Σε κίνητρο για προσλήψεις μετατρέπεται το πρόστιμο ανασφάλιστων εργαζομένων

Εφη Αχτσιόγλου

Αλλάζει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες η αρχιτεκτονική του προστίμου των 10.500 ευρώ για όσους καταλαμβάνονται να απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους…

Οπως φάνηκε και χθες, στη συνάντηση της υπουργού Εργασίας με τη διοίκηση του ΣΕΒ, το σχετικό νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο και μέσα στις επόμενες 14 ημέρες αναμένεται να κατατεθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόστιμο των 10.500 ευρώ σπάει αν ο εργοδότης προσλάβει τον ανασφάλιστο εργαζόμενο.

Σύμφωνα με την πιθανότερη εκδοχή, αν κάποιος προβεί σε πρόσληψη τριών μηνών θα κληθεί να καταβάλει αντί του προστίμου των 10.500 ευρώ, 7.000 ευρώ.

Αν αντίθετα προσλάβει τον ίδιο εργαζόμενο για 6 μήνες, τότε το πρόστιμο θα μειωθεί στις 5.000 ευρώ, ενώ αν τον προσλάβει για 12 μήνες, τότε το πρόστιμο θα κατακρημνιστεί στα 3.000 ευρώ!

Σύμφωνα με πληροφορίες για τη συγκεκριμένη αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την ανασφάλιστη εργασία, η κυβέρνηση έχει λάβει τη θετική απόκριση των δανειστών ενώ θετικά διάκεινται και όλοι οι εργοδοτικοί φορείς.

Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου κοινωνικού διαλόγου που πραγματοποιεί το υπουργείο Εργασίας με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους.

Στην ίδια συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος η επεκτασιμότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που θα ισχύσει από τον Αύγουστο του 2018, και η λειτουργία του θεσμού της Διαιτησίας.

Ωστόσο και παρεμπιπτόντως οι δύο πλευρές συζήτησαν και για το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει αύξηση μετά τη λήξη των Μνημονίων (στο τέλος Αυγούστου του τρέχοντος έτους), χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί το ύψος αυτής της αύξησης.

Σε κάθε περίπτωση, μέσα στο καλοκαίρι προγραμματίζεται κύκλος διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να υπάρξει συναίνεση για την αύξηση του κατώτατου μισθού απ’ όλες τις πλευρές.

Πάντως αυτό που δεν τίθεται στο τραπέζι της συζήτησης (τουλάχιστον για το 2018) είναι η αλλαγή του τρόπου καθορισμού του κατώτατου μισθού ώστε η σχετική αρμοδιότητα να περάσει και πάλι στους κοινωνικούς εταίρους.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων δεν είναι αντίθετοι με την αύξηση, ωστόσο ζήτησαν να συνδυαστεί με μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων.

Στο θέμα της επεκτασιμότητας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας η διοίκηση του ΣΕΒ είδε με θετική προοπτική αυτή να μετριέται ως προς την αντιπροσωπευτικότητα μέσα από την ΕΡΓΑΝΗ. Εκεί που είναι κάθετα αντίθετοι οι βιομήχανοι είναι στην αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (σε περιπτώσεις συρροής ΣΣΕ εφαρμόζεται εκείνη με τις ευνοϊκότερες για τον εργαζόμενο ρυθμίσεις).

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.