Ρεπορτάζ από την εκτέλεση

Την ερχόμενη Τρίτη συμπληρώνονται 64 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Πλουμπίδη στο Δαφνί. Ηταν 5.25 το πρωί όταν το εκτελεστικό απόσπασμα του αφαίρεσε τη ζωή. Την εκτέλεση παρακολούθησαν δημοσιογράφοι του αθηναϊκού Τύπου οι οποίοι είχαν κληθεί ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό από τις αστυνομικές αρχές. Ετσι οι απογευματινές εφημερίδες της ίδιας ημέρας φιλοξένησαν το θέμα στις πρώτες τους σελίδες και είχαν αναλυτικά ρεπορτάζ.

Η εφημερίδα «Τα Νέα» είχε πρώτο θέμα, στην πρώτη σελίδα της, τη δολοφονία υπό τους παρακάτω τίτλους: «Ο ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ ΕΞΕΤΕΛΕΣΘΗ ΤΗΝ ΑΥΓΗΝ ΖΗΤΩΚΡΑΥΓΑΖΩΝ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΚΕ.- Ωχρός και υποβασταζόμενος ωδηγήθη εις τόπον εκτελέσεως παρά το Δαφνί.- Αντιμετώπισε με απόλυτον ψυχραιμίαν τας σφαίρας του αποσπάσματος.- Δεν εδέχθη ούτε να κοινωνήση, ούτε να του δέσουν τους οφθαλμούς του.- Αι τελευταίαι του λέξεις: «Αφήνω ένα τιμημένο όνομα στο παιδί μου».- Παρέδωσε μιαν επιστολήν προς την κατάδικον εις θάνατον σύζυγόν του».

Στις εσωτερικές της σελίδες, η εφημερίδα τιτλοφορεί το θέμα ως εξής: «Ο Πλουμπίδης ωδηγήθη σιωπηλός και καπνίζων εις τον τόπον της εκτελέσεως.- Ετάφη ευθύς αμέσως εις το παρά το Δαφνί νεκροταφείον του Αγίου Γεωργίου»

Η κεντρώα εφημερίδα «Ελευθερία» που είχε προμετωπίδα το σύνθημα «Η Ελλάς είναι δημοκρατική» φιλοξένησε το θέμα στην πρώτη της σελίδα γράφοντας στους τίτλους: «Απορριφθείσης της αιτήσεως χάριτος Ο ΝΙΚ. ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ ΕΞΕΤΕΛΕΣΘΗ ΤΗΝ 5.40’ Π.Μ.».

Η «Ακρόπολις» φιλοξένησε την είδηση ως πρώτο θέμα της πρώτης σελίδας της, στη δεύτερη, όμως, έκδοσή της που φαίνεται πως πραγματοποιήθηκε ακριβώς γι’ αυτόν τον σκοπό. Οι τίτλοι, χαρακτηριστικοί και για τις πολιτικές σκοπιμότητες που ήθελε να εξυπηρετήσει η εφημερίδα: «ΕΤΥΦΕΚΙΣΘΗ ΤΗΝ ΑΥΓΗΝ Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ- Η εκτέλεσίς του έγινε παρά το Δαφνί.– Είχεν υποβάλει αιτήσεις αναιρέσεως και χάριτος, αλλ’ απερρίφθησαν αμφότεραι.- Τελευταίως η υγεία του είχεν αποκατασταθή εις το σανατόριον.

Ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΙΧΕΝ ΑΠΟΚΗΡΥΞΕΙ ΩΣ “ΠΡΑΚΤΟΡΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ” ΜΕΝΕΙ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ ΩΣ ΚΟΙΝΟΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ». Στις εσωτερικές σελίδες της, η ίδια εφημερίδα τιτλοφορεί τον ρεπορτάζ της ως εξής: «Αι τελευταίαι λέξεις του Ν. Πλουμπίδη ενώ εδέχετο πελιδνός τα πυρά του εκτελεστικού αποσπάσματος: «Αφήνω τώρα στο μικρό παιδί μου ένα καλό όνομα».- Εις την εκτέλεσιν παρίσταντο προσκληθέντες και δημοσιογράφοι».

Στην «Απογευματινή» η εκτέλεση είναι πρώτο θέμα στην πρώτη σελίδα της υπό τον τίτλο «ΠΑΡΗΚΟΛΟΥΘΗΣΑ ΕΙΣ ΤΟ ΔΑΦΝΙ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΙΝ ΤΟΥ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ». Πλάγιοι τίτλοι: «Από τας φυλακάς της “Σωτηρίας” εις τον τόπον του τυφεκισμού.- Ο Πλουμπίδης ειδοποιείται τα μεσάνυκτα.- Συνομιλία του με τον ιερέα.- “Παρακαλώ, ένα καφέ”.- Ο Πλουμπίδης αψόγως ενδεδυμένος εξέρχεται των φυλακών.- Εις το σιδηρόφρακτον αυτοκίνητον, προς το Δαφνί.- Ο Πλουμπίδης προ του εκτελεστικού αποσπάσματος.- “Απασφαλίσατε, σκοπεύσατε”.- Ο Πλουμπίδης δέχεται ψύχραιμος τον θάνατον.- Ηρνήθη να του ? ?έσουν τους οφθαλμούς. – Αι τελευταίαι λέξεις του εκτελεσθέντος».

Τιμώντας τη μνήμη του Νίκου Πλουμπίδη και υπογραμμίζοντας τη ζωντανή αξία του παραδείγματός του, η «Εφ.Συν.» προσφέρει σήμερα στους αναγνώστες της σε ειδικό πολυσέλιδο ένθετο τις χειρόγραφες σημειώσεις που ο ίδιος κρατούσε στη φυλακή.

Το υλικό προέρχεται από τον απόρρητο φάκελό του στην Ασφάλεια. Πρόκειται για ένα ιστορικό ντοκουμέντο μεγάλης αξίας καθώς οι σημειώσεις αυτές και τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται (εσωτερικά και διεθνή πολιτικά, οικονομικά, συνδικαλιστικά, ιστορικά, φιλοσοφικά κ.ά.) συμπληρώνουν ουσιαστικά τις γνώσεις μας γύρω από την προσωπικότητα του Νίκου Πλουμπίδη και φωτίζουν τη ζωή του στη φυλακή ώς την τελευταία στιγμή.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=AVu5oUOQ3po?wmode=opaque&w=100&h=390]

 

Έντυπη έκδοση

 

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.