Προσαύξηση σύνταξης σε περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης

Τάσος Πετρόπουλος

Μεταβατική δυνατότητα απαλλαγής των περικοπών που έχουν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι, για μεταβατικό χρονικό διάστημα, δίνει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας σε όσους έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από 13 Μαΐου 2016 έως χθες μόνο σε έναν φορέα ασφάλισης και συνεχίζουν εργαζόμενοι με την ασφάλιση του δεύτερου φορέα, εφόσον διευθετήσουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου την αίτηση συνταξιοδότησής τους και από τον δεύτερο φορέα ασφάλισης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος και αφορά περίπου 30.000 ασφαλισμένους, ρυθμίζεται το τοπίο για όσους ασφαλίζονται παράλληλα για διαφορετική δραστηριότητα.

Στους ασφαλισμένους δίνονται δύο επιλογές:

1. Υποβάλλουν συμπληρωματική αίτηση συνταξιοδότησης, με αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία υποβολής της πρώτης αίτησης και για τον δεύτερο πρώην φορέα κύριας ασφάλισης (πλην του Δημοσίου). Η συμπληρωματική αίτηση πρέπει να υποβληθεί μέχρι 31.10.2018, η συνταξιοδότηση αφορά το σύνολο των πρώην Ταμείων και αρχίζει από την πρώτη υποβληθείσα αίτηση. Ετσι η μείωση 60% λόγω απασχόλησης δεν έχει εφαρμογή για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αρχικής αίτησης μέχρι την υποβολή της συμπληρωματικής και πάντως μέχρι 31.10.2018.

2. Μπορούν να ανακαλέσουν την αρχική αίτηση συνταξιοδότησης, υποβάλλοντας σχετική αίτηση μέχρι 31.10.2018 και ως εκ τούτου δεν τίθεται ζήτημα εφαρμογής των διατάξεων περί απασχόλησης συνταξιούχου, δηλαδή την περικοπή του 60%. Ωστόσο χάνουν την αρχική αίτηση συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, προσαύξηση δικαιούνται οι παλαιοί ασφαλισμένοι που υπάγονταν υποχρεωτικά στην ασφάλιση δύο πρώην Ταμείων ή το Δημόσιο και κατέβαλλαν δύο ασφαλιστικές εισφορές, όπως και οι νέοι ασφαλισμένοι που είχαν επιλέξει να συνεχίσουν προαιρετικά την ασφάλισή τους και στον δεύτερο φορέα καταβάλλοντας το σύνολο των προβλεπόμενων εισφορών (δεν είχαν πάρει δηλαδή την απαλλαγή του νόμου Σιούφα). Δεν δικαιούνται όμως προσαύξηση παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι που ασφαλίζονταν υποχρεωτικά και ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε έν α μόνο Ταμείο καταβάλλοντας μία μόνο εισφορά και δικαιούνται μία εθνική και μία ανταποδοτική σύνταξη. Οι επιπλέον εισφορές που καταβάλλουν από 1/1/2017 στον ΕΦΚΑ λόγω διπλής ιδιότητας και με το δεδομένο ότι ο χρόνος ασφάλισης είναι ενιαίος στον ΕΦΚΑ, θα αυξήσουν τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής τους σύνταξης.

Αντίθετα, όσοι κατέβαλλαν εισφορές σε δύο Ταμεία δικαιούνται προσαύξηση και η σύνταξή τους υπολογίζεται ως εξής:

α. Εάν ο ασφαλισμένος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μόνο σε έναν από τους πρώην φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο, τότε λαμβάνει:

  • εθνική και ανταποδοτική σύνταξη για τον χρόνο ασφάλισης στον φορέα όπου θεμελιώνει και για τον χρόνο στον ΕΦΚΑ,
  • προσαύξηση σύνταξης από τον πρώην φορέα ή το Δημόσιο όπου δεν θεμελιώνεται δικαίωμα.

β. Εάν ο ασφαλισμένος θεμελιώνει δικαίωμα και στους δύο πρώην φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο, τότε θα λάβει το πλέον συμφέρον ποσό από τους εξής τρεις υπολογισμούς: εθνική και ανταποδοτική σύνταξη για τον χρόνο ασφάλισης στον έναν πρώην φορέα ή στο Δημόσιο και στον ΕΦΚΑ, καθώς και προσαύξηση σύνταξης για τον χρόνο από τον άλλο πρώην φορέα ή το αντίστροφο, ή μία εθνική σύνταξη και δύο ανταποδοτικές συντάξεις.

Προϋποθέσεις

Δικαίωμα για τη λήψη σύνταξης θεμελιώνεται εφόσον ο ασφαλισμένος κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης πληροί τις προϋποθέσεις τουλάχιστον σε έναν από τους πρώην φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο, χωρίς να ελέγχεται εάν πληρούνται ταυτόχρονα και οι προϋποθέσεις του δεύτερου πρώην φορέα.

Εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις θεμελίωσης και δεύτερου συνταξιοδοτικού δικαιώματος, τότε ο χρόνος του δεύτερου φορέα αξιοποιείται με τη χορήγηση προσαύξησης.

Σε κάθε περίπτωση η υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης στον έναν φορέα συμπαρασύρει αυτόματα και τον χρόνο στον δεύτερο φορέα.

Η αίτηση υποβάλλεται άπαξ και μετράει για όλους τους πρώην ασφαλιστικούς φορείς που έχουν πλέον ενταχθεί στον ΕΦΚΑ.

Έντυπη έκδοση

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.