Οριακή μείωση στα λουκέτα καταστημάτων βλέπει η ΕΣΕΕ

Λουκέτο σε καταστήματα

Έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) δείχνει ότι ο αριθμός των κλειστών καταστημάτων παρουσιάζει υποχώρηση στην Αθήνα και οριακή αποκλιμάκωση σε άλλες αγορές. Αυτό, σύμφωνα με τους εμπόρους, δείχνει μια διόρθωση της συνολικής εικόνας αν και ένα στα τέσσερα καταστήματα παραμένουν κλειστά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, παρατηρείται οριακή αποκλιμάκωση των λουκέτων σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο (-0,41%) για το σύνολο των αγορών. Η μείωση αυτή, όπως εκτιμούν οι έμποροι, συμβάλει στη γενική διόρθωση της εικόνας του συνόλου των αγορών, η οποία και αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη που έχει καταγραφεί από το ΙΝΕΜΥ.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, διαπιστώνεται οριακή βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και επιδόσεων των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Βέβαια, αν και το ποσοστό των κλειστών επαγγελματικών στεγών στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να έφτασε στο χαμηλότερο μνημονιακό ποσοστό (24,9%) από την έναρξη της κρίσης, και στο σύνολο των καταγραφών τα «λουκέτα» παρουσίασαν σημαντική μείωση, αυτό δεν ικανοποιεί την ΕΣΕΕ, αφού 1 στα 4 εμπορικά καταστήματα συνεχίζει να παραμένει κλειστό.

Τα στοιχεία δείχνουν σημαντική ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην αγορά της Αθήνας (μείωση των κλειστών καταστημάτων κατά 1,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο και 1,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος) ενώ νέες επιχειρήσεις διάφορων κλάδων εισέρχονται στην αγορά (εμπόριο τροφίμων, εστίαση, λοιποί κλάδοι) και το λιανικό εμπόριο ένδυσης μειώνεται σε όρους συγκέντρωσης.

Σε όλες τις εμπορικές ζώνες, Κολωνάκι, Πατησιών, Κεντρικές, Εξάρχεια, διαπιστώνεται βελτίωση στην συγκέντρωση κλειστών καταστημάτων με εξαίρεση το Εμπορικό Τρίγωνο στο οποίο καταγράφεται οριακή αύξηση.

Εντυπωσιακή ενίσχυση της παρουσίας του λιανικού εμπορίου παρουσιάζουν οι αγορές Χαλανδρίου (-3% στα λουκέτα) και Περιστερίου (-0,8%), ενώ η εικόνα είναι πιο δυσμενείς σε Μαρούσι, Ν. Ιωνία, Γλυφάδα και Κηφισιά.

Ειδικοτερα, η αύξηση των λουκέτων στο Μαρούσι είναι σημαντική (+2,6% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο και +3,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος) και στην Ν. Ιωνία (+1,1% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο και +1,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος).

Επίσης, σημαντική είναι και η αύξηση των κλειστών καταστημάτων στη Γλυφάδα και στην Κηφισιά (+1,1% τόσο σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο όσο και ετησίως).

Όσον αφορά τις περιφερειακές αγορές, μικρές μειώσεις, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, που κινούνται στα όρια της σταθεροποίησης, παρατηρούνται στα λουκέτα σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Πειραιά (-0,3%, -0,2% και -0,3% αντίστοιχα).

Τόσο στον Πειραιά όσο και στην Πάτρα καταγράφεται οριακή ενίσχυση της εστίασης και υποχώρηση του λιανικού εμπορίου υπόδησης και των λοιπών κλάδων δραστηριότητας αντίστοιχα.

• Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.