Συμφωνία για το χρέος στο επόμενο Eurogroup «βλέπει» ο Ρέγκλινγκ

Κλάους Ρεγκλινγκ

Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα συναντηθεί σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος για την επίτευξη συμφωνίας για το χρέος στο επόμενο Eurogroup, μιλώντας στην επετειακή εκδήλωση για τα 90 χρόνια της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές είναι εύθραυστη, τονίζοντας ότι για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών πρέπει η Ελλάδα να παραμείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις.

Παραδέχθηκε, εξάλλου, ότι για να κλείσει η τελευταία αξιολόγηση απαιτήθηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και μόλις ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες ενέργειες θα εξεταστεί το μέγεθος της τελικής εκταμίευσης που θα «φουσκώσει» το κεφαλαιακό μαξιλάρι (cash buffer), το οποίο όπως εκτίμησε θα καλύψει τη χώρα.

Επί της ουσίας ο Κλ. Ρέγκλινγκ εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις –ο ρυθμός των οποίων δεν πρέπει να επιβραδυνθεί, όπως υπογράμμισε– και το «μαξιλάρι» αρκούν και προληπτική πιστωτική γραμμή δεν χρειάζεται.

Το σημαντικότερο ζήτημα, όπως είπε επικεφαλής του ΕΜΣ (ESM), είναι να διασφαλίσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό ότι η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει την πρόσβασή της στις αγορές και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.

«Αυτό είναι σημαντικό για την Ελλάδα αλλά και για τον ESM, τον μεγαλύτερο πιστωτή της» και για τον λόγο αυτό, τόνισε, η χώρα μας υπόκειται σε τακτική παρακολούθηση και αυστηρή, σε σχέση με άλλες χώρες, και ολοκληρωμένη εποπτεία, όπως είπε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, υπογράμμισε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή εφόσον είναι αναγκαίο και εάν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις (ξανά) που έχει υποσχεθεί.

Οι συζητήσεις για το ποια θα είναι τα μέτρα γίνονται και ο επικεφαλής του ΕSM δήλωσε βέβαιος για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, την επόμενη εβδομάδα.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Κλ. Ρέγκλινγκ, είναι ασυνήθιστη περίπτωση, γιατί είναι η μόνη που χρειάστηκε τρία προγράμματα και όχι μόνο ένα, είχε μεγαλύτερα προβλήματα σε σχέση με άλλες χώρες που επλήγησαν από την κρίση και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ήταν αργή.

Και φυσικά, επανέλαβε τα γνωστά περί του πρώτου εξαμήνου του 2015, όταν διεκόπη προσωρινά η μεταρρυθμιστική διαδικασία.

Και φυσικά ο Γερμανός επικεφαλής του ESM δεν παρέλειψε να μας επαινέσει. «Είναι η ώρα να επαινέσουμε τους Ελληνες πολίτες και τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας για τη στροφή της Ελλάδας σε μια πιο μοντέρνα οικονομία» είπε.

Έντυπη έκδοση

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.