Προειδοποίηση της ΕΚΤ στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Το δένδρο-γλυπτό έξω από το αρχηγείο της ΕΚΤ

Με επιστολή της, στις τράπεζες που έχει υπό την εποπτεία της αλλά και στις κύριες ελεγκτικές εταιρείες, η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα προειδοποιεί ότι θα ελεγχθούν τα κέρδη του 2017 για να βεβαιωθεί ότι δεν έχουν επωφεληθεί ενός νέου λογιστικού κανόνα που αφήνει «παράθυρο» να  ελαχιστοποιηθεί το πλήγμα από τα «κόκκινα» δάνεια. 

Ο νέος κανόνας ο οποίος έχει τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2018 υποχρεώνει τις τράπεζες να συνυπολογίζουν όχι μόνο τις ζημιές που έχουν ήδη καταγραφεί αλλά και αυτές που αναμένεται να καταγράψουν στο μέλλον.

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς προσαρμογής οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να κατανέμουν σε βάθος πενταετίας το αντίκτυπο από τον κανόνα που ισχύει μόνο για το κεφάλαιο και όχι για τα κέρδη τους.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιταλική εφημερίδα Il Sole, η ΕΚΤ φέρεται να εκφράζει την ανησυχία της ότι οι τράπεζες εκμεταλλευόμενες το ευνοϊκό περιθώριο του κανονισμού μπορεί να αναβάλουν την καταγραφή των ζημιών από τα δάνεια.

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

 

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.