Ο «εμπορικός πόλεμος» ψαλίδισε τις προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

Μάριο Ντράγκι

Προς τα κάτω αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη σε σχέση με αυτές του Ιουνίου, στο 2% για φέτος (έναντι 2,1%) στο 1,8% για το 2019 (έναντι 1,9%) και στο 1,7% για το 2020, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, επισήμανε, μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ότι οι κίνδυνοι στο μέτωπο της ανάπτυξης προέρχονται κυρίως από την άνοδο του προστατευτισμού στις εμπορικές σχέσεις, την αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές αλλά και από τις εξελίξεις στην Κίνα.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι οι εξελίξεις είναι ενθαρρυντικές για την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Παρολ’ αυτά ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξος, ενώ τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα να παραμείνει αμετάβλητο το πλαίσιο νομισματικής πολιτικής και ιδιαίτερα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Αυτό συνεπάγεται μείωση του μηνιαίου ορίου αγορών από τον επόμενο μήνα και τερματισμός του προγράμματος τον Δεκέμβριο. Ωστόσο ο κ. Ντράγκι άφησε και πάλι ανοικτό το ενδεχόμενο το πρόγραμμα αυτό να συνεχιστεί στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, ενώ σε κάθε περίπτωση διαβεβαίωσε ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει χαλαρή και μετά το QE.

Τέλος, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών απ’ την κατάρρευση της Lehman Brothers, o κ Ντράγκι διαβεβαίωσε ότι πλέον οι τράπεζες είναι πολύ πιο ισχυρές, και το πλαίσιο εποπτείας λειτουργεί πολύ πιο αποτελεσματικά, χωρίς όμως τούτο να σημαίνει ότι μπορούμε να εφησυχάσουμε. Και τούτο διότι -όπως ανέφερε- η πρόκληση για την αντιμετώπιση των κινδύνων βρίσκεται πλέον στο λεγόμενο σκιώδη τραπεζικό τομέα.

 

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.