Με «άγρια αντεπίθεση» στους αμερικανικούς δασμούς απειλεί η Κίνα

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας

Ο πόλεμος των οικονομικών αντιποίνων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με το Πεκίνο να προειδοποιεί με «άγρια αντεπίθεση» στους νέους δασμούς ύψους 100 δισ. δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, Γκάο Φενγκ, οι νέοι αμερικανικοί δασμοί συνιστούν ενέργεια «αδικαιολόγητη και υπερβολικά λανθασμένη».

Όπως τόνισε ο Γκάο, πλέον διεξάγεται μια μάχη μεταξύ μονομέρειας και πολυμέρειας στην οικονομία και υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι δυνατό να υπάρξουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

«Το αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς (σ.σ. από τις ΗΠΑ) είναι σαν να πυροβολούν τα πόδια τους» και αν τελικά επιβληθούν οι νέοι δασμοί ύψους 100 δισ. δολαρίων η Κίνα «είναι πλήρως προετοιμασμένη, και δεν θα διστάσει, να αντεπιτεθεί άγρια», είπε, και «με όποιο κόστος».

Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι είναι προετοιμασμένοι να κάνουν διάλογο με το Πεκίνο, με τον υπουργό Οικονομικών Στιβ Μνουτσίν και τον οικονομικό σύμβουλο του προέδρου Τραμπ, Λάρι Κούντλοου, να υποστηρίζουν ότι «η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών να γίνεται κανονικά».

Ωστόσο επί της ουσίας δεν διαφαίνεται σημείο επαφής.

Ο πρόεδρος Τραμπ υπερασπίστηκε για μια ακόμη φορά την πολιτική δασμών στις εισαγωγές, λέγοντας ότι «μπορεί να προκαλέσουν μικροπροβλήματα, αλλά μακροπρόθεσμα θα είμαστε καλύτερα και πιο ισχυροί».

Περισσότερο επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ.

Όπως είπε, είναι πολύ νωρίς να πει κανείς πως η προοπτική της επιβολής δασμών θα μπορούσε να επιδράσει στην προοπτική της αμερικανικής οικονομίας.

«Η συζήτηση σχετικά με τους δασμούς βρίσκεται σε ένα σχετικά πρώιμο στάδιο… στην πραγματικότητα ο κόσμος δεν βλέπει κάποιες επιπτώσεις σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο για την οικονομική κατάσταση διότι δεν γνωρίζουμε το εύρος στο οποίο θα μπορούσαν να επεκταθούν οι δασμοί, επομένως, πόσο μεγάλος θα ήταν ο αντίκτυπος» εξήγησε.

«Είναι πραγματικά πολύ νωρίς για να το πούμε» συμπλήρωσε.

   

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.