. Ετσι, μετά το 2008 επέστρεψαν στη «θαλπωρή» του αναδιανεμητικού συστήματος και των δημόσιων ταμείων.

Σε άλλες χώρες –Σουηδία, Ιταλία, Νορβηγία κ.ά.– προς αποφυγήν των κινδύνων των αμιγώς κεφαλαιοποιητικών ταμείων που είχαν δημιουργηθεί και για μην εκτεθούν πλήρως στον κίνδυνο των διακυμάνσεων των αγορών, προσέφυγαν στο σύστημα της νοητής κεφαλαιοποίησης. Σημειώνεται ότι η Αργεντινή το 2008 κρατικοποίησε ατομικούς λογαριασμούς 28 δισ. δολαρίων. Η Χιλή επίσης επέστρεψε το 2008 το ασφαλιστικό της σύστημα στο διανεμητικό δημόσιο σύστημα.

Υπογραμμίζεται ότι στις χώρες που επικαλείται η Ν.Δ. η δημόσια κύρια και επικουρική ασφάλιση παραμένει στον δημόσιο αναδιανεμητικό πυλώνα (1ος πυλώνας) αλλά ακόμα και τα συστήματα που έχουν κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά δεν έχουν σχέση με την πρόταση Μητσοτάκη.

Η Εφη Αχτσιόγλου διευκρίνισε, εξάλλου, ότι στις ευρωπαϊκές χώρες, ο 2ος πυλώνας, που είναι τα επαγγελματικά ταμεία, ιδρύονται εξαρχής παράλληλα και εθελοντικά και ως εκ τούτου δεν υπάρχει το κόστος μετάβασης που θα δημιουργηθεί στην πρόταση της Ν.Δ. Επίσης, στον ευρωπαϊκό, όμως, χώρο, τα επαγγελματικά ταμεία αποτελούν μια χρόνια πρακτική με κουλτούρα συνδιοίκησης των ταμείων αυτών από εργαζόμενους και εργοδότες και είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (συλλογικός χαρακτήρας).

«Εκτιμούμε ότι το μέτρο δεν είναι αναγκαίο. Τελεία», ήταν η σαφής απάντηση της Εφης Αχτσιόγλου στην ερώτηση αν εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια περικοπής των συντάξεων (προσωπική διαφορά) από 1/1/2019. Οπως είπε η υπουργός, ο δημοσιονομικός στόχος για πλεόνασμα 3,5% όχι μόνο επιτυγχάνεται χωρίς την περικοπή των συντάξεων αλλά προκύπτει και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος της τάξης των 800 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, όπως τόνισε η Εφη Αχτσιόγλου, «οι εταίροι μας αποδέχονται πως το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό» καθώς το ελληνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι β ιώσιμο.

Βρούτσης: «Καταστροφική η πορεία των συντάξεων»

Στην αντεπίθεση επιχείρησε να περάσει η Ν.Δ., χωρίς ωστόσο να μπει στην ουσία, δηλαδή να απαντήσει στην αποδόμηση της πρότασης για μετάβαση σε ένα αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης. Περιορίστηκε να κατηγορήσει την υπουργό Εργασίας ότι προτιμά να επιτεθεί στη Ν.Δ. «διαστρεβλώνοντας το σχέδιό της για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού».

Γιάννης Βρούτσης

Ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ν.Δ., Γιάννης Βρούτσης, κατηγόρησε την Εφη Αχτσιόγλου ότι «απέφυγε για άλλη μία φορά να αναλάβει τις ευθύνες της για την καταστροφική πορεία του ασφαλιστικού επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.», που οδήγησε, όπως σημειώνει, σε «21 μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών», σε «1,9 εκατ. νυν συνταξιούχους σε απόλυτη αβεβαιότητα για το αν θα μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις τους» καθώς και σε 35% μειώσεις στις κύριες συντάξεις και 45% στις επικουρικές για τους νέους συνταξιούχους.

«Χρειάστηκαν τριάμισι χρόνια για να αντιληφθεί η κυβέρνηση το αδιέξοδο στο οποίο οδήγησε συνταξιούχους και εργαζομένους ο νόμος Κατρούγκαλου, προαναγγέλλοντας την αναθεώρηση ορισμένων πτυχών του. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να περιμένει τίποτε από αυτή την κυβέρνηση. Η μόνη υπηρεσία που μπορεί πλέον να προσφέρει είναι να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατόν» καταλήγει ο Γ. Βρούτσης.

 

Έντυπη έκδοση

 

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.