Συνεχίζεται ο κατήφορος στα χρηματιστήρια

Χρηματιστήριο Αθηνών

Η δήλωση-στήριξη στις τράπεζες του Γιάννη Στουρνάρα κατεύνασε τα «πολιτικά» πνεύματα, όμως δεν ήταν ικανή να δώσει ώθηση στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, καθώς οι επενδυτές ρευστοποίησαν τα όποια βραχυχρόνια, ενδοσυνεδριακά κέρδη.

Από άλλη πλευρά η άποψη της Μοοdy’s, ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν πιεσμένες, δεν ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτική, καθώς, όπως σημειώνει, η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού παραμένει η βασική πρόκληση για τις τράπεζες, οι οποίες είχαν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) ύψους 89 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2018.

«Η μεγάλη κλίμακα των NPEs καταναλώνει πόρους και μειώνει την κερδοφορία και τα κεφάλαια των τραπεζών», σημειώνει η Moody’s.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με σημαντική πτώση 1,95%, αν και ενδοσυνεδριακά κατέγραφε κέρδη 7,78%. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 625,48 μονάδες, σημειώνοντας οριακές απώλειες 0,05% με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 51,307 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 26.754.874 μετοχές.

Ειδικότερα, για τις συστημικές τράπεζες τις μεγαλύτερες απώλειες είχε η Εθνική με -3,9% (1,4870) και ακολούθησαν Πειραιώς με -2,4% (1,1 ευρώ), Αlpha με -1,45% (1,1550) και Εurobank -0,76% (0,496).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank, διακινώντας 7.517.442 και 3.927.251 μετοχές, αντιστοίχως.

Η πτώση της ελληνικής αγοράς οφειλόταν κυρίως στο παγκόσμιο ξεπούλημα μετοχών που σημειώθηκε και οδήγησε τους παγκόσμιους χρηματιστηριακούς δείκτες στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών.

Αιτίες της μεγάλης πτώσης ήταν, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αρνητικές φθινοπωρινές εκθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, η αβεβαιότητα που προκαλεί το ράλι των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και η συνεχιζόμενη σύγκρουση Ρώμης Βρυξελλών. Εκτόξευσαν τους φόβους στα ύψη και απομάκρυναν τους επενδυτές από τις τοποθετήσεις υψηλότερου ρίσκου.

Αποτέλεσμα ήταν, στην Ευρώπη, το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης να κλείσει με απώλειες 2,21%, το Λονδίνο με πτώση 1,27%, το Παρίσι στο -2,11%, η Ρώμη στο -1,71%, η Μαδρίτη στο -1,05% και η Λισαβόνα στο -2,19%. Στις ΗΠΑ, 2 περίπου ώρες πριν από το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε περίπου 1,5%.

Έντυπη έκδοση

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.