Σύντομα σε δημόσια διαβούλευση το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Παναγιώτης Κουρουμπλής

Το σχέδιο νόμου για το Μεταφορικό Ισοδύναμο σύντομα θα αναρτηθεί για δημόσια διαβούλευση στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αφού η κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν εξαγγείλει ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά από το δεύτερο εξάμηνο του 2018, με στόχο από την 1/1/2019 να εφαρμοστεί κανονικά σε όλα τα νησιά. 

Για τον λόγο αυτό οργανώθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας διαβούλευση με αντικείμενο το σχέδιο νόμου που θα εισαγάγει στις νησιωτικές κοινωνίες την εφαρμογή του μέτρου, υπό τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό, τον γενικό γραμματέα Αιγαίου Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη, τον γενικό γραμματέα Ναυτιλίας Διονύση Τεμπονέρα και με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού των νησιών της ελληνικής επικράτειας. 

Ο Π. Κουρουμπλής χαρακτήρισε το μέτρο «δύσκολο στην εφαρμογή του» και για τον λόγο αυτό, όπως σημείωσε, χρειάζεται και την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Πρόκειται για ένα μέτρο, όπως τόνισε, που ξεκίνησε να συζητείται από τη δεκαετία του ’70 ωστόσο σήμερα αρχίζει να υλοποιείται. «Πριν από μερικούς μήνες θα έλεγε κανείς ότι δεν θα γίνει ποτέ, αλλά αυτή η κυβέρνηση θα το επιχειρήσει και θα είναι σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να γίνουν πράξη η διακηρυγμένη νησιωτική πολιτική της Ευρώπης και η ευρωπαϊκή πολιτική της εδαφικής συνοχής» πρόσθεσε. 

«Καινοτόμο μέτρο που θα προσφέρει πολλά στην αναπτυξιακή προοπτική των νησιών μας» χαρακτήρισε το Μεταφορικό Ισοδύναμο ο Ν. Σαντορινιός και όπως υποστήριξε το σχέδιο νόμου λαμβάνει υπόψη τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες, τον βαθμό απομόνωσης κάθε νησιού και τις πραγματικές ανάγκες μετακίνησης των νησιωτών, αποτελώντας έτσι την πρώτη προσπάθεια για την εφαρμογή μιας νησιωτικής πολιτικής που θα απαντά στα πραγματικά προβλήματα των νησιών.

Εξηγώντας τη λογική του Μεταφορικού Ισοδύναμου, ανέφερε πως τη μελέτη και τον σχεδιασμό του ανέλαβε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και πως πρόκειται για την εναρμόνιση του θαλάσσιου μεταφορικού κόστους προϊόντων και του κόστους μετακινήσεων κατοίκων των νησιών με το αντίστοιχο της ηπειρωτικής Ελλάδας και η χρηματοδότησή του γίνεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. 

Την πλήρη υποστήριξή τους στο μέτρο εξέφρασαν όλοι οι παριστάμενοι εκπρόσωποι από τη νησιωτική Ελλάδα, τονίζοντας ότι είναι ένα μέτρο που από καιρό περιμένουν οι νησιώτες, που αναμένεται να ενισχύσει την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών, που θα κάνει τους νησιώτες να αισθανθούν ότι ανακουφίζονται από το βάρος της απόστασης που τους χωρίζει από την ηπειρωτική Ελλάδα, ένα μέτρο που θα δώσει στα νησιά την αίσθηση ότι το κράτος είναι δίπλα τους. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, οι αντιπεριφερειάρχες Νήσων Αττικής Παναγιώτης Χατζηπέρος, Βορείου Αιγαίου Χρύσανθος Αργυρίου, Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, Τουρισμού Ιονίων Νήσων Σπύρος Γαλιατσάτος, οι δήμαρχοι Λήμνου Δημήτρης Μαρινάκης, Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας, Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, Καλυμνίων Γιάννης Γαλουζής, ως εκπρόσωπος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης, ο αντιπρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Σκιάθου Ευάγγελος Κωστόπουλος και η αντιδήμαρχος Ρόδου Μαρίζα Χατζηλαζάρου. 

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.