Συμπληρωματική χρηματοδότηση για start-up

Αλέξης Χαρίτσης

Περισσότερες από χίλιες προτάσεις στον τομέα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης σε συμπληρωματική χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 44 εκατ. ευρώ.

Αφορά ανέργους, φυσικά πρόσωπα που ασκούν ήδη επαγγελματική δραστηριότητα, συνεταιρισμούς ή ενώσεις, βοηθώντας τους να ιδρύσουν νέα επιχείρηση στον συγκεκριμένο τομέα.

Την επέκταση του προγράμματος ενέκρινε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ανεβάζοντας τον συνολικό προϋπολογισμό της συγκεκριμένης δράσης του ΕΣΠΑ σε 116,17 εκατ. ευρώ και τους ωφελούμενους σε 2.599.

Με τη χθεσινή απόφαση ξεκινά, με κάποια καθυστέρηση, και η εκταμίευση των κονδυλίων του πρώτου προγράμματος, το οποίο είχε ανοίξει στις 17 Μαρτίου 2016 και, όπως είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Αύγουστο, είχε συγκεντρώσει 1.526 αιτήσεις, συνολικού ύψους 72 εκατ. ευρώ.

Το ποσό της επιδότησης, που αφορά και το συμπληρωματικό πρόγραμμα, κυμαίνεται από 15 έως 60 χιλιάδες ευρώ και καλύπτει επιλεγμένες δαπάνες σε βάθος δύο ετών από την ημερομηνία ένταξης στη χρηματοδότηση.

Οι δικαιούχοι είναι όσοι κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία (17/3/2016) ήταν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων, καθώς και επιτηδευματίες που δεν είχαν σχέση μισθωτής εργασίας και δεν λάμβαναν σύνταξη.

Επιτρέπεται η συνεργασία μεταξύ δικαιούχων, της ίδιας ή διαφορετικής κατηγορίας, με σκοπό τη δημιουργία μικρής επιχείρησης με νομική μορφή ΕΠΕ, Ο.Ε., Ε.Ε., ΙΚΕ, συνεταιριστικής επιχείρησης ή κοινωνικής επιχείρησης του νόμου 4019/2011.

Επιλέξιμες δαπάνες είναι λειτουργικά έξοδα, που περιλαμβάνουν ενοίκια επαγγελματικής στέγης, δαπάνες ηλεκτρισμού, ύδρευσης και τηλεφωνίας, κοινόχρηστα, ενοίκια φιλοξενίας σε θερμοκοιτίδες κ.λπ.

Καλύπτονται επίσης δαπάνες για αμοιβές τρίτων (νομικοί, λογιστές κ.λπ.), παρακολούθηση επαγγελματικής κατάρτισης, προβολή και συμμετοχή σε εκθέσεις, μίσθωση εξοπλισμού, διαμόρφωση εσωτερικών χώρων γραφείων, ακόμα και οι ασφαλιστικές εισφορές των δικαιούχων.

Καλύπτεται επίσης το μισθολογικό κόστος για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και οι δαπάνες για προετοιμασία, υποβολή, κατοχύρωση ή ανανέωση τίτλου βιομηχανικής ή διανοητικής ιδιοκτησίας.

Η υποβολή αίτησης για την επενδυτική πρόταση γίνεται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.