Προαπαιτούμενα και χρέος στο EuroWorking Group

Με τον Γιώργο Χουλιαράκη οι σημερινές συναντήσεις των εκπροσώπων των δανειστών

Αφετηρία για τις κρίσιμες διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν για το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας, την ελάφρυνση του χρέους και το σχέδιο της ανάπτυξης μετά το τέλος του 3ου Μνημονίου θα αποτελέσει το σημερινό EuroWorking Group – EWG όπου την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το ολιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, κατά τις πληροφορίες, δεν πρόκειται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο λόγος για τον οποίο το σχέδιο είναι εκτός ατζέντας είναι γιατί τελεί ακόμη υπό διαμόρφωση αφού κάποια σημεία έχουν χαρακτηριστεί «γκρίζες ζώνες» από τους θεσμούς.

Αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες οι οποίοι έχουν διαβάσει τη σύνοψη του ελληνικού σχεδίου που απέστειλε τη Μεγάλη Εβδομάδα η Αθήνα, θεωρούν ότι ορισμένες από τις προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις της «επόμενης μέρας» κινούνται στη λογική των παροχών και όχι στο πλαίσιο συμμόρφωσης και της δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλλουν οι αγορές.

Ευρωπαϊκή πηγή με την οποία επικοινώνησε χθες η «Εφ.Συν.» ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία «αναστροφή των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων», δίνοντας έμφαση στα δάνεια ύψους 182 δισ. (σ.σ.: όσο δηλαδή είναι το ΑΕΠ της χώρας) που έχει λάβει μέχρι τώρα -έναντι όμως σκληρών μέτρων- η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης (EFSF/ESM).

Το κρίσιμο Eurogroup

Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, όπως επιβεβαίωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και αναμένεται να κορυφωθούν ώς το Eurogroup της 27ης Απριλίου – όπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει στους ομολόγους του το «πακέτο» με τα προαπαιτούμενα και τις δεσμεύσεις του νέου προγράμματος μεταμνημονιακής παρακολούθησης (post programme surveillance).

Η ελληνική πλευρά έχει ήδη λάβει το μήνυμα από τους δανειστές ότι η όποια διευθέτηση του χρέους θα δοθεί υπό όρους και προϋποθέσεις.

Αλλωστε στο σημερινό EWG αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλα τα σενάρια για την ελάφρυνση του χρέους στη βάση των προτάσεων που έχουν καταθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSΜ) και οι Γάλλοι.

Στο τραπέζι του EuroWorking Group θα εξεταστεί επίσης η πρόοδος στα 88 προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης.

Αδιευκρίνιστη παραμένει η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε σχέση με τη συμμετοχή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού, η οποία θα αποσαφηνιστεί, ή τουλάχιστον έτσι εκτιμάται, κατά την εαρινή σύνοδό του στις 20-22 Απριλίου.

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.