Σχέδιο εξωστρέφειας για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης

Το σχέδιο εξωστρέφειας για την επόμενη εξαετία, που εκπονήθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Εξωτερικών καθώς και το Enterprise Greece, παρουσίασε χθες ο Γιάννης Δραγασάκης.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωστρέφειας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στις θετικές επιδόσεις των εξαγωγών την τελευταία διετία, υπενθυμίζοντας ότι το 2014 αντιπροσώπευαν το 15,2% του συρρικνωμένου ΑΕΠ όταν στην ευρωζώνη ήταν 35%.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ την περασμένη χρονιά διαμορφώθηκαν στο 16,2% και φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το 18%.

Είναι το νέο αισιόδοξο μήνυμα των αγορών μετά τη δημοσιοποίηση μελέτης του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία το πρώτο τρίμηνο του 2018 η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, με προοπτική να διατηρηθεί και το 2019, ανάπτυξη που στηρίχθηκε στην αύξηση των εξαγωγών κατά 7,6%.

Η Επιτροπή Εξωστρέφειας, που δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2016, υπέβαλε το πρώτο για τα ελληνικά δεδομένα σχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα με ελάχιστες παρατηρήσεις από τους θεσμούς και πλέον μπαίνει σε εφαρμογή.

Δείχτες εξωστρέφειας για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διεθνούς Συνεργασίας αξιοποιήθηκαν οι καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών και ξεκινά η λειτουργία ad hoc ομάδων μελέτης για τη διαμόρφωση των χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση των εξαγωγών.

Το πρώτο βήμα, όπως τόνισε ο Γ. Δραγασάκης, γίνεται με τη λειτουργία ηλεκτρονικής πύλης ενημέρωσης, που θα λειτουργήσει το φθινόπωρο και θα βοηθά τις επιχειρήσεις στη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις και επιχειρηματικές αποστολές για την προώθηση συγκεκριμένων προϊόντων. Την ίδια εποχή θα τεθεί σε λειτουργία helpdesk που θα παρεμβαίνει στην επίλυση προβλημάτων και θα δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα ενδιαφερομένων επιχειρηματιών.

Ως τον Αύγουστο θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή των δράσεων για την ανάπτυξη των εξαγωγών, με βάση τη μελέτη που έχει εκπονήσει το ΚΕΠΕ.

Στην εισήγησή του ο Γιάννης Δραγασάκης έδωσε στοιχεία για την κατακόρυφη αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, οι οποίες από 2,026 δισ. ευρώ το 2014 έφτασαν την περασμένη χρονιά τα 3,591 δισ. και αναμένεται νέα αύξηση για το 2018.

Επενδύσεις σε logistics

Η τελευταία αυτή παράμετρος επιβεβαιώνεται και από μελέτη της Ernst & Young (ΕΥ) για τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, το 2017 αυξήθηκαν από 13 σε 24 και δημιούργησαν 1.194 νέες θέσεις εργασίας. Στην πλειονότητά τους προέρχονται από τις ΗΠΑ (οχτώ επενδύσεις) και ακολουθεί η Βρετανία με τρεις, ενώ από δύο έγιναν από Ολλανδία, Γερμανία, Σουηδία και Δανία.

Οι κλάδοι που ήταν πιο ελκυστικοί για ξένους επενδυτές είναι η αγροτική παραγωγή και τα τρόφιμα (εφτά επενδύσεις) και ακολουθούν οι υπηρεσίες και οι μεταφορές, ενώ ιδιαίτερη ανάπτυξη παρατηρείται σε τομείς όπως τα logistics και η ψηφιακή τεχνολογία.

«Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να τοποθετηθεί σε μια καλή θέση μεταξύ των ελκυστικότερων επενδυτικών προορισμών στην Ευρώπη» επισήμανε ο Π. Παπάζογλου, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος.

Έντυπη έκδοση

 

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.