Στήριξη στο αγροτικό εισόδημα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης (στη φωτογραφία μεταξύ των δύο υφυπουργών, Κόκκαλη και Τελιγιορίδου) ενημέρωσε ότι συνεργάζονται με το υπ. Οικονομικών για τη θέσπιση του ακατάσχετου ορίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών.

Τους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει κατά τη θητεία της περιέγραψε η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σε χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους, με τον υπουργό Στ. Αραχωβίτη να επαναλαμβάνει ότι πρωταρχικός στόχος είναι η βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος, μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών που θα αναπτυχθούν στο προσεχές διάστημα και μάλιστα ανά κλάδο (φυτική και ζωική παραγωγή, αλιεία, τρόφιμα-μεταποίηση).

Πρώτα και κύρια αναφορικά με τις πληρωμές, ο υπουργός ενημέρωσε ότι μέχρι τις 26 Οκτωβρίου θα έχει καταβληθεί στους δικαιούχους το 70% της βασικής ενίσχυσης και το υπόλοιπο 30% θα εξοφληθεί στα μέσα Δεκεμβρίου.

Πολύ νωρίτερα, συγκεκριμένα εντός της επόμενης εβδομάδας, θα καταβληθεί το υπόλοιπο 20% των αποζημιώσεων για ζημιές του 2017 από τον ΕΛΓΑ.

Οι πρώτες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών αφορούν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης κατά 1/3, που θα ισχύσει από 1/1/2019, αλλά και την κατάργηση τους τέλους επιτηδεύματος για όσους αγρότες συμμετέχουν σε συνεταιριστικά σχήματα.

Συνεταιρισμοί

Από εκεί και πέρα, ο υπουργός προανήγγειλε μέτρα στήριξης που είτε βρίσκονται υπό επεξεργασία είτε θεσπίζονται άμεσα, μεταξύ άλλων, όπως:

● Νομοσχέδιο για αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων υπό εκκαθάριση συνεταιρισμών, κατά προτεραιότητα από υγιή αγροτικά σχήματα, ώστε να έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε φθηνό πάγιο κεφάλαιο και εγκαταστάσεις.

● Χρηματοδοτικά εργαλεία για αγρότες που εντάσσονται σε προγράμματα, για την έγκαιρη πληρωμή προκαταβολών ή εγγυητικών επιστολών προς τις τράπεζες.

● Ανασκόπηση πληρωμών της περιόδου 2011-2012, ώστε να καταβληθούν σε δικαιούχους που δεν έλαβαν τα προβλεπόμενα ποσά. Στόχος να εκκαθαριστούν εντός Οκτωβρίου, ώστε εντός 2018 να ολοκληρωθεί η ανασκόπηση και των ετών 2013-2015.

● Πρόσθετα κονδύλια για το νέο μέτρο της βιολογικής γεωργίας. Αυτή τη στιγμή, διαθέσιμα είναι 100 εκατ. ευρώ. Επιδιώκεται η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη αύξησή τους.

● Προώθηση της μεσογειακής διατροφή και παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων, μέσω του τουρισμού.

Παράλληλα, ο κ. Αραχωβίτης ενημέρωσε ότι για τη θέσπιση του ακατάσχετου ορίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών, ύψους 15.000 ευρώ ετησίως, βρίσκονται σε συνεργασία τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, δεν προσδιόρισε όμως χρόνο για το πότε η περσινή δέσμευση της κυβέρνησης στους αγρότες -εν μέσω κινητοποιήσεων- θα αποτυπωθεί σε νομοθετική πρωτοβουλία.

Εξίσου θολό το τοπίο για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί. Ο υπουργός, αλλά και ο υφυπουργός, Β. Κόκκαλης, επικαλέστηκαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ καταργεί συγκεκριμένα σημεία («πιθανόν τρία») και όχι τον «πυρήνα» της σχετικής υπουργικής απόφασης. Το υπουργείο αναμένει την καθαρογραμμένη απόφαση, για να μελετήσει το σκεπτικό της. «Εκφρασμένη βούληση της κυβέρνησης είναι να καταργηθεί ο ειδικός φόρος», θύμισε ο κ. Αραχωβίτης.

Ελεγχοι στο γάλα

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, προανήγγειλε σαρωτικούς ελέγχους στον χώρο του γάλακτος, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα ελληνοποιήσεων.

Προσανατολίζεται δε στην έκδοση νέας υπουργικής απόφασης για τον έλεγχο παραγωγής και εμπορίας γάλακτος, με κεντρικό στοιχείο την υποχρέωση τήρησης ισοζυγίου γάλακτος και από παραγωγούς.

Ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε στη ρύθμιση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων και προανήγγειλε περαιτέρω εξελίξεις.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε, θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ του ίδιου, του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φ. Κουρμούση, και της εκκαθαρίστριας εταιρείας (PQH), όπου -πέρα από την πορεία των αιτήσεων- θα εξεταστεί η ρύθμιση δανείων εν ενέργεια συνεταιρισμών, που είχαν πάρει κεφάλαια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Έντυπη έκδοση

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.