Παπαστράτος: Οι αυξήσεις στο φόρο τσιγάρων έθρεψαν το λαθρεμπόριο και μείωσαν τα δημόσια έσοδα

Αβεβαιότητα στην αγορά και σύγχυση δημιουργεί η φημολογία για αυξήσεις στους ΕΦΚ των καπνικών που είναι παντελώς ατελέσφοροι σύμφωνα με όσα ανέφερε σε ενημέρωση δημοσιογράφων ο αντιπρόεδρος της Philip Morris Παπαστράτος Ιάκωβος Καργαρώτος.

Μια νέα φορολογική επιβάρυνση στα καπνικά μετά τις 7 που έγιναν τα τελευταία 6 χρόνια αναμένεται να επιφέρει καίριο πλήγμα στη νόμιμη αγορά, αλλά και στα δημόσια έσοδα όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία. Παράλληλα, μετά τα 10 χιλιάδες περίπτερα που έκλεισαν, εφόσον ο φόρος αυξηθεί, δεν αποκλείει κανείς νέα λουκ
έτα σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Το ενδιαφέρον είναι, σύμφωνα με παράγοντες της βιομηχανίας, ότι οι αυξήσεις στους φόρους έχουν παγιώσει συμπεριφορές κι έτσι ακόμα και να φτηνύνουν τα τσιγάρα κανείς δε γυρίζει στα νόμιμα από αυτούς που επιλέγουν τα παράνομα λόγω μεγάλης διαφορά στην τιμή. Επομένως, μια νέα αύξηση πιθανώς να οδηγήσει σε νέα έξαρση του λαθρεμπορίου.

Ειδικά το 2010 και το 2011 που έγιναν τρεις αυξήσεις στον ΕΦΚ και δυο αυξήσεις του ΦΠΑ οδήγησαν σε μεγάλες απώλειες στα έσοδα που έφτασαν τα 1,3 δισεκ ευρώ (διαφορά 2010 – 2012. Σημειώνεται ότι τ
ο 2913 αυξήθηκε ο πάγιος και ο ελάχιστος ΕΦΚ στα τσιγάρα αλλά η αναδιάρθρωση αυτή των εσωτερικών φόρων έφερε σταθεροποίηση εσόδων που θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε νέα αύξηση του ΕΦΚ το 2014 . Για την τελευταία αύξηση η πρόβλεψη ήταν για αύξηση εσόδων κατά 50 εκατ. ενώ τελικά οι απώλειες εσόδων ήταν 100 εκατ. ευρώ.

Έτσι όπως ανέφερε ο κ. Καργαρώτος η πορεία των εσόδων στα τσιγάρα επιβεβαιώνει και την περίφημη καμπύλη Λάφερ αφού τα συνολικά έσοδα του 2014 ήταν 3,1 δισ. ευρώ στα ίδια επίπεδα με το 2008 με 50% λιγότερη αγορά και σαφώς μεγαλύτερη φορολογική επιβάρ
υνση,

Συνολικά από τη φορολογία στα τσιγάρα την τελευταία πενταετία χάθηκαν περίπου 1,5 δισ. ευρώ έσοδα με το τσιγάρο να είναι μακράν το πλέον φορολογημένο προϊόν με ποσοστό 83,2% μέσης φορολογικής επιβάρυνσης.

Συγκεκριμένα οι απώλειες στα φορολογικά έσοδα σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα έσοδα ήταν από 70 εκατ., ευρώ το 2009, 800 εκατ. το 2010 και 600 εκατ., στη διετία 2011 -2012. Το 2013 χάθηκαν μόλις 33 εκατ., ενώ το 2014 και το 2015 ήταν 167 εκατ., ευρώ, δηλαδή συνολικά την τελευταία πενταετία η διαφορά μεταξύ προϋπολογισθέντων φόρων και εισπραχθέντων φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η εκτόξευση λόγω φορολογίας της τιμής προκάλεσε αύξηση στην παράνομη αγορά που ανέβηκε από το 3% το 2009 στο 20,6% σήμερα έχοντας αυξητική τάση. Η χώρα μας δε είναι η τέταρτη στην Ευρώπη μετά τη Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία (με Μ.Ο. παράνομης αγοράς στο 28 με 29% σε σχέση με τη νόμιμη) σε όγκο κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων. Την ίδια ώρα ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 10,9%.

Η αύξηση  της φορολογίας στα τσιγάρα είναι επί τάπητος στη διαπραγμάτευση, όπως δήλωσε τα χάραματα της Κυριακής κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου. «Ανάμεσα
στα θέματα ήταν και η νέα φορολογική επιβάρυνση για τα τσιγάρα και τα άλλα καπνικά προϊόντα» είπε. Ωστόσο το θέμα εγείρεται προφανώς ως σανίδα σωτηρίας την ώρα που τα έσοδα από τους φόρους στα καπνικά έχουν μειωθεί τα χρόνια της κρίσης κατά 6,5% παρά τις αυξήσεις, ενώ έχει εκτιναχτεί το λαθρεμπόριο και τα μερίδια αγοράς των παράνομων τσιγάρων και καπνού.

Ο κ. Καργαρώτος επισήμανε τα θετικά βήματα στο μέτωπο της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί σταθερό φορολογικό πλαίσιο ούτως ώστε η αγορά να βρει την ισορρ
πία της. «Η μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης να αφήσει να βρει η βιομηχανία την ισορροπία της ήταν σοφή» επεσήμανε και τόνισε ότι τα επενδυτικά σχέδια της εταιρίας συνεχίζονται κανονικά. Βέβαια όπως δήλωσε το «σταθερό φορολογικό πλαίσιο είναι η ελάχιστη κανονικότητα που απαιτείται για μια επένδυση». Εφόσον το ’15 και το ’16 βρούμε σημείο ισορροπίας θα πάμε καλύτερα, κατέληξε ο κ.Καργαρώτος.

Σημείωσε δε ότι. το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι προς το παρόν στα ενδιαφέροντα της εταιρίας καθώς όπως διακινείται σήμερα είναι παράνομο και με αυτό το καθε
τώς η Παπαστράτος δεν πρόκειται να δραστηριοποιηθεί στον κλάδο. Ανέφερε δε ότι σε ορισμένες χώρες φορολογείται. Το ότι είναι τελείως παράνομο επιβεβαίωσε στο Reporter και αρμόδια υψηλά ιστάμενη πηγή του υπ. Υγείας δείχνοντας το έλλειμμα πλαισίου που υπάρχει στο χώρο και που αναμένεται να καλυφθεί με την ενσωμάτωση σχετικής οδηγίας της ΕΕ στο εθνικό δίκαιο για τα καπνικά εντός του Μάη. Ήδη μάλιστα το σχετικό πόρισμα αρμόδιας επιτροπής του Υπ. Υγείας έχει κατατεθεί αρμοδίως.

Επενδύσεις σε εξέλιξη

Πρόσφατα η έχουσα το μεγαλύτερο μερίδιο κατανάλωσης στ
ην χώρα (πάνω από τα 40%) Philip Morris International και η θυγατρική της Παπαστράτος ΑΒΕΣ, ανακοίνωσαν Συμφωνία Συνεργασίας με την Ελληνική Κυβέρνηση που αφορά στην αγορά ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου για τα επόμενα τρία χρόνια.

Η Συμφωνία υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Philip Morris International Ανδρέα Καλαντζόπουλο, παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, δήλωσε, μάλιστα, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας: «Με την υπογραφή της συμφωνίας ανάμ
εσα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Philip Morris International επισφραγίζεται η πρόθεση της διεθνούς αυτής εταιρείας να προμηθευτεί από τους Έλληνες καπνοκαλλιεργητές 30.000 τόνους καπνού στην τριετία 2016 – 2018 και από την άλλη η δέσμευση που έχει αναλάβει το Υπουργείο να εφαρμόσει εκείνες τις πολιτικές που θα καταστήσουν ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο και υψηλής ποιότητας την παραγωγή ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου.

Πρόκειται για μια χαρακτηριστική περίπτωση συνεργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που αποφέρει σημαντικά ωφέλη σε όλους
τους εμπλεκόμενους, ευνοεί την συλλογική δραστηριοποίηση και εκπροσώπηση των αγροτών, αλλά κυρίως προσθέτει αξία στο μόχθο του Έλληνα καπνοκαλλιεργητή».Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει εντατικοποίηση και να ληφθούν περαιτέρω πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και να μην υπονομευθούν οι προσπάθειες με αύξηση του φόρου.

Έρευνα, πάντως, του ΙΟΒΕ, παράλληλα, υπολογίζει ότι τα διαφυγόντα έσοδα από το λαθρεμπόριο καπνικών ανέρχονται ετησίως σε περισσότερα από €700 εκατ. Πρόκειται για ποσό υπερδιπλάσιο των €300 εκατ. που είχαν προϋπολ
ογισθεί από την επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Ενδεικτικά, σε μία μόνο επιχείρηση πέρυσι στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης 13.000.000 παρανόμως εισαχθέντα τεμάχια τσιγάρων, με τους αναλογούντες δασμούς και φόρους να πλησιάζουν τα €2,4 εκατ.

Σε δελτίο τύπου, επίσης, που εκδόθηκε από την OLAF, την Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, υπογραμμίζεται η συμβολή της Γενικής Γραμματείας στις επιχειρήσεις εντοπισμού και κατάσχεσης των λαθραίων τσιγάρων, καθώς το Αιγαίο ήταν ο στόχος των δύο από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της OLAF αυτή τη σεζόν.

Όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακ
οίνωση : «Χάρη στη στενή συνεργασία με την Ελληνική Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (ελληνικό AFCOS), ελληνικά και κυπριακά τελωνεία κατέσχεσαν, 33 εκατομμύρια τσιγάρα στα τέλη του Ιανουαρίου. Μία επιπλέον κατάσχεση σχεδόν 21 εκατομμυρίων τσιγάρων είχε ήδη λάβει χώρα στο λιμάνι του Πειραιά, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κατασχεθέντων τσιγάρων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτών των δύο πρόσφατων ερευνών σε πάνω από 55 εκατομμύρια».

πηγή: reporter.gr

googletag.cmd.push(function(){googletag.display(‘ad_pos_autod_home_336x280_main_1’);});

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.