Μειώνει τον πήχη της ελληνικής ανάπτυξης

«Με την ελάφρυνση του χρέους και τις κατάλληλες διαρθρωτικές πολιτικές, οι οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα μπορεί να είναι καλές», τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Μορίς Ομπσφελντ

Χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη από αυτήν που προέβλεπε πριν από λίγους μήνες αναμένει για την Ελλάδα φέτος και για το 2019 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όμως ο επικεφαλής οικονομολόγος του, Μορίς Ομπσφελντ, τονίζει ότι οι προοπτικές για τη χώρα μας μπορεί -υπό προϋποθέσεις- να είναι καλές.

Στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook) που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα σημειώσει φέτος ανάπτυξη 2% έναντι 2,6% που προέβλεπε το περασμένο φθινόπωρο, ενώ για το 2019 αναμένει ακόμη χαμηλότερο ρυθμό, στο 1,8%.

Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι η οικονομική ανάπτυξη του 2017 περιορίστηκε στο 1,4% από 1,8% που το Ταμείο προέβλεπε πριν από 6 μήνες.

Οι χαμηλότεροι των αρχικά προβλεπόμενων ρυθμοί ανάπτυξης αντικατοπτρίζουν αναμφίβολα τον στραγγαλισμό που συνεχίζει να υφίσταται η ελληνική οικονομία (και κοινωνία) από τα αλλεπάλληλα εξοντωτικά προγράμματα αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας στα οποία εξαναγκάζουν τη χώρα οι πιστωτές, μεταξύ των οποίων και το ΔΝΤ. Παράλληλα, αποτυπώνουν και τις σημαντικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Ταμείου και Ευρωπαίων στις εκτιμήσεις για τα οικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως και η ελληνική κυβέρνηση, εκτιμά (έως τώρα) ότι η ανάπτυξη φέτος θα προσεγγίσει το 2,5%.

Παραδόξως και παρά τη χαμηλότερη ανάπτυξη, το Ταμείο προβλέπει πάντως ταχύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η ανεργία θα προσεγγίσει φέτος το 19,8% από 20,7% που προέβλεπε νωρίτερα, ενώ για το 2019 υπολογίζει ακόμη μεγαλύτερη πτώση, στο 18%.

Πέρυσι η ανεργία ανήλθε σύμφωνα με την έκθεση στο 21,5% και όχι στο 22,3% που ήταν η πρόβλεψη του Ταμείου τον περασμένο Οκτώβριο.

Για τον πληθωρισμό προβλέπει ότι θα συνεχίσει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Εκτιμά συγκεκριμένα υποχώρησή του από 1,1% πέρυσι σε 0,7% φέτος και επάνοδό του στο 1,1% το 2019.

Τον Οκτώβριο το Ταμείο προέβλεπε πληθωρισμό 1,2% για το 2017 και 1,3% για το 2018. Το ΔΝΤ προβλέπει ακόμη μεγαλύτερο του αρχικά προβλεπόμενου έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Συγκεκριμένα διαπιστώνει ότι το έλλειμμα αυξήθηκε πέρυσι κατά 0,8% έναντι αύξησης 0,2% που προέβλεπε τον Οκτώβριο, ενώ για το 2018 το τοποθετεί στο 0,8% του ΑΕΠ από 0,1% που προέβλεπε πριν από έξι μήνες. Για το 2019 βλέπει μικρή υποχώρησή του στο 0,6% του ΑΕΠ.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης της έκθεσης, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Μορίς Ομπσφελντ, έδωσε κάποιον τόνο για τη «γραμμή» που το Ταμείο προτίθεται να κρατήσει στην κρίσιμη συνεδρίαση του «Washington Group» την επόμενη Παρασκευή, επαναλαμβάνοντας ότι το χρέος οφείλει να είναι μέρος μιας λύσης-πακέτο που θα περιλαμβάνει τόσο τα απαραίτητα μέτρα ελάφρυνσής του όσο και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για τις διαφορές που παρουσιάζουν οι προβλέψεις του Ταμείου με τις αντίστοιχες των Ευρωπαίων και για τα ενδεχόμενα προβλήματα που αυτές δημιουργούν στην επίτευξη μιας συμφωνίας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Μορίς Ομπσφελντ δήλωσε πως «η συνεπής άποψή μας είναι ότι υπάρχει ανάγκη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και πρέπει να αποτελεί μέρος του πακέτου. Νομίζουμε ότι με την ελάφρυνση του χρέους και τις κατάλληλες διαρθρωτικές πολιτικές, οι οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα μπορεί να είναι καλές».

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.