Με «πόλεμο της σόγιας» απαντά η Κίνα

Εμπορικός «πόλεμος» ΗΠΑ- Κίνας

Νταηλίκια στη σκακιέρα ή μήπως ο πολυσυζητημένος παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος ξεκίνησε;

Λίγες ώρες μετά την προχθεσινή ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης της λίστας με τα 1.333 εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα στα οποία προτίθεται να επιβάλει δασμό 25% ως απάντηση στην «κινεζική οικονομική επιθετικότητα», την κλοπή τεχνολογίας και την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων, το Πεκίνο ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι θα επιβάλει και αυτό δασμούς 25% σε 106 εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα.

Οι δασμοί επηρεάζουν αμερικανικές εξαγωγές συνολικής αξίας άνω των 50 δισ. δολαρίων. Μεταξύ των αμερικανικών προϊόντων που θα επηρεαστούν περιλαμβάνονται η σόγια, το καλαμπόκι, το σιτάρι, τα αυτοκίνητα, κάποιοι τύποι αεροσκαφών, λιπαντικά, καπνός, ο χυμός πορτοκάλι, το ουίσκι και το μοσχαρίσιο κρέας.

Από την άλλη πλευρά, στον κατάλογο των ΗΠΑ περιλαμβάνεται ευρεία γκάμα κινεζικών αγαθών, όπως ο εξοπλισμός αεροσκαφών, τα βιομηχανικά ρομπότ, οι δορυφόροι, εξαρτήματα ημιαγωγών, μηχανολογικός εξοπλισμός για σχεδόν οτιδήποτε, από σιδηροδρόμους και πυρηνικούς αντιδραστήρες έως φούρνους για μπισκότα και εκκολαπτήρια πουλερικών.

Στόχος να χτυπηθεί η βιομηχανική βάση της Κίνας και ειδικότερα –όπως πιστεύουν κάποιοι αναλυτές– το εθνικό σχέδιο της Κίνας «Made in China 2025», με το οποίο η πολυάνθρωπη χώρα φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε βιομηχανική υπερδύναμη στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, των νέων ενεργειακών οχημάτων, της ρομποτικής κ.ά.

Για να προχωρήσει η Κίνα, όμως, σ’ αυτό το σχέδιο θα πρέπει να αντικαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος της ξένης τεχνολογίας που εισάγει σήμερα με εγχώρια παραγόμενο εξοπλισμό.

Ετσι, στους στόχους του Πεκίνου είναι οι εγχώριοι προμηθευτές της κινεζικής μεταποίησης να παράγουν ώς το 2025 το 70% «των βασικών εξαρτημάτων και σημαντικών βασικών υλικών» μεταξύ άλλων για προϊόντα όπως τα κινητά τηλέφωνα ή τα ρομπότ.

Ομως οι ΗΠΑ δεν βλέπουν μια τέτοια εξέλιξη με καλό μάτι. Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έχει αποκαλέσει το κινεζικό σχέδιο «επίθεση στην αμερικανική ιδιοφυΐα» ενώ είναι ενδεικτικό ότι στο συμπέρασμα της αμερικανικής έρευνας για τις κινεζικές εμπορικές πρακτικές –το οποίο αποτέλεσε τη βάση για την αρχική ανακοίνωση επιβολής δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ τον προηγούμενο μήνα– οι αναφορές στο σχέδιο «Made in China» ήταν πάνω από 100.

Ο φόβος των ΗΠΑ είναι προφανής. Αν το Made in China προχωρήσει ως έχει, οι κορυφαίες βιομηχανίες τους θα βρεθούν εκτός μεγαλύτερης αγοράς του κόσμου, ενώ θα πρέπει να παλέψουν σκληρά για να ανταγωνιστούν τις κινεζικές στο εξωτερικό.

Ο φόβος αυτός δεν αφορά, βέβαια, μόνο την Κίνα αλλά και άλλες βιομηχανικές χώρες της Δύσης, όπως για παράδειγμα η Γερμανία. Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει η τελευταία και συνολικά η Ε.Ε. στη συνέχεια.

Αν ταυτιστεί με τις ΗΠΑ (οι οποίες την εξαίρεσαν προσωρινά από τους δασμούς στον χάλυβα) στα μέτρα κατά της Κίνας, τότε η τελευταία την έχει άσχημα. Η γενικευμένη σύγκρουση και ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος δείχνουν μάλλον αναπόφευκτα.

Διαφορετικά, τα όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό στη σκακιέρα των διεθνών εμπορικών σχέσεων δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα «chicken game».

Ενα «παίγνιο δειλίας», δηλαδή, όπου τα δύο αντιμαχόμενα μέρη κινούνται ολοταχώς το ένα προς το άλλο, και λίγο πριν συγκρουστούν ο ένας (το κοτόπουλο)… δειλιάζει και στρίβει το τιμόνι αφήνοντας τον δρόμο ελεύθερο στον νικητή.

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.