Πρακτικά ίδιος ο ΕΝΦΙΑ στο 97% των εκκαθαριστικών

Ακίνητα

Μειωμένο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν φέτος 1.470.952 ιδιοκτήτες ακινήτων (23%), ενώ για 3.995.181, δηλαδή για το 62%, ο λογαριασμός παραμένει αμετάβλητος με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές και τις προσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ που περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ.

Μικρή αύξηση από 1 έως 50 ευρώ (12 ευρώ κατά μέσο όρο) θα έχουν τα εκκαθαριστικά για 737.709 (12%) ιδιοκτήτες. Φουσκωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50-200 ευρώ θα πληρώσουν 160.001 ιδιοκτήτες (2,3%) ενώ αύξηση άνω των 200 ευρώ θα προκύψει για 48.961 φορολογουμένους (0,7%).

Τα παραπάνω προκύπτουν με βάση την προσομοίωση της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ για το 2018 σύμφωνα με τις νέες τιμές (αναλυτικά στην efsyn.gr), αλλά και την τροπολογία για την προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ, ώστε το συνολικό ποσό βεβαίωσης να παραμένει σταθερό, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνει εξάλλου ότι «το 97% των φυσικών προσώπων θα έχουν εκκαθαριστικά μειωμένα, αμετάβλητα ή οριακά αυξημένα σε σχέση με πέρσι. Αντίστοιχη είναι η εικόνα για τα νομικά πρόσωπα, καθώς το 91% θα δει μειωμένα εκκαθαριστικά (61%), σταθερά (25%) ή αυξημένα ώς 50 ευρώ (5%)».

«Με τα παραπάνω ολοκληρώνεται η δράση εναρμόνισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές στην ελληνική αγορά ακινήτων, δράση που είχε συμφωνηθεί από το 2ο Μνημόνιο το 2012» αναφέρει το υπουργείο.

Με την τροπολογία για την προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ διευρύνεται το άνω όριο του πρώτου κλιμακίου του κύριου φόρου από τα 500 στα 550 ευρώ και του τρίτου από τα 1.000 στα 1.050 ευρώ.

Επιπλέον αυξάνεται το αφορολόγητο όριο για τον συμπληρωματικό φόρο από τα 200.000 ευρώ στα 250.000 ευρώ.

Με την ίδια τροπολογία ορίζεται ως ημερομηνία της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ το τέλος Ιανουαρίου, αντί του Δεκεμβρίου που ίσχυε, και ότι η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, διευκρίνισε ότι μόνο για τον ΕΝΦΙΑ του 2018 θα ισχύσουν οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Για τις υπόλοιπες φορολογίες (φόροι μεταβίβασης, δωρεών, γονικών παροχών κ.λπ.) φέτος θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι παλαιές αντικειμενικές τιμές.

«Μέχρι το τέλος του 2018 δεν θα γίνει εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών για τους υπόλοιπους φόρους, η εφαρμογή είναι μόνο για τον ΕΝΦΙΑ.

Σε άλλες περιπτώσεις θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του 2019» ανέφερε η υφυπουργός.

Η συνολική εικόνα για την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε σύνολο 10.216 ζωνών είναι η εξής:

■ σε 2.122 μειώθηκαν

■ σε 4.302 έμειναν σταθερές

■ σε 3.792 αυξήθηκαν.

Χαμηλά ο φόρος ακινήτων σε 7 «λαϊκές περιοχές»

Κατερίνα Παπανάτσιου EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πίνακες με παραδείγματα που καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι αυξάνεται στις λεγόμενες «λαϊκές συνοικίες» ο ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, κατέθεσε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου, για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ σε επτά περιοχές ισχύουν τα εξής:

  • Στον Κορυδαλλό, τον Βύρωνα και την Καισαριανή δεν υπάρχει καμία αλλαγή.
  • Στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη σε επτά ζώνες ο ΕΝΦΙΑ παραμένει ο ίδιος και σε μία ζώνη πέφτει, ενώ οι αντικειμενικές αξίες μειώνονται σε δύο ζώνες, μένουν σταθερές σε δύο ζώνες και σε τέσσερις αυξάνονται κατά 50 ευρώ.
  • Στη Νίκαια σε εννέα ζώνες οι αντικειμενικές αυξάνονται κατά 50 ευρώ, σε δύο κατά 100 ευρώ και σε τέσσερις δεν υπάρχουν αλλαγές, ενώ δεν υπάρχουν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.
  • Στο Περιστέρι οι αντικειμενικές αξίες αυξάνονται κατά 50 ευρώ σε τέσσερις ζώνες και κατά 100 ευρώ σε 13, ενώ ο ΕΝΦΙΑ αυξάνεται ελαφρά σε πέντε ζώνες.
  • Στην Καλλιθέα σε μία ζώνη οι αντικειμενικές αξίες μειώνονται κατά 300 ευρώ, σε τέσσερις παραμένουν σταθερές, σε επτά ζώνες αυξάνονται κατά 50 ευρώ, σε μία κατά 100 ευρώ και σε μία κατά 500 ευρώ. Ο ΕΝΦΙΑ εδώ μειώνεται σε μία ζώνη και αυξάνεται σε μία ζώνη.
Έντυπη έκδοση

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.