Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Βρυξέλλες

Την άμεση εφαρμογή των προαπαιτούμενων στο πλαίσιο της συμφωνίας των Αθηνών για την τρίτη αξιολόγηση ζήτησε σχεδόν επιτακτικά ο απερχόμενος πρόεδρος της ευρωζώνης Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, στη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας των εργασιών της ευρωζώνης.

Ο Ολλανδός προέβη σε έναν απολογισμό της θητείας του, μίλησε για «δύσκολες στιγμές » και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε το καλοκαίρι του 2015 όταν το ελληνικό ζήτημα βρέθηκε στην πιό κρίσιμη καμπή του.

Δίπλα του, ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά «εποικοδομητικές» τις συζητήσεις με την κυβέρνηση, οι οποίες κατέληξαν σε «ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα». Το επόμενο βήμα, είπε, είναι η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών το Δεκέμβριο ή στις αρχές του Ιανουαρίου… Αλλωστε, πρόσθεσε, «η ταχεία ολοκλήρωση των συνομιλιών αποτελεί ένα καλό βήμα γι’ αυτά που θα ακολουθήσουν»… και «είναι τόσο επιθυμητό όσο και εφικτό να ολοκληρώσουμε την εφαρμογή των προαπαιτούμενων έγκαιρα εν όψει της συνεδρίασης του πρώτου Eurogroup του 2018».

Ο Γάλλος Επίτροπος εκτίμησε ότι το ελληνικό δημοσιονομικό πλεόνασμα θα είναι το 2017 μεγαλύτερο από αυτό που είχε προϋπολογιστεί και επέκρινε τη στάση και τις θέσεις του Γιάνη Βαρουφάκη, όταν ήταν υπουργός οικονομικών…

Ο τρίτος της παρέας, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ εκτίμησε και αυτός ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι ένα «καλό μήνυμα» στις αγορές και ανέφερε ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα αναμένεται να γίνει τον Ιανουάριο…

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.