Στη Βουλή η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Η λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα V»

Το σχέδιο νόμου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή και έρχεται σε εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (2016) για κατάργηση του μονοπωλίου στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή σε συνδυασμό με την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει η εκμετάλλευση νέων ορυχείων λιγνίτη.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στον λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού» προβλέπει ότι θα συσταθούν δύο θυγατρικές εταιρείες της ΔΕΗ. Η μία θα περιλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία του Βορρά (Μελίτη Φλώρινας) και η άλλη αυτά του Νότου (Μεγαλόπολη Αρκαδίας) και σε κάθε μία θα περιέλθουν εγκαταστάσεις, μηχανολογικός εξοπλισμός, δικαιώματα εκμετάλλευσης από ορυχεία –η ιδιοκτησία των εκτάσεων ωστόσο παραμένει στη μητρική ΔΕΗ– και το σύνολο της σχ? ?τικής αδειοδότησης.

Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός θα προκηρυχθεί μέσω ανοιχτής, διεθνούς δημόσιας πρόσκλησης ώς τις 31 Μαΐου 2018 και θα ολοκληρωθεί εντός εξαμήνου.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους και ενώ η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έχει αποφασίσει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, προβλέπεται ότι οι νέες εταιρείες δεν μπορούν να απολύσουν για έξι χρόνια.

Σ’ αυτές θα μεταφερθεί το απαραίτητο προσωπικό ώστε να λειτουργούν κανονικά τα εργοστάσια και ορυχεία, σύμφωνα με απόφαση της ΔΕΗ. Το υπόλοιπο προσωπικό θα μετακινηθεί σε άλλες θυγατρικές του ομίλου ή θα επωφεληθεί από πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Μάλιστα, για να υποστηριχτεί το πρόγραμμα, καταργείται ο συμψηφισμός της αποζημίωσης καταγγελίας σύμβασης με το εφάπαξ.

Οπως τονίζεται από κύκλους τους υπουργείου, δεδομένης της πολιτικής απόφασης της κυβέρνησης να ενισχύσει το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα (στο πλαίσιο των διεθνών δεσμεύσεων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής) και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ορυχείων λιγνίτη (άπαξ και ενεργοποιηθεί η εκμετάλλευση ενός ορυχείου δεν είναι εφικτή η διακοπή της), είναι πολιτική επιλογή να μην αξιοποιηθούν νέα ορυχεία λιγνίτη.

Για τον λόγο αυτό σημειώνουν: «οδηγηθήκαμε τελικά στη συμφωνία η αποεπένδυση να αφορά μόνο το παραγωγικό δυναμικό σε λιγινιτικές μονάδες και να διατηρήσει στο ακέραιο το υδροηλεκτρικό της δυναμικό και το σύνολο των μονάδων φυσικού αερίου».

Κύκλοι του υπουργείου υπογράμμιζαν ότι το προηγούμενο σχέδιο (νόμος της «μικρής ΔΕΗ») που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και ακυρώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015, προέβλεπε πώληση των: 22% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της, 21,4% του σημερινού λιγνιτικού δυναμικού της, 18% του σημερινού δυναμικού φυσικού αερίου της και 26,3% του σημερινού υδροηλεκτρικού δυναμικού της.

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.