Τέλος το «waiver» για τα ελληνικά ομόλογα UPD

Το δένδρο-γλυπτό έξω από το αρχηγείο της ΕΚΤ

Όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε τον περιορισμό της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στο να μπορούν να καταθέτουν τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου για να αντλούν ρευστότητα από τις 21 Αυγούστου, το λεγόμενο waiver (κατ’ εξαίρεση χρηματοδότηση με εγγύηση κρατικά ομόλογα).

Η Ελλάδα θα εξέλθει από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης και το waiver μπορεί να δοθεί μόνο σε χώρες που τελούν σε προγράμματα στήριξης.

Η απόφαση της ΕΚΤ για την Ελλάδα, εδώ: PDF iconΑπόφαση ΕΚΤ

«Τα ελληνικά ομόλογα είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ μόνο αν υπάρχει το waiver, το οποίο ισχύει μόνο για όσο η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα διάσωσης. Χωρίς πρόγραμμα δεν έχει waiver» δήλωνε στα τέλη του Ιουλίου, ο επικεφαλής της ευρωτράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, η «παρέκκλιση» (waiver) που διασφάλιζε ρευστότητα έως και 4 δισ. στα πιστωτικά ιδρύματα μέσω αυτής της οδού, μολονότι οι ελληνικοί τίτλοι δεν έχουν επενδυτικό rating από τους οίκους αξιολόγησης άνω του «ΒΒΒ-», δεν θα ισχύει μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος.

Παρά την ανάκληση του waiver μια «καθαρή έξοδος» από το πρόγραμμα είναι και πάλι πιθανόν να ενισχύσει την εμπιστοσύνη καθώς η Ελλάδα θα σταθεί τελικά στις δικές της δυνάμεις αφού για χρόνια δεχόταν τη στήριξη των διεθνών δανειστών, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters.

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.