Πετυχημένο από τα… αποδυτήρια το 7ετές ομόλογο

Πώληση 7ετούς ομολόγου

Εντονο ενδιαφέρον συγκέντρωσε το ελληνικό 7ετές ομόλογο που εκδόθηκε χθες και καλύφθηκε με επιτυχία από τους επενδυτές, παρά το γεγονός ότι η διεθνής συγκυρία δεν ήταν και η καλύτερη λόγω των αναταράξεων που υπήρξε στα χρηματιστήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές έφτασαν τα 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 320 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις αναδόχους τράπεζες που μερίμνησαν για την επιτυχία της έκδοσης.

Ειδικότερα από τις εγγραφές που έγιναν ομόλογα αξίας 1,1 δισ. ευρώ αγόρασαν ξένοι θεσμικοί, 930 εκατ. ευρώ αγοράστηκαν από funds, 700 εκατ. ευρώ έβαλαν οι τράπεζες μαζί με τους ανάδοχους και 180 εκατ. ευρώ η Τράπεζα της Ελλάδος.

Το Δημόσιο άντλησε περίπου 3 δισ. ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για το χτίσιμο του μαξιλαριού ρευστότητας συνολικού ύψους 19-20 δισ. ευρώ ώς το καλοκαίρι, προκειμένου να διασφαλιστεί η κάλυψη των υποχρεώσεων του κράτους μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Σε ό,τι αφορά την απόδοση αυτή διαμορφώνεται στο 3,50%.

Δεδομένων των συνθηκών η απόδοση θεωρείται ικανοποιητική, αν και πριν ξεσπάσει η αναταραχή στις αγορές είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες για ένα επιτόκιο χαμηλότερα από το 3,50%. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε με την αρχική «καθοδήγηση» στο 3,75%.

Το ποσοστό αυτό στη διάρκεια της ημέρας μειώθηκε στο εύρος 3,5%-3,625%, το οποίο εξαιτίας της μεγάλης ανταπόκρισης που είχε από τους επενδυτές έκλεισε τελικά στο 3,5%.

Το επιτόκιο είναι αισθητά βελτιωμένο σε σχέση με αυτό της προηγούμενης έκδοσης 5ετούς διάρκειας που είχε διαμορφωθεί στο 4,625%.

Οι τόκοι που θα πληρώσει το Δημόσιο για το δάνειο των 3 δισ. ευρώ θα φτάσουν τα 105 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση ή 735 εκατ. ευρώ συνολικά στην 7ετία με την ωρίμανση του ομολόγου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκδοση ήταν κοινοπρακτική (σ.σ. με τη συμμετοχή των τραπεζών) και πραγματοποιήθηκε σε μια ημέρα γενικευμένης ανόδου στις αποδόσεις των ομολόγων.

Τα 7ετή-10ετή χρεόγραφα των χωρών του σκληρού «πυρήνα» της ευρωζώνης (Γερμανίας, Αυστρίας, Φινλανδίας, Γαλλίας κ.λπ.) ανέβηκαν χθες κατά 3-4 μονάδες βάσης.

Γενικότερα στις αγορές υπάρχει τις τελευταίες μέρες αστάθεια και έντονη μεταβλητότητα, που καθιστούν επιφυλακτικούς τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων. Γι’ αυτό η ελληνική έκδοση πήγε μερικές μέρες πίσω απ’ ό,τι είχε σχεδιαστεί αρχικά.

«Αποδείξαμε σήμερα που βγήκαμε στις αγορές ότι όχι μόνο μπορούμε να αντλήσουμε νέα χρήματα, αλλά μπορούμε να το κάνουμε και κάτω από συνθήκες που δεν είναι ευνοϊκές» δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον κοινοτικό επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξηγώντας ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη αναταραχή στις διεθνείς αγορές .

Η έκδοση είναι η πρώτη από τις τρεις που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ακόμα ένα 3ετές ομόλογο πολύ σύντομα ή ένα ετήσιο έντοκο που θα αντικαταστήσει τα σημερινά 3μηνα ή 6μηνα και ένα καινούργιο 10ετές ομόλογο που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις αγορές.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.