Οριακή άνοδος στην Αθήνα, απώλειες στην Ευρώπη UPD

Χρηματιστήριο

Με οριακή άνοδο της τάξης του 0,16% και 626 μονάδες έκλεισε ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τις αρχικές πιέσεις ως συνέπεια του χθεσινού ξεπουλήματος στη Νέα Υόρκη. Απώλειες παρουσιάζουν και οι ευρωπαϊκές αγορές, που ξεκίνησαν αρνητικά, ενώ με οριακές απώλειες άνοιξε και η Γουόλ Στριτ.

Έπειτα από τέσσερις ημέρες διαρκούς πτώσης, το ελληνικό χρηματιστήριο κατόρθωσε σήμερα να κλείσει με θετικό πρόσημο, αν και η συνεδρίαση είχε μεγάλα σκαμπανεβάσματα.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ των 610,51 μονάδων (-2,45%) και 630,26 μον. (+0,71%), για να κλείσει τελικά στο +0,16%.

Σκαμπανεβάσματα είχαν και άλλοι δείκτης, όπως ο τραπεζικός, που βρέθηκε να χάνει έως και 3,86% για να κλείσει τελικά με κέρδη 2,20% στις 487,24 μονάδες.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν αρκετές πιέσεις, κυρίως λόγω του αρνητικού κλίματος και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ωστόσο μετά τις 16.00 τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν, εμφανίστηκαν αγοραστές και βελτιώθηκε η συνολική εικόνα.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε, τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη η πληροφορία ότι οι αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων δεν θα είναι πολύ μεγάλες αλλά και τις ανακοινώσεις για χαμηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Απώλειες στην Ευρώπη

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη.

Ο γερμανικός δείκτης DAX έχασε 1,5%, διολισθαίνοντας στις 11.539 μονάδες, ενώ ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού και ο FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησαν κατά 1,9%.

Αντίστοιχα, στη ο IBEX 35 είχε απώλειες 1,7%, ενώ πτώση της τάξης του 1,8% είχε ο FTSE MIB στο Μιλάνο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε απώλειες 2%.

Η αρνητική πορεία των αγορών οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες, μεταξύ των οποίων είναι ο εμπορικός πόλεμος που έχει ανοίξει ο Ντόναλντ Τραμπ με την Κίνα, αλλά και η «αυστηρή» νομισματική πολιτική που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες. Τη μεγάλη κατρακύλα στη Γουόλ Στριτ, που πυροδότησε τις απώλειες και στις υπόλοιπες αγορές, προκάλεσε η απόφαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει τα βασικά επιτόκια για τέταρτη φορά μέσα στο χρόνο.

Πιέσεις στη Νέα Υόρκη

Τα θετικά νέα για χαμηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τις πληροφορίες ότι οι αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed δεν θα είναι μεγάλες, βοήθησαν στο άνοιγμα τη Γουόλ Στριτ, η οποία ωστόσο ξεκίνησε με απώλειες, αν και όχι τόσο μεγάλες όσο την Τετάρτη.

Προ τα μέσα της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε απώλειες 0,6%, υποχωρώντας στις 25.444 μονάδες. Χθες Τετάρτη, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 831 μονάδες, καταγράφοντας τις υψηλότερες ημερήσιες απώλειες από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Την ίδια ώρα, απώλειες 0,6% κατέγραφε ο δείκτης S&P 500, διολισθαίνοντας στις 2.767 μονάδες.

Οριακές απώλειες, στις 7.420 μονάδες, κατέγραφε ο δείκτης Nasdaq, ή -0,1%.

Το πρωί, ως συνέπεια της χθεσινής πτώσης στη Νέα Υόρκη, τα χρηματιστήρια της Ασίας είχαν κλείσει με μεγάλες απώλειες, καθώς ο δείκτης της Σανγκάης έχασε 5,2%, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei έχασε 4%, ενώ ανάλογες απώλειες είχαν και όλα τα χρηματιστήρια της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο δείκτης του Χονγκ Κονγκ έχασε 3,7, ο Kospi στη Νότια Κορέα 4,4%, ενώ ο αυστραλιανός S&P/ASX 200 2,7%. Μεγάλες πτώσεις είχαν και οι μετοχές σε όλη τη νοτιοανατολική Ασία.

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.