Ο Στουρνάρας μίλησε

Γιάννης Στουρνάρας

«Oι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά καθαρά με εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες».

Τάδε έφη ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ακριβώς μία εβδομάδα μετά το ξέσπασμα της κρίσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές, λόγω «υπερβολικών αντιδράσεων» σε δημοσιεύματα που αφορούσαν κυρίως την Πειραιώς και την κρίση στις σχέσεις Ιταλίας – Ε.Ε. λόγω της κόντρας για τον προϋπολογισμό της γειτονικής χώρας.

Η «αφωνία» του Γιάννη Στουρνάρα όλες αυτές τις μέρες προκάλεσε την έντονη αντίδραση του μεγάρου Μαξίμου διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου και κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης, όπως ο Νίκος Παππάς, καθώς και της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου.

Και μπορεί ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας να επικαλέστηκε τον θεσμικό του ρόλο προκειμένου να δικαιολογήσει τη σιωπή του (σ.σ. σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελ. Τύπου», «πεποίθηση του κ. Στουρνάρα είναι ότι ποτέ κανένας κεντρικός τραπεζίτης δεν σχολιάζει χρηματιστηριακές εξελίξεις και τις κινήσεις των τραπεζικών μετοχών»), η χθεσινή του δήλωση ωστόσο περί χρηματιστηριακών εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο μόνο ως «αυτοδιάψευση» μπορεί να εκληφθεί.

Αλλαγή στάσης

Φαίνεται ότι η κριτική που ασκήθηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες, όχι μόνο από κυβερνητικά αλλά και από τραπεζικά στελέχη, έκανε τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος να αλλάξει στάση και να θυμηθεί ότι και στο παρελθόν, όπως έγραψε χθες η «Εφ.Συν.», είχε κάνει ανάλογες τοποθετήσεις. Οπως για παράδειγμα τον Φεβρουάριο του 2016, όταν μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή είχε χαρακτηρίσει «αβάσιμο» τον πανικό που είχε σημειωθεί εκείνες τις μέρες στο Χρηματιστήριο.

Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος πάντως υπογράμμισε ότι είναι λάθος να ταυτίζουμε την Τράπεζα της Ελλάδος με τον διοικητή της, όποιος και αν είναι αυτός. Η ΤτΕ έχει στελέχη και εργαζόμενους, ανέφερε με νόημα.

Η αφορμή για τη δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα ήταν η συνεχιζόμενη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών που «αντανακλά τη βελτίωση της κατάστασης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος», καθώς το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ενέκρινε τη νέα μείωση, κατά 0,2 δισ. ευρώ, της ρευστότητας από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ΕLA) «λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Πλέον, το ανώτατο όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες καθορίζεται στα 5 δισ. ευρώ ώς και τις 7 Νοεμβρίου, μετά από αίτημα της ΤτΕ.

Έντυπη έκδοση

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.