Τα “μαργαριτάρια” Πατούλη στη “συνεύρεση” ΚΕΔΕ-Ελεγκτικού (λίστα)

Όπως ενημερώνει τη στήλη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και επιβεβαιώνει και ο ρεπόρτερ της aftodioikisi.gr, o Γιώργος Πατούλης κατά την εναρκτήρια ομιλία του την περασμένη Πέμπτη προσέφερε σειρές ολόκληρες “μαργαριταριών” στο κοινό της διημερίδας ΚΕΔΕ-Ελεγκτικού Συνεδρίου .

Οχι πως δεν το συνηθίζει στον προφορικό λόγο να ξεφεύγει ανακατεύοντας λέξεις, αντιστρέφοντας συλλαβές και χάνοντας τις πτώσεις των ουσιαστικών και των επιθέτων. Αλλά, όπως λέει και ο αιρετός της ΚΕΔΕ, έως τώρα είχαμε συνηθίσει να αλιεύουμε τα μαργαριτάρια όταν προεδρεύει στις μακρόσυρτες συνεδριάσεις και αγορεύει χωρίς γραπτό κείμενο.

Την Πέμπτη όμως, γραπτό κείμενο υπήρχε αλλά αυτό μάλλον τον μπέρδεψε χειρότερα. Ισως να έφταιγε το “δύσ
κολο ταξίδι στην Αμερική” που ανέφερε προσφωνώντας τον ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ.Καφαντάρης από το οποίο όμως επέστρεψε για “να είναι κοντά μας και να βάλει τις πτυχές της σημερινής ημερίδας”, οπως πρόσθεσε. Ισως να ήθελε απλώς ο πρόεδρος να προσφέρει τα μαργαριτάρια όχι στο κοινό αλλά στο πάνελ που ήταν γεμάτο από τις γυναικείες παρουσίες των εκπροσώπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου…

Αν και η αποτύπωση των “λεκτικών κοσμημάτων” είναι δύσκολη στο γραπτό κείμενο θα επιχειρήσουμε να σας μεταφέρουμε κάποια μικρά δείγματα γράφοντας τα λεγόμε
να του προέδρου ακριβώς όπως τα εκστόμισε (ο διορθωτής παρακαλείται ευγενώς να μην παρέμβει όσο και αν του είναι επώδυνο).

Στην αρχή τα λάθη ήταν σποραδικά και ανεπαίσθητα: Ο πρόεδρος ευχαριστεί την ηγεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και λέει ότι “η διημερίδα δεν θα μπορούσε να διοργανωθεί εάν δεν υπήρχε η θερμή ανταπόκριση στο αίτημα που επιβάλαμε ως ΚΕΔΕ”. Μετά μπαίνει στο γραπτό και λέει:

“Ο έλεγχος νομιμότητας πρέπει να περιοριστεί σε ένα στάδιο ενδοδιοικητικού ελέγχου που πρέπει να παρέχει τα εχέγγυα ανεξαρτησίας και ημερ
ληψίας” (η αμεροληψία είναι έννοια δύσκολη για τον κ.Πατούλη)

Μετά καταγγέλλει το κράτος που είναι “υπέρμετρα συγκεντρωτικό, δεν επιθυμεί πραγματικά την αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης… το βλέπουμε από τις πράξεις και ειναι διαχρονικο δεν εξαρταται στο σήμερα”.

Παρακάτω πλάθει νέα λέξη στηλιτεύοντας “ελέγχους που όχι μόνο δεν προσθέτουν στην τήρηση των αρχών που όλοι επικαλούνται, στην προστασια της νομιμότητας και της διαφάνειας αλλά αντιπροσθέτως δημιουργούν κλίμα καχυποψίας σε βαρος της αυτοδιοικησης”.

Και
κάπου εδώ φθάνουμε στην κορύφωση…καθώς ο κ.Πατούλης παραδέχεται το ανομολόγητο: Ότι αυτό που συμβαίνει στο Κάραβελ δεν είναι μια διημερίδα αλλά μια “συνεύρεση”! Λέει επί λέξει: “Εξυπακούεται ότι ο έλεγχος αυτός πρέπει να είναι τυπικός, έλεγχος νομιμότητας και κανονικότητας και να μην οδηγεί σε έλεγχο σκοπιμότητας της δαπάνης. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να αναδειχθεί μέσα από την ενημέρωση και τη συζήτηση των δυο ημερών – αυτός είναι κι ο λόγος πιστεύω που κάναμε αυτή τη συνεύρεση μεταξύ της αυτοδιοίκησης με την ηγεσία και του
ς υπηρεσιακούς του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που θα περιορίζεται αυτός ο έλεγχος σε αυστηρό έλεγχο νομιμότητας και πως θα κατοχυρωθεί ενιαία προσέγγιση και κρίση για ομοιοειδές δαπάνες ώστε να μην υπάρχουν αντιφατικές θεωρήσεις ενταλμάτων επί ομοειδών δαπανών και αποφεύγονται επικρίσεις ως προς αυτό”.

Η συνεύρεση έφθασε σε κορύφωση αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί στον βασανιστικό λόγο του προέδρου: “Ο προληπτικός ελεγχος προστατεύει τους υπολόγους που είναι και ο δήμαρχος και οι ασκούντες διαχείριση απο καταλογισμούς που πρέπει να αποκολ
ουθήσουν μετά από πολλά χρόνια”…

Μετά χάνεται: “Είμαι σίγουρος ότι σε αυτές τις δύο μέρες θα μπορέσουμε να…με την λειτουργία αλλά τη συζήτηση και προφανώς τις απαντήσεις να αποτελέσουν ενα διήμερο χρήσιμο για όλους μας”.

Για να καταλήξει σωτηριολογικά (πάντα αυτολεξεί): “Θεωρώ ότι σήμερα χτίζουμε εξαρχής μια νέα σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας που αποτελούν στοιχεία όσο ποτέ άλλοτε απαραίτητα για μια νέα σχέση που να δημιουργήσουν ένα νέο σύγχρονο κράτος που να είναι στο πλευρό του πολίτη αλλά και σε όσους θα θελαν να βο
θήσουν μέσα από την αιρετή διαδικασια συνδρομή στην καλύτερη χώρα στο καλύτερο μέλλον”

Και όπως έλεγε και ο Wittgenstein “τα όρια της γλώσσας είναι τα όρια του ανθρώπινου μυαλού. Όσα ξέρω είναι αυτά για τα οποία έχω λέξεις”….

googletag.cmd.push(function(){googletag.display(‘ad_pos_autod_home_336x280_main_1’);});

Αφήστε μια απάντηση