Στην εκκίνηση το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Ενέργεια

Πρεμιέρα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ), μέσω του οποίου -από τα μέσα του επόμενου χρόνου- θα γίνονται καθημερινά οι ενεργειακές συναλλαγές, ενώ η χώρα μας θα συμμετάσχει στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Μέχρι τότε το ΕΧΕ θα αναλάβει την οργάνωση και διαχείριση των ενεργειακών αγορών (φυσικό αέριο και ηλεκτρισμός) και στη συνέχεια τη διεκπεραίωση των συναλλαγών παραγωγών και εμπόρων.

Το Χρηματιστήριο Ενέργειας αποτελεί προϋπόθεση, όπως τονίζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την αναδιοργάνωση της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προς όφελος των συμμετεχόντων στην αγορά και των τελικών καταναλωτών, καθώς στοχεύει:

1. Στη σύζευξη της ελληνικής αγοράς με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές.

2. Στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας, με άμεσα οφέλη στη μείωση του ενεργειακού κόστους και τη διασφάλιση καλύτερων τιμών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

3. Στην εξασφάλιση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, καθώς και την περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ.

Υπογραμμίζεται ότι η ενιαία αγορά («Target Model») θα ενισχύσει σημαντικά και τις βιομηχανίες, καθώς αφενός θα διαμορφωθούν οικονομικά προσιτές τιμές ενέργειας, αφετέρου θα μπορούν και οι ίδιες να συμμετέχουν στην αγορά συνάπτοντας συμβόλαια με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, κάνοντας αντιστάθμιση και ελέγχοντας πλήρως το ενεργειακό κόστος σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη ενοποιήσει τις προ-ημερήσιες χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η προ-ημερήσια αγορά μας θα συζευχθεί με την Ιταλία και αργότερα τη Βουλγαρία, αλλά και όμορες χώρες της ενεργειακής κοινότητας, ανάλογα με τον βαθμό ετοιμότητάς τους.

Στη μετοχική σύνθεση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας συμμετέχουν (σε παρένθεση το μετοχικό μερίδιο): ΛΑΓΗΕ (22%), ΑΔΜΗΕ (20%), ΔΕΣΦΑ (7%), Χρηματιστήριο Αθηνών (31%), Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (20%).

Στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΧΕ, με τριετή θητεία, συμμετέχουν οι: Σαββάκης Αθανάσιος, πρόεδρος του ΣΒΒΕ, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΧΕ, Φιλίππου Μιχαήλ, ηλεκτρολόγος μηχανικός στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, καθώς και οι Τασούλης Αριστείδης, μηχανολόγος ηλεκτρολόγος μηχανικός, Καμπούρης Ιωάννης, μέλος Δ.Σ. και γενικός διευθυντής λειτουργίας του ΑΔΜΗΕ, Αυλωνίτης Γεράσιμος, ειδικός επί ρυθμιστικών θεμάτων στον ΔΕΣΦΑ, Καραϊσκάκης Δημήτριος, επιτελικός διευθυντής λειτουργιών του Χ.Α., Τακάκς Χάνες, στέλεχος της EBRD, Χριστοδουλίδης Μαρίνος, πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, Παπαντώνης Δημήτριος, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Έντυπη έκδοση

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.