Συνεχίζεται η κατρακύλα του πέσο

Αργεντινή- ισοτιμία πέσο /δολαρίου

Τα δάνεια του ΔΝΤ και τα προγράμματα λιτότητας που τα συνοδεύουν αποτελούν για την πλειονότητα των οικονομολόγων μοναδικό «φάρμακο» όταν μια χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα αξιοπιστίας στις αγορές.

Καμιά φορά όμως το φάρμακο αυτό δεν πιάνει τον ασθενή και οι οικονομολόγοι καλούνται να δώσουν εξηγήσεις.

Η Αργεντινή -για την οποία ο λόγος- συμφώνησε την περασμένη Παρασκευή στη λήψη δανείου 50 δισ. δολαρίων από το Ταμείο προκειμένου να σταματήσει η φυγή κεφαλαίων από το εθνικό της νόμισμα.

Ομως το αργεντίνικο πέσο -που έχει χάσει πάνω από 20% της αξίας του τον τελευταίο ενάμιση μήνα- αντί να ανακάμψει μετά τη συμφωνία συνέχισε την πτωτική του πορεία φτάνοντας χθες τα ξημερώματα στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας του έναντι του δολαρίου (26,44 πέσος ανά δολάριο).

Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, που υποτίθεται ότι θα επέφερε το τεράστιο δάνειο του ΔΝΤ στην Αργεντινή, δεν επιτεύχθηκε για την ώρα.

Αναλυτές, οικονομολόγοι και «λοιπές δυνάμεις» των αγορών οφείλουν κατά συνέπεια να δώσουν μια εξήγηση πριν αρχίσουν να σκίζουν πτυχία και άλλους τίτλους.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του νεοφιλελεύθερου πρωθυπουργού, Μαουρίτσιο Μάκρι, οφείλει και αυτή να εξηγήσει γιατί προσέφυγε τόσο γρήγορα στο ΔΝΤ όταν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα της Λατινικής Αμερικής το έχουν και άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Πόσω μάλλον όταν η χώρα του Αργεντινού προέδρου έχει καεί στο παρελθόν από τις συνταγές λιτότητας του Ταμείου.

Έντυπη έκδοση

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.