Σε πτωτική πορεία η αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό

Πτωτική τάση εμφανίζει φέτος η αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της εταιρείας απασχόλησης ADECCO. Πρόκειται για μελέτη που επισκοπεί την αγορά εργασίας μέσα από τη ματιά εργαζομένων και υποψηφίων για αυτήν.

Η έρευνα βασίστηκε σε 954 ανθρώπους που αναζήτησαν θέση εργασίας μέσα από τις δομές της ADECCO και κατέδειξε πέρα από τον περιορισμό του brain drain (φυγή επιστημόνων στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας) τα εξής:

• Οι Ελληνες εργαζόμενοι εκτιμούν ότι διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα για τη θέση εργασίας που κυνηγούν.

• Η δίκαιη αμοιβή αποτελεί το βασικό κριτήριο επιλογής εργοδότη.

• Επικρατεί έλλειψη ισότητας και διαφορετικότητας στην ελληνική αγορά εργασίας.

Οπως προκύπτει για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, εμφανίζει πτωτική πορεία η τάση αναζήτησης εργασίας στο εξωτερικό, αν και ακόμα σημαντικός αριθμός υποψηφίων εξετάζει την πιθανότητα αναζήτησης ευκαιριών εκτός Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των υποψηφίων που εξετάζουν το ενδεχόμενο εργασίας στο εξωτερικό ανέρχεται στο 22%, ενώ το 2017 το αντίστοιχο ποσοστό άγγιζε το 33%.

Πάντως το πρώτο βασικό εύρημα της έρευνας αποτελεί η διαχρονικά αυξητική τάση του ποσοστού των απασχολουμένων που έχουν βρεθεί εκτός αγοράς τουλάχιστον μία φορά στην επαγγελματική τους ζωή.

Το ασταθές περιβάλλον ευνοεί τόσο την κινητικότητα των στελεχών εντός αγοράς όσο και την πιθανότητα να βρεθούν εκτός αγοράς εργασίας για κάποιο διάστημα.

Έντυπη έκδοση

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.