Παρουσιάστηκε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

Ανεμογεννήτριες

Οι άξονες Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, παρουσιάστηκαν σε ειδική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στον αμφιθέατρο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επιδίωξη είναι, όπως είπε ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση και εκτίμησε ότι οι στόχοι που θα θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς το μερίδιο των ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας θα είναι μεταξύ του 27%-30%.

Ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής υπογράμμισε ο Γ. Σταθάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, έως το 2030, θα πρέπει το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα να φτάσει στο 30%, ενώ η ενέργεια που καταναλώνουμε να είναι λιγότερη κατά 30%.

Επισήμανε εξάλλου ότι αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής.

Οι στόχοι που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία για το 2020 έχουν ήδη επιτευχθεί και τώρα η συζήτηση, όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, θα πρέπει να επικεντρωθεί στα μέτρα πολιτικής που απαιτούνται προκειμένου το 2050 να υπάρξει κατά 90% έως 95% απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Στόχος που προβλέπεται ότι θα είναι υποχρεωτικός βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας.

Οι παρεμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση περιλαμβάνουν:

– Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Έχει τεθεί σε εφαρμογή η νέα διαγωνιστική διαδικασία για την αποζημίωση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Παράλληλα εκπονείται νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο, το οποίο θα είναι σύντομα έτοιμο.

– Εξοικονόμηση ενέργειας: Μετά το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» που «τρέχει» ήδη, θα προχωρήσει η προκήρυξη αντίστοιχου προγράμματος για δημόσια κτίρια με προϋπολογισμό διπλάσιο του αντίστοιχου για τις κατοικίες, δηλαδή 2 δισ. ευρώ, που έχουν εξασφαλιστεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ειδικότερα για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οικον ΙΙ», ο Γ. Σταθάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε τον διπλασιασμό των πόρων που είχαν αρχικά αποφασιστεί και φθάνουν πλέον το 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η μεγάλη ζήτηση.

Περίπου 30.000 νοικοκυριά έχουν ολοκληρώσει την υποβολή αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα, επιπλέον 12.000 νοικοκυριά έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Από το πρωί της Μ. Δευτέρας, όταν «άνοιξε» η πλατφόρμα για τις περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου, περίπου 5.000 νοικοκυριά οριστικοποίησαν την αίτηση υπαγωγής (4.747 στην Αττική και 151 στο Νότιο Αιγαίο) και περισσότεροι από 5.000 ενδιαφερόμενοι έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό σύστημα και συμπληρώνουν την αίτηση (4.858 στην Αττική και 272 στο Νότιο Αιγαίο).

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου αύριο Μ. Τρίτη, 8.00-20.00, για τις δύο αυτές Περιφέρειες.

– Μεταφορές: Στον συγκεκριμένο τομέα απαιτούνται μεγάλες τομές με την εισαγωγή του ηλεκτρισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων στη ναυτιλία, όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο και ο εξηλεκτρισμός στην κίνηση των πλοίων.

Ο στόχος της Ε.Ε. για το 2020 είναι το 10% της ενέργειας που καταναλώνεται στις μεταφορές να παράγεται από ΑΠΕ, ενώ στην Ελλάδα το 2016 ήμασταν στο 1,4%. Στις μεταφορές όπου καταναλώνεται το 33% της ενέργειας τα μέτρα περιλαμβάνουν επέκταση της ηλεκτροκίνησης και εισαγωγή του φυσικού αερίου.

– Ενεργειακή φτώχεια: Έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου, όπως αναθεώρηση των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και επέκταση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου στου δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

– Διασύνδεση νησιών: Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διασύνδεσή τους με το ηπειρωτικό δίκτυο μέχρι το 2023, ενώ το 2019 θα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο νέο καθεστώς που ορίζουν οι ευρωπαϊκές Οδηγίες.

 

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.