Σιγοψήνει την Ευρώπη, εφ’ όλης της ύλης

Ντόναλντ Τραμπ

Σε διάλογο κουφών εξελίχθηκαν οι πρώτες συνομιλίες μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, στις οποίες συμμετείχε και ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομίας Χιροσίγκε Σέκο, μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Κατά την προχθεσινή συνάντηση των Βρυξελλών ο Αμερικανός αντιπρόσωπος εμπορίου Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ περιορίστηκε στην παρουσίαση, στην εκπρόσωπο της Ε.Ε. Σουηδέζα επίτροπο Σεσίλια Μάλμστρομ και τον Ιάπωνα υπουργό, του χρονοδιαγράμματος και τη διαδικασία της απόφασης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Τίποτε παραπάνω. Αλλωστε δεν είχε εντολή να προχωρήσει σε επίπεδο διαπραγματεύσεων.

«Η συζήτηση ήταν ειλικρινής. Δεν μας δόθηκαν άμεσες σαφείς απαντήσεις σχετικά με τη διαδικασία προκειμένου να εξαιρεθούμε και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε η Σ. Μάλμστρομ.

Και πρόσθεσε: «Είμαστε ένας στενός σύμμαχος και εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ και υπό αυτήν την ιδιότητα η Ε.Ε. πρέπει να εξαιρεθεί από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ».

Μπλέκει και το ΝΑΤΟ

Αναμένοντας έναν νέο γύρο συνομιλιών, το ερώτημα αν μπορεί να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και συμμάχων τους (Ε.Ε., Ιαπωνία) δεν βρίσκει προς το παρόν απάντηση.

Το όλο θέμα έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις, μπλέκεται και η συνεισφορά στο ΝΑΤΟ των Ευρωπαίων, ιδίως της Γερμανίας, ενώ η Ουάσινγκτον έχει ένα σημαντικό χαρτί στα χέρια της, που τρομάζει τους Ευρωπαίους: την εξαίρεση από τα μέτρα του Ηνωμένου Βασιλείου, διχάζοντας έτσι την Ευρώπη των «28».

Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος επέκτασης του καταλόγου των προϊόντων που θα μπουν σταδιακά στον χορό των μέτρων και αντιμέτρων (αυτοκίνητα, κρασί), με όλες τις επιπτώσεις…

Πού βρισκόμαστε; Η Ε.Ε. ζητεί –και ελπίζει σε θετική ανταπόκριση από τις ΗΠΑ– την εξαίρεσή της από την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμίνιου που αποφάσισε η Ουάσινγκτον, έχει χαμηλώσει τους τόνους και επιθυμεί την έναρξη διαλόγου με τις ΗΠΑ, δηλώνει ότι είναι διατεθειμένη να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) και στην ανάγκη να απαντήσει με αντίμετρα.

Την εξαίρεση από τα αμερικανικά μέτρα ζητεί και η Ιαπωνία και γενικά όλες οι ενδιαφερόμενες, σύμμαχοι και μη.

Η Ουάσινγκτον, από την πλευρά της, επικαλείται λόγους εθνικής ασφάλειας και αντιμετωπίζει την κατάσταση αφ’ υψηλού με ισχυρή δόση αλαζονείας και ένα παραλήρημα εθνικισμού.

Το πρόβλημα για την Ε.Ε. είναι ότι δεν είναι τόσο ενωμένη όσο εμφανίζεται και οι ΗΠΑ δεν θα δυσκολευτούν να σπείρουν ζιζάνια διχόνοιας μεταξύ των κρατών-μελών.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εστίασε τις επιθέσεις του στη Γερμανία, αν και εγγονός Γερμανού μετανάστη, συνδέοντας μάλιστα το εμπόριο με τη γερμανική συνεισφορά στο ΝΑΤΟ. Η Γερμανία, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες της Συμμαχίας, δεσμεύτηκε να αυξήσει τη συνεισφορά της στις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ με ορίζοντα το 2024 από 1,2% του ΑΕΠ στο επίπεδο του 2% (η συνεισφορά της Ελλάδας υπερβαίνει το 2%).

Η Ανγκελα Μέρκελ, όμως, συμφώνησε με τους Σοσιαλοδημοκράτες να φρενάρει κάπως τη δέσμευση προς την Ουάσινγκτον. Ετσι, η αύξηση για τη γερμανική συνεισφορά στο ΝΑΤΟ θα ανέλθει σε 1,5% του ΑΕΠ το 2021.

Για μετά το έτος αυτό τα μασάει το Βερολίνο, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία έβαλε στο ίδιο πακέτο τη μικρή συνεισφορά στο ΝΑΤΟ με τα σημαντικά εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας, για τη μη αξιοποίηση των οποίων απευθύνει συνεχώς ευγενικές συστάσεις στο Βερολίνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς καμία ανταπόκριση.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, λοιπόν, ιδίως της Ανατολικής Ευρώπης που επηρεάζονται από την Ουάσινγκτον, είδαν με ικανοποίηση τα αμερικανικά βέλη κατά της Γερμανίας και κάθε άλλο παρά είναι πρόθυμες να υποστηρίξουν το Βερολίνο σε περίπτωση που τα πράγματα φτάσουν στα άκρα και θελήσουν να διαπραγματευθούν μονομερώς με τις ΗΠΑ.

Ο παράγοντας Brexit

Το Λονδίνο, επίσης, που βρίσκεται σε σκληρές διαπραγματεύσεις με τους «27» για την έξοδο από την Ε.Ε., αναμένεται να εκμεταλλευθεί μια εξαίρεση των βρετανικών προϊόντων από τους αμερικανικούς δασμούς.

«Δεν θέλουμε τον διχασμό των κρατών-μελών» παρατήρησε την περασμένη Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούρκι Κατάινεν.

Αλλο τι θέλεις, όμως, και άλλο τι βλέπεις να έρχεται…

Με αντίποινα προειδοποιεί η Κίνα

Δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο, προειδοποιεί τον Ντόναλντ Τραμπ και η Κίνα, ενώ αρκετοί εκτιμούν ότι το πραγματικό κίνητρο του Αμερικανού προέδρου πίσω από την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου είναι πολιτικό.

Μιλώντας χθες από το Πεκίνο ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου, Ζονγκ Σαν, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο.

«Θα φέρει μόνο καταστροφή στην Κίνα, στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο», είπε ο Ζονγκ Σαν, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του είναι σε θέση να διαχειριστεί τις οποιεσδήποτε προκλήσεις σε βάρος της και ότι θα προστατεύσει τα συμφέροντά της. Την περασμένη Παρασκευή, η ένωση κινεζικών μεταλλοβιομηχανιών –σε μια ιδιαίτερα επιθετική κίνηση– κάλεσε την κυβέρνηση να ανταποδώσει αμέσως τα ανάλογα στις ΗΠΑ, στοχεύοντας στον αμερικανικό άνθρακα – κλάδος ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της εκλογικής βάσης του Τραμπ και των υποσχέσεών του.

Ο Τραμπ διαμηνύει ότι ο στόχος των δασμών στις αμερικανικές εισαγωγές χάλυβα είναι η Κίνα, η οποία πλημμυρίζοντας τις διεθνείς αγορές με φθηνό χάλυβα γονατίζει τις τιμές και την παραγωγή των αμερικανικών αλουμινοβιομηχανιών.

Οι αμερικανικές εισαγωγές χάλυβα από την Κίνα, πάντως, δεν είναι σημαντικές. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας χάλυβα στον κόσμο και πέρυσι αγόρασε 35 εκατ. τόνους.

Ομως εξ αυτών μονον οι 6,6 εκατ. τόνοι εισήχθησαν από τη Ν. Κορέα, την Ιαπωνία, την Κίνα και την Ινδία.

Ετσι, αρκετοί παρατηρητές –μεταξύ των οποίων και ο γνωστός οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ–πιστεύουν ότι πίσω από τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο υπάρχουν πολιτικά αίτια. Και πιο συγκεκριμένα οι εκλογές, που θα διεξαχθούν στα μέσα της προεδρικής θητείας σε μια σειρά από Πολιτείες, όπως Πενσιλβάνια, Ινδιάνα, Οχάιο, Ιλινόις και Μισούρι, στους ψηφοφόρους των οποίων ο Τραμπ έχει υποσχεθεί ότι θα ξανανοίξουν τα παλιά εργοστάσια της εκεί βαριάς βιομηχανίας.

Ομως, όπως αφοπλιστικά υπογραμμίζουν κάποιοι πρώην εργάτες αυτών των βιομηχανιών, η κίνηση αυτή έπρεπε να έχει γίνει πριν από 35-40 χρόνια. Τώρα είναι αργά, τα εργοστάσια έχουν σκουριάσει, ενώ όσα λειτουργούν ανήκουν σε ξένους, λένε.

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.