«Στρώνουν» συμφωνία για χρέος και εποπτεία

Δεν έλειψαν οι δακρύβρεχτες αναφορές από τον πρόεδρο του Euroworking Group, Χανς Φάιλμπριφ, για τις θυσίες του ελληνικού λαού και τα συναισθήματα θαυμασμού για «ό,τι πέρασε» τη μνημονιακή περίοδο και αυτά που «τον περιμένουν»

Ακόμη και ειδικό σεμινάριο για την Ελλάδα οργανώθηκε στις Βρυξέλλες εν όψει της συνόδου της ευρωζώνης την ερχόμενη Πέμπτη στο Λουξεμβούργο και γενικά της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια. Ενα σεμινάριο στο οποίο κυριάρχησε η αισιοδοξία για λήψη συνολικής απόφασης στη σύνοδο της 21ης Ιουνίου, χωρίς να λείψουν οι δακρύβρεχτες αναφορές για τις θυσίες του ελληνικού λαού και τα συναισθήματα θαυμασμού για «ό,τι πέρασε» τη μνημονιακή περίοδο και αυτά που «τον περιμένουν» στο πλαίσιο της «ενισχυμένης επιτήρησης» των εταίρων-δανειστών μ? ?τά την έξοδο της χώρας στις αγορές. Η ατμόσφαιρα ήταν πράγματι συγκινητική.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Ολλανδός πρόεδρος της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης, Χανς Φάιλμπριφ, ο οποίος εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιος ότι την ερχόμενη Πέμπτη στο Λουξεμβούργο οι 19 θα καταλήξουν σε μια συνολική απόφαση για την Ελλάδα.

Δεν ανακοίνωσε κάτι καινούργιο σε σχέση με όσα αφήνουν να διαρρεύσουν καθημερινά διάφοροι αξιωματούχοι της Ε.Ε.

Ανέφερε ότι η επιτήρηση μετά την έξοδο στις αγορές θα είναι πιο ενισχυμένη σε σχέση με αυτή που ετέθη σε ισχύ στις άλλες πρώην μνημονιακές χώρες, επισήμανε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, υποβάθμισε τον χρηματοδοτικό ρόλο του ΔΝΤ, το οποίο, όμως, θα εξακολουθήσει να «παίζει» στην ελληνική σκακιέρα, και ανακοίνωσε ότι η τελευταία δόση θα κυμαίνεται μεταξύ 11-12 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού θα χρησιμεύσει ως δημοσιονομικό «μαξιλάρι».

Ως προς την ελάφρυνση του χρέους, είπε ότι τα μέτρα δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά «κάποιες παράμετροι θα είναι καλύτερες από άλλες».

Μεταρρυθμίσεις

Ο Ολλανδός τεχνοκράτης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή των ήδη αποφασισμένων μεταρρυθμίσεων, με το επιχείρημα ότι οποιαδήποτε παρέκκλιση θα έχει επιπτώσεις στην αντιμετώπιση των αγορών.

Απάντησε έτσι εμμέσως στην υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, η οποία αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να είναι μικρότερες οι περικοπές των συντάξεων.

Ο Χ. Φάιλμπριφ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην καταδίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδ. Γεωργίου, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση αυτή, που θα απασχολήσει τους 19 την ερχόμενη Πέμπτη, «κάνει πολύ κακό στην εικόνα της Ελλάδας».

Για να καταλήξει ότι θαυμάζει τον ελληνικό λαό για ό,τι πέρασε, αλλά θαυμάζει και τον εαυτό του για όσα πέρασε κατά την τελευταία επταετία. «Η ελληνική κρίση το 2015 ήταν η χειρότερη περίοδος της ζωής μου» είπε ο Ολλανδός.

Ελάφρυνση

Η Εφη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος να ελαφρύνει το βάρος για όσους υποστούν τις συνέπειες των μέτρων στις συντάξεις ή ακόμη και να μειώσει το ύψος των περικοπών.

Πάντως, παρατήρησε στη συνέχεια ότι οι περικοπές στις συντάξεις έχουν νομοθετηθεί και πως για την κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή είναι σημαντικό να ολοκληρώσει τη συμφωνία για την έξοδο από το πρόγραμμα. «Δεν θέλουμε να δημιουργηθούν επιπλοκές σε αυτήν τη διαδικασία», είπε η υπουργός.

Ως τεχνικός σύμβουλος θα παραμείνει το ΔΝΤ

Κανείς στο Eurogroup, περιλαμβανομένης και της Γερμανίας, δεν θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει πιστωτική γραμμή.

«Κανείς που μίλησε με τον Μοσκοβισί δεν το θεωρεί πιθανό σενάριο» είπε ο Ολιβιέ Μπαγί, επικεφαλής του γραφείου του Γάλλου Επιτρόπου Οικονομίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για να ενεργοποιήσει το ΔΝΤ ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τη χώρα μας.

Εκτιμά ωστόσο, όπως άλλωστε και ο Γάλλος επίτροπος, ότι το Ταμείο θα παραμείνει «ως τεχνικός σύμβουλος» στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, στην οποία θα υπαχθεί η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ο Ολ. Μπαγί τόνισε ότι οι χώρες της ευρωζώνης έχουν δεσμευτεί πως θα το κάνουν και ότι «όλοι έχουν όφελος» από αυτό.

Τα μέτρα που είναι υπό συζήτηση, όπως είπε, είναι η επέκταση της ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων από μηδέν έως 15 χρόνια και οι επιστροφές των κερδών των SMPs και των ΑΝFAs (ύψους 4 δισ. ευρώ), που εξετάζεται να δοθούν υπό όρους και σταδιακά (1 δισ. ετησίως).

Έντυπη έκδοση

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.