Σε καλό κλίμα η πρώτη κουβέντα για το χρέος

Ευκλείδης Τσακαλώτος- Ολαφ Σολτς

Σε καλό κλίμα έγινε η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας και αντικαγκελάριο, Ολαφ Σολτς, στο Βερολίνο. Ηταν μια «συνάντηση γνωριμίας», όπως είχε προαναγγείλει το γερμανικό υπουργείο, στην οποία όμως ετέθησαν όλα τα ζητήματα για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και τη διευθέτηση του χρέους.

«Με καλές συνομιλίες προς μία νέα ισχυρή σχέση», ήταν το σχόλιο του υπουργείου στο twitter, που συνόδευσε το στιγμιότυπο της χειραψίας των δύο υπουργών.

Η γραμμή του νέου υπουργού Οικονομικών, Ο. Σολτς, στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους κινείται στο πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί από τον προκάτοχό του, Β. Σόιμπλε, και ορίζεται από τις λεπτές ισορροπίες μέσα στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό

Το Βερολίνο επιμένει ότι:

α. η διευθέτηση του χρέους θα αποφασιστεί επισήμως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Αύγουστο

β. η διαδικασία ελάφρυνσης δεν θα είναι αυτοματοποιημένη με βάση τη γαλλική πρόταση, αλλά θα απαιτείται σε κάθε περίπτωση η απόφαση του ESM και

γ. το Eurogroup θα συνεχίσει να έχει υψηλή εποπτεία, δηλαδή οι τελικές αποφάσεις θα ορίζονται από τις κυβερνήσεις των χωρών που είναι στη ζώνη του ευρώ.

Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης Μέρκελ για το ελληνικό ζήτημα ορίζουν και το γενικό πλαίσιο της πολιτικής τού Ο. Σολτς στο θέμα των σχεδίων μεταρρύθμισης της ευρωζώνης.

Το Βερολίνο έχει αποφασίσει ότι η αναβάθμιση του ESM θα πρέπει να γίνει σταδιακά και, όπως δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιτμαν, έχει συμφωνηθεί στην ΕΚΤ να μη γίνει Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο με αναφορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοτικό Δίκαιο, αλλά να παραμείνει υπό την ευθύνη των κρατών-μελών.

Αυτή η θέση συνιστά ουσιαστικά και το ισχυρότερο διαπραγματευτικό χαρτί της Γερμανίας, που είναι η αύξηση της συνεισφοράς της στα κονδύλια του Μηχανισμού.

Το ερώτημα για τον Ο. Σολτς είναι αν το ΔΝΤ θα δεχθεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με τους γερμανικούς όρους.

Ο Β. Σόιμπλε ήθελε τη συμμετοχή του, προκειμένου, όπως έλεγε, να μη χρειαστεί νέα έγκριση της Ομοσπονδιακής Βουλής. Από την πλευρά του, πάντως, ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι ο Μηχανισμός είναι έτοιμος να αναλάβει το χρηματοδοτικό μέρος του ΔΝΤ.

Εως ότου αποσαφηνιστεί η στάση του Ταμείου, το Βερολίνο ακολουθεί σκληρή διαπραγματευτική τακτική, κάτι που φάνηκε στη στάση του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Κούκες, στη συνεδρίαση του EuroWorking group.

Μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα της Χριστιανικής Ενωσης υπάρχει ισχυρή πίεση να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν, ώστε να μην προκύψει άλλη επιβάρυνση στον γερμανικό προϋπολογισμό.

Ο βασικός εκφραστής αυτής της τάσης, ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Ρ. Μπρίνκχαους, δηλώνει ότι η μόνη συζήτηση που μπορεί να γίνει για το ελληνικό χρέος είναι ως προς τους όρους αποπληρωμής. Παράλληλα, δηλώνει αντίθετος στη μετεξέλιξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, όπως και στην ενιαία εγγύηση των ευρωπαϊκών καταθέσεων- Edis.

Οι απόψεις αυτές, της πιο συντηρητικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών, κινούνται κοντά στις απόψεις που έχουν εκφράσει οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης με πρωτοβουλία της Ολλανδίας, αλλά και στις θέσεις που εκφράζουν σταθερά οι χώρες της Βαλτικής.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, αντιθέτως, ζητούν χαλάρωση του αυστηρού δημοσιονομικού πλαισίου, πλην όμως δεν μπορούν να επιβάλουν την πρότασή τους ούτε στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο Ο. Σολτς, μετρώντας τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, δεν είναι έτοιμος να ανοίξει τη συζήτηση επί του πλαισίου των προτάσεων της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρει, μάλιστα, ότι ήδη έχει διαμηνύσει ότι θα φρενάρει την εγγύηση των ευρωπαϊκών καταθέσεων.

Ζητούν αλλαγή πλεύσης

Από την άλλη, με παρέμβασή του ο Σύνδεσμος των Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) κάλεσε τον Ο. Σολτς να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για αλλαγή πλεύσης στο ελληνικό ζήτημα, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εισαχθούν νέοι μηχανισμοί, οι οποίοι να υποχρεώνουν την Ελλάδα, ακόμη και μετά την εκπνοή του δανειακού προγράμματος, σε μία γραμμή λιτότητας και περικοπών».

Η αξίωση ορισμένων κρατών να συνδεθούν οι ελαφρύνσεις του χρέους με «συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις» (μεταξύ αυτών είναι και η γερμανική κυβέρνηση) θα πρέπει να απορριφθεί, τονίζει το οικονομικό συμβούλιο των συνδικάτων και καλεί τη νέα κυβέρνηση της Α. Μέρκελ να στείλει ένα ξεκάθαρο φιλοευρωπαϊκό μήνυμα.

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.