Συμφωνία – «πακέτο» στο Eurogroup

Π. Μοσκοβισί

Με τη στάση του ΔΝΤ να παραμένει θολή, ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, εμφανίζεται σίγουρος για συμφωνία «πακέτο» όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα παραπέμποντας στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (21/06).

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, η συμφωνία θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τη μεταμνημονιακή επιτήρηση και τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη εφημερίδα «Καθημερινή» εκτίμησε πως «η επίτευξη συμφωνίας στις 21 Ιουνίου θα στείλει ένα δυνατό μήνυμα στη Σύνοδο Κορυφής στις 28/29 Ιουνίου ότι τα πράγματα είναι εντός χρονικού πλαισίου, ότι κλείσαμε αυτό το κεφάλαιο και ότι βαδίζουμε σε ένα δυνατό μέλλον για την ευρωζώνη».

Και πρόσθεσε, «από τις συνομιλίες που έχω με τον πρόεδρο του Eurogroup, Μ. Σεντένο, με τους υπουργούς των Οικονομικών των άλλων κρατών-μελών, με τους θεσμούς ΔΝΤ – ΕΚΤ – ΕΜΣ, όλοι βαδίζουμε στην ίδια κατεύθυνση. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει. Σίγουρα πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε ικανοί να το κάνουμε 10 ημέρες από σήμερα, δεν είμαστε ακόμη εκεί, αλλά θα φθάσουμε στον στόχο μας αν όλοι αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Με τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα να μην έχει ξεκαθαρίσει, ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε πως το ΔΝΤ δεν είναι το βασικό ζήτημα. Αναφερόμενος στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους τόνισε πως θα «πρέπει να περιέχει σημαντικά εμπροσθοβαρή μέτρα που οι αγορές θα κρίνουν ως αξιόπιστα».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, επανέλαβε ότι, «κανένας δεν πιέζει για προληπτική γραμμή, όλοι θέλουν η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα ως κανονική χώρα, κανένας δεν θέλει ένα τέταρτο πρόγραμμα».

Τέλος ιεράρχησε τα επόμενα βήματα: α) ισχυρή εφαρμογή των συμφωνηθέντων», β) ένα δυνατό πακέτο ελάφρυνσης του χρέους και γ) μία σημαντική μεταμνημονιακή επιτήρηση.

«Αν έχουμε όλα τα παραπάνω, τότε η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα με έναν θετικό και αξιόπιστο τρόπο στις αγορές», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, που τόνισε την αναγκαιότητα να αποφασιστούν άμεσα τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, μέρος των οποίων πρέπει να είναι εμπροσθοβαρή.

Γερμανικά σενάρια για την ελάφρυνση του χρέους

Μια ημέρα μετά τη συνάντηση της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, δημοσιεύματα στο γερμανικό Τύπο εμφανίζουν το «γερμανικό σχέδιο» που περιλαμβάνει ένα μαξιλάρι δισεκατομμυρίων, αντί ενδεχομένης ελάφρυνσης του χρέους.

Τα έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση της Sueddeutsche Zeitung αναφέρουν ότι «εάν χρησιμοποιείται από το 2019 ένα τέτοιο μαξιλάρι (από την Αθήνα) για να εκπληρώνει τις οικονομικές υποχρεώσεις της, μπορούν να συντμηθούν οι προγραμματισμένες ελαφρύνσεις του χρέους».

Στη βάση της γερμανικής πρότασης για κάθε 5 δισ. ευρώ που θα λαμβάνει η Ελλάδα από τα αδιάθετα του τρέχοντος προγράμματος του ESM η «στοχοθετημένη» ελάφρυνση του χρέους θα μειώνεται κατά δύο έτη.

 

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.