Παράταση προγράμματος και αυστηρή επιτήρηση «βλέπει» η SZ

«Σύννεφα» στην αισιοδοξία της Αθήνας για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο το καλοκαίρι φέρνει αποκλειστικό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, η οποία «βλέπει» παράταση του μνημονίου για μερικούς μήνες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση και να αποφασίσει το ΔΝΤ τη συμμετοχή του ή όχι στο πρόγραμμα.

Η εφημερίδα του Μονάχου επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες και αναφέρει ότι οι δανειστές συζητούν το ενδεχόμενο παράτασης του Τρίτου Προγράμματος Στήριξης, που ολοκληρώνεται κανονικά τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με την SZ, ο λόγος είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται πιο πολύ χρόνο για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί, ενώ εκκρεμούν και οι τελικές αποφάσεις από το ΔΝΤ αναφορικά με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Το Ταμείο επιμένει στο θέμα του χρέους και ζητάει μεγάλη απομείωση για να συνεισφέρει στο πρόγραμμα, ενώ οι Ευρωπαίοι που είναι αρνητικοί στο ενδεχόμενοι αυτό επιθυμούν έστω και την τελευταία στιγμή το ΔΝΤ να μπει στο μνημόνιο.

Στόχος είναι μέχρι τα τέλη Απριλίου να υπάρξει πολιτική συμφωνία για το χρέος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup στη Σόφια και μέχρι τις αρχές Μαϊου να είναι όλα έτοιμα για να μπορέσει το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα.

Εξετάζεται, πάντως, και το ενδεχόμενο αναβολής της τελικής συμφωνίας για τον Ιούνιο, κάτι που θα επιφέρει και παράταση του προγράμματος μετά τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παραμένει ασαφές εάν μια τέτοια παράταση θεωρείται ουσιαστική αλλαγή στους όρους του μνημονίου, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συμφωνήσει και η ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας. Παραμένει, όμως, ασαφές και το πόσο σημαντική είναι πια η συμμετοχή του ΔΝΤ για την γερμανική κυβέρνηση, καθώς δεν έχει ακόμη κατασταλάξει η άποψη εντός των Χριστιανοδημοκρατών.

Την Παρασκευή οι δανειστές θα συναντηθούν για εμπιστευτικές συνομιλίες (Washington Group) στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον. 

Εκτός, όμως, από το θέμα του χρέους και των μεταρρυθμίσεων οι δανειστές ζητούν πιο αυστηρή επιτήρηση της Ελλάδας μετά το πέρας του προγράμματος, αυστηρότερη σε σχέση με τις Ιρλανδία και Πορτογαλία. Σε αυτό, πάντως, η Αθήνα δηλώνει αντίθετη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να θεωρεί την ολοκλήρωση του προγράμματος σημαντικό βήμα επιστροφής στην ελευθερία. 

Οι περισσότεροι δανειστές αντίθετα είναι της γνώμης ότι η Αθήνα οφείλει να δεχθεί αυστηρότερη επιτήρηση, αφού σε τελική ανάλυση η συζητούμενη ελάφρυνση του χρέους αφορά δεκαετίες ολόκληρες.

 

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.