Τη δέσμευση των Ευρωπαίων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους υπενθυμίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ευκλείδης Τσακαλώτος - Μάριο Σεντένο

«Καμπανάκι» ώστε να μη μετατεθούν οι αποφάσεις για το χρέος και να ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο χτύπησε ο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό για μας στα οικονομικά φύλλα της Handelsblatt, της Wall Street Journal και των Financial Times να μη γραφτεί στις 22 Ιουνίου ότι το Eurogroup μετέθεσε εκ νέου το πρόβλημα και δεν διευθέτησε το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Εάν συμβεί αυτό, προφανώς δεν θα έχουμε πρόσβαση στις χρηματαγορές» είπε μιλώντας στην Zeit Online.

Ερωτηθείς αν αναμένει την υπεσχημένη ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε τη δέσμευση των Ευρωπαίων.

«Ο Ολαφ Σολτς (σ.σ. ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών) γνωρίζει ότι υπάρχει μια ανακοίνωση του Eurogroup του 2017, η οποία είναι πολύ σημαντική και δεσμεύεται σε μια ελάφρυνση του χρέους, ούτως ώστε η Ελλάδα να μπορέσει και πάλι να βγει στις χρηματαγορές μετά το πέρας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Τι είναι αυτό που θα κάνει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα βιώσιμο; Θα μπορούσε κανείς να κάνει έναν παραλληλισμό της κατάστασης με μια εγκυμοσύνη: Δεν είναι δυνατόν να είναι κανείς “ολίγον έγκυος”. Ή θα καταφέρει κανείς να ? ?τάσει σε ένα επίπεδο όπου το χρέος είναι βιώσιμο ή όχι» είπε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών.

Επειδή πολλά εξαρτώνται από τη στάση του Βερολίνου, ο δημοσιογράφος της Zeit Online ρώτησε τον Ευκλ. Τσακαλώτο αν έχει μεταβληθεί η γερμανική θέση από τη στιγμή που τη θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέλαβε ο σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς.

Ο Ελληνας υπουργός κάλεσε τον δημοσιογράφο της Ζeit Online να του θέσει τη συγκεκριμένη ερώτηση μετά τη συνάντηση του Eurogroup στις 21 Ιουνίου, αλλά «σε κάθε περίπτωση όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει έναν τεράστιο αριθμό μεταρρυθμίσεων σε πάρα πολλούς τομείς. Οποιος το αμφισβητεί, δεν έχει αντιληφθεί τι έχει συντελεστεί στην Ελλάδα».

Οι αγορές

Και φυσικά τέθηκε για μία ακόμα φορά ερώτηση περί αναγκαιότητας μιας προληπτικής γραμμής στήριξης που θα λειτουργήσει καθησυχαστικά για τις αγορές.

Το ταμειακό απόθεμα (cash buffer) που αποφάσισε το Eurogroup του Ιουνίου 2017 λειτουργεί ως υποκατάστατο και όχι ως συμπληρωματικό μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης, υπογράμμισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

«Το δεύτερο επιχείρημά μου είναι το εξής: Δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Γερμανίας ούτε της Ελλάδας να συνεχίσουμε να έχουμε προγράμματα διάσωσης. Γιατί μια τέτοια πιστωτική γραμμή δεν θα ήταν τίποτε άλλο παρά ένα νέο πρόγραμμα, με όρους και προαπαιτούμενα. Κάποια στιγμή θα πρέπει να δείξει κανείς σε μια χώρα εμπιστοσύνη ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ευθύνες της. Ημασταν οκτώ χρόνια σε πρόγραμμα και τώρα θέλουμε να βγούμε από αυτό. Ας πάρουμε λοιπόν όλοι μια βαθιά ανάσα και να δούμε πώς εμείς –η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και οι κοινωνικοί εταίροι στην Ελλάδα– μπορούμε να φερθούμε με υπευθυνότητα, ώστε να μην επιστρέψουμε στις παλιές συνήθειες».

Ερωτηθείς πώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, θα πείσει τον κόσμο υπέρ της μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 που είναι οι εκλογές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι «ο χρόνος είναι με το μέρος μας» καθώς την επόμενη χρονιά θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη και απασχόληση από το 2018, ενώ στις εκλογές «οι άνθρωποι κοιτάνε μπροστά» και θα μπορέσουν να κρίνουν την αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά όμως την αξιωματική αντιπολίτευση, «η Νέα Δημοκρατία θέλει να μειώσει δραστικά τους φόρους, χωρίς ωστόσο να κάνει περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Πώς μπορεί να λυθεί αυτή η εξίσωση; Ποντάρουν σε ανάπτυξη 4% και ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να διαπραγματευτούν χαμηλότερα δημοσιονομικά πλεονάσματα με τους Γερμανούς. Τους εύχομαι καλή τύχη!»

Έντυπη έκδοση

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.