«Συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ»

Εφη Αχτσιόγλου

Δεν ανησυχεί η κυβέρνηση για τη δικαστική απόφαση που δικαίωσε συνταξιούχο στη Θεσσαλονίκη και καλεί ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ να καταβάλουν χρήματα από παρακρατηθείσες συντάξεις.

«Αυτό που έκρινε η συγκεκριμένη απόφαση δεν είναι κάτι καινούργιο. Το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2015 είχε βγάλει μία απόφαση–πιλότο από την έκδοσή της και για το μέλλον, σύμφωνα με την οποία οι περικοπές που έγιναν το 2012 ήταν αντισυνταγματικές» ανέφερε σχολιάζοντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα 105,8» τα σχετικά δημοσιεύματα η υπουργός Εργασίας. Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, οι αγωγές που έχουν ασκηθεί μέχρι το 2015 κατά πάσα πιθανότητα θα ευδοκιμήσουν, διότι το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε δώσει σαφή κατεύθυνση και προφανώς το ελληνικό κράτος, το Ελληνικό Δημ? ?σιο συμμορφώνεται με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την υπουργό, ο νόμος Κατρούγκαλου, που τέθηκε σε ισχύ το 2016, εναρμονίστηκε πλήρως με την κρίση του ΣτΕ, δηλαδή έθεσε καινούργιους ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους, για όλους τους συνταξιούχους, χωρίς διακρίσεις.

Πληροφορίες από το ΣτΕ αναφέρουν ότι ήδη από τον περασμένο Μάιο η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει κρίνει (έστω με οριακή πλειοψηφία μίας ψήφου σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες) συνταγματικές τις ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου που αφορούν τον τρόπο επανυπολογισμού των συντάξεων και της περικοπής της προσωπικής διαφοράς.

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε στην ίδια ραδιοφωνική συνέντευξή της ότι «όσο βελτιώνονται τα δημοσιονομικά δεδομένα και τα οικονομικά του ΕΦΚΑ, ο οποίος αυτή τη στιγμή έχει διαμορφώσει ένα σημαντικό πλεόνασμα, προφανώς θα γίνονται συνεχώς θετικές παρεμβάσεις υπέρ των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων».

Μάλιστα η υπουργός ανέφερε ότι εντός του Νοεμβρίου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

«Από 1/1/2019 η εισφορά για κύρια σύνταξη από το 20% που είναι σήμερα θα μειωθεί στο 13,3%. Δηλαδή το ασφάλιστρο μειώνεται κατά περίπου 35%. Ειδικά για τους επιστήμονες (δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς) υπάρχει και μία πρόσθετη ελάφρυνση σε ό,τι αφορά το ασφάλιστρο για επικούρηση και εφάπαξ, όπου εκεί όλοι πια θα πληρώνουν το κατώτατο ποσό των 64,5 ευρώ. Ειδικά γι’ αυτή την ελάφρυνση στο επικουρικό και το εφάπαξ, η ισχύς θα είναι αναδρομική από 1/1/2017» επισήμανε.

Τέλος, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη όσον αφορά την κυβερνητική προσπάθεια να μην ισχύουν από 1-1-2019 οι περικοπές στις συντάξεις:

«Βρισκόμαστε σε μία στιγμή στην οποία έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα και στην Ευρώπη, στους εταίρους μας, σε σχέση με το ζήτημα της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς για το 2019. Φαίνεται να αποδέχονται τα βασικά επιχειρήματα, που πλέον είναι δεδομένα και είχαμε υποστηρίξει. Κάθε μέρα που περνάει συγκλίνουμε όλο και περισσότερο και στο δημοσιονομικό. Δηλαδή στο ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους χωρίς την απομείωση της προσωπικής διαφοράς. Αρα έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα για να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι συνταξιούχοι το 2019», ανέφερε σχ ετικά.

Έντυπη έκδοση

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.