Μειωμένη ανάπτυξη, στο 2%, βλέπει το ΔΝΤ

Κριστίν Λαγκάρντ

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα στοιχεία της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook), στο πλαίσιο της έναρξης της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

Στην έκθεση το Ταμείο αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη, τόσο για τρέχον έτος όσο και για το προηγούμενο. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το 2017 η Ελλάδα αναπτύχθηκε κατά 1,4%, όταν αντιστοίχως τον Οκτώβριο προέβλεπε ανάπτυξη της τάξης του 1,8%.

Επιπλέον, το Ταμείο καταγράφει απόκλιση 0,6% για το 2018, αναθεωρώντας την προ εξαμήνου εκτίμησή του για 2,6% και πλέον τοποθετεί την ανάπτυξη στο 2%. Για το 2019, το Ταμείο προβλέπει υποχώρηση της ανάπτυξης έναντι του 2018, καθώς την εντοπίζει στο 1,8%.

Σημειώνεται ότι υπάρχει σημαντική απόκλιση του Ταμείου με την ευρωπαϊκή πλευρά, καθώς η τελευταία προβλέπει ανάπτυξη 2,5% το 2019 στην Ελλάδα. Υπογραμμίζεται ότι αυτή η απόκλιση αναμένεται να διαδραματίσει το δικό της ρόλο στις συζητήσεις που γίνονται για τη βιωσιμότητα και την ενδεχόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους να παραμένει πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων, το βλέμμα όλων στρέφεται στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου και στις επαφές Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με την Κριστίν Λαγκάρντ. Ο υπουργός Οικονομικών ταξιδεύει στη Βοστώνη όπου θα πραγματοποιήσει (έως την Πέμπτη) σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος  EUROKINISSI

Στη συνέχεια, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον (19- 21/4) για να παρευρεθεί στις εργασίες της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το Σάββατο (21 Απριλίου) ο Έλληνας αξιωματούχος αναμένεται να έρθει τετ α τετ με την «ισχυρή κυρία» του Ταμείου με το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους να τίθεται στο τραπέζι στη βάση των προτάσεων που έχουν καταθέσει οι Γάλλοι και ο ESM.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να παρουσιάσει το ελληνικό σχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν τη μεταμνημονιακή εποχή, με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη να μην είναι ενθαρρυντικές. Σημαντική θα είναι επίσης η αποστολή του Έλληνα υπουργού να αποκρούσει τις απαιτήσεις του Ταμείου για επίσπευση (από την 1η Ιανουαρίου του 2019) της περικοπής του αφορολόγητου.

Σημειώνεται ότι από τις τρεις εκθέσεις του Ταμείου που θα δημοσιοποιηθούν κατά τη διάρκεια της Εαρινής Συνόδου θα προκύψει το τι αναμένει το ΔΝΤ για την Ελλάδα σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, την ανάπτυξη, την εξέλιξη των τιμών, την πορεία των επενδύσεων και τις προοπτικές των τραπεζών.

Αποκλιμάκωση ανεργίας και κόκκινα δάνεια

Παράλληλα, στην έκθεσή του το ΔΝΤ προβλέπει ταχύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας, σε σχέση με τις εκτιμήσεις που έκανε πριν από έξι μήνες. Σύμφωνα με την έκθεση, το 2017 η ανεργία μειώθηκε κατά 0,8% περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις, αφού το επίπεδο της τοποθετείται στο 21,5% και όχι στο 22,3% που ήταν η πρώτη εκτίμηση.

Για το 2018, το Ταμείο τοποθετεί το επίπεδο της ανεργίας στο 19,8% έναντι της εκτίμησης του 20,7%, ενώ για το επόμενο έτος (το 2019) το ΔΝΤ προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη πτώση της ανεργίας, την οποία υπολογίζει στο 18%.

Το ΔΝΤ εκτιμά επίσης ότι οι αποπληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν. Ειδικότερα, πριν από έξι μήνες το Ταμείο έβλεπε την αύξηση του πληθωρισμού στο 1,2%, ενώ σήμερα την υπολογίζει στο 1,1%. Και για το έτος 2019 το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του πληθωρισμού κατά 1,1%.

Η έκθεση του Ταμείου καταγράφει ένα άνοιγμα στην ψαλίδα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς υπολογίζει ότι το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 0,8% το 2017, όταν τον Οκτώβριο πρόβλεπε αύξηση 0,2%. Αντιστοίχως, για το 2018 βλέπει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 0.8%, όταν πριν από έξι μήνες το εκτιμούσε στο 0,1%, ενώ για το 2019 το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του ελλείμματος κατά 0,6%.

Επίσης, η έκθεση επισημαίνει την ανάγκη για ταχεία απομείωση του αριθμού των κόκκινων δανείων, μια εξέλιξη, που -όπως τονίζει- θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης.

«Στη ζώνη του ευρώ, η συνεχιζόμενη πρόοδος όσον αφορά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι απαραίτητη για την εξάλειψη των υπολειμμάτων της κρίσης και για την άρση των σημαντικών περιορισμών στη χορήγηση πιστώσεων, κυρίως στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία», σημειώνει η έκθεση του Ταμείου.

Η περίληψη της έκθεσης:

Επιτάχυνση στην παγκόσμια οικονομία

Παράλληλα, η έκθεση του ΔΝΤ προβλέπει μικρή επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο 3,9% το 2018 και το 2019. 

Σύμφωνα με το Ταμείο, η ανάπτυξη φέτος θα στηριχθεί από την ισχυρή δυναμική, το ευνοϊκό κλίμα στις αγορές, τις χαλαρές χρηματοπιστωτικές συνθήκες και τις εγχώριες και διεθνείς επιδράσεις της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής στις ΗΠΑ. Η μερική ανάκαμψη των τιμών των πρώτων υλών θα επιτρέψει τη σταδιακή βελτίωση των συνθηκών για τους εξαγωγείς εμπορευμάτων.

Αναφορικά με την ευρωζώνη, το ΔΝΤ προβλέπει ελαφρά επιτάχυνση της ανάπτυξης από 2,3% το 2017 στο 2,4% φέτος, ενώ για το 2019 προβλέπει επιβράδυνση στο 2%. Για τις ΗΠΑ προβλέπει μεγαλύτερη επιτάχυνση της ανάπτυξης από το 2,3% στο 2,9% φέτος και επιβράδυνση στο 2,7% το 2019. Για την Κίνα, η επιβράδυνση της ανάπτυξης προβλέπεται με αργό ρυθμό: Από το 6,9% το 2017 στο 6,6% και 6,4% φέτος και το 2019, αντίστοιχα. Στην Ιαπωνία προβλέπεται, επίσης, επιβράδυνση της ανάπτυξης από το 1,7% πέρυσι στο 1,2% φέτος και 0,9% το 2019.

Ωστόσο, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η σημερινή δυναμική δεν είναι διασφαλισμένη. Οι ανοδικοί και καθοδικοί κίνδυνοι είναι γενικά ισορροπημένοι για τα επόμενα αρκετά τρίμηνα, αλλά οι κίνδυνοι είναι στη συνέχεια καθοδικοί. Μία ενδεχόμενη περαιτέρω δημιουργία χρηματοπιστωτικών αδυναμιών θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχεία σύσφιξη των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συνθηκών, μειώνοντας την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη.

Η έκθεση: 

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.