Πιέσεις στη Γερμανία από τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν

Χέικο Μάας

Προβληματισμό τροφοδοτεί η παραδοχή του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών ότι θα είναι δύσκολο να προστατευτούν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν. «Δεν βλέπω κάποια απλή λύση για την προστασία των επιχειρήσεων από το σύνολο των κινδύνων των αμερικανικών κυρώσεων», δήλωσε χθες στην εφημερίδα Bild am Sonntang ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας, συμπληρώνοντας ότι «οι συνομιλίες με τους Ευρωπαίους και τις υπόλοιπες χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία του 2015 (για τα πυρηνικά του Ιράν) αφορούν και το πώς θα καταστεί εφικτή η συνέχιση του εμπορίου με το Ιράν». Η δήλωση αυτή ισοδυναμεί περίπου με ομολογία του Βερολίνου ότι αδυνατεί να προστατεύσει τις γερμανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ιράν από τις κυρώσεις των Αμερικανών.

Σε άλλες δηλώσεις του προς το περιοδικό Spiegel, ο Μάας καυτηρίασε την έλλειψη θέλησης από μέρους των ΗΠΑ να λάβουν τις θέσεις των συμμάχων τους σοβαρά, επισημαίνοντας τη μεγάλη ζημιά που προκαλεί στη σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας μακροπρόθεσμα. «Ο υπό εξέλιξη μετασχηματισμός των HΠΑ πιέζει τους διατλαντικούς δεσμούς», δήλωσε ο Μάας, συμπληρώνοντας ότι το Βερολίνο γνώριζε αυτή την αλλαγή «πριν από την απογοήτευση της περασμένης Τρίτης».

Διεμήνυσε μάλιστα ότι η Γερμανία θα προωθήσει αυστηρότερη πολιτική έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών σε θέματα που αφορούν την υπεράσπιση των συμφερόντων της. «Είμαστε προετοιμασμένοι να μιλήσουμε, να διαπραγματευτούμε, αλλά και να πολεμήσουμε για τα συμφέροντά μας όπου χρειαστεί, σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στον Λευκό Οίκο», τόνισε.

Η δήλωση αυτή έρχεται σε κάποια αναντιστοιχία με την αρχική αντίδραση της Γερμανίας στην απόφαση του Τραμπ. Παραμερίζοντας το απειλητικό και προσβλητικό τουίτ του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στο Βερολίνο ότι «οι γερμανικές επιχειρήσεις οφείλουν να διακόψουν άμεσα τη δραστηριότητά τους στο Ιράν, διαφορετικά θα υποστούν κυρώσεις», η κυβέρνηση διεμήνυσε την περασμένη Πέμπτη μέσω του εκπροσώπου της ότι απλά αξιολογούσε τις πιθανές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις από την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία.

Αντίθετα, την ίδια ημέρα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ αποκάλεσε τις ΗΠΑ… οικονομικό αστυνόμο του πλανήτη, ενώ το Παρίσι διεμήνυσε ότι οι Ευρωπαίοι «θα κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των επιχειρήσεών τους στο Ιράν» και ότι θα προσφύγουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου προσβάλλοντας οποιοδήποτε μονομερές μέτρο εναντίον τους.

Οι χθεσινές επισημάνσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών δείχνουν πάντως ότι τα πράγματα δεν είναι πλέον εύκολα για τη Γερμανία και το οικονομικό της μοντέλο με το οποίο κυριάρχησε σε Ευρώπη και υπόλοιπο κόσμο την τελευταία δεκαετία.

Λόγω του Τραμπ, του αυξανόμενου προστατευτισμού, της έντασης και της πόλωσης που ο Αμερικανός πρόεδρος πυροδοτεί με τις αποφάσεις του, η προσανατολισμένη στις εξαγωγές (και τα εκρηκτικά εμπορικά πλεονάσματα) γερμανική οικονομία δεν έχει πλέον τον ίδιο απέραντο χώρο επέκτασης σε σχέση με το παρελθόν.

Το Βερολίνο καλείται να αναγνωρίσει ότι το πεδίο δράσης του αναδιαμορφώνεται ταχύτατα και να διαλέξει με ποιους θα μείνει και ποιους θα αφήσει σε έναν όλο και περισσότερο πια πολυ-πολικό κόσμο…

Και βέβαια να υιοθετήσει ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο μακριά από τον «φετιχισμό των δημοσιονομικών και εμπορικών πλεονασμάτων» του παρελθόντος. Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι αν οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ της Γερμανίας είναι έτοιμες για κάτι τέτοιο.

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.