Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ θα εμπλακεί στο πρόγραμμα με τους δικούς του όρους

Κρίστιν Λαγκάρντ

Πολλαπλά και ξεκάθαρα μηνύματα έστειλε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τόσο για τη στάση που θα υιοθετήσει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα όσο και για τις «υποχρεώσεις» της Αθήνας. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι το Ταμείο θα εμπλακεί στο ελληνικό πρόγραμμα με τους δικούς του όρους, υποστήριξε ότι δεν ζητά περαιτέρω περικοπές και υπενθύμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν. 

«Ο ελληνικός λαός έχει περάσει οκτώ χρόνια πολύ δύσκολης εφαρμογής πολιτικών, που έχουν σίγουρα ως αποτέλεσμα βελτιώσει σημαντικά την οικονομική θέση (της Ελλάδας). Χρειαζόμαστε δείκτες. Όταν εξετάζουμε το 10ετές ελληνικό ομόλογο, ήταν χθες κάτω από 4%, γεγονός που σαφώς αποτελεί ένδειξη ότι οι αγορές θα χρηματοδοτήσουν τελικά την Ελλάδα, γιατί αυτή είναι η τελική πρόοδος, η δημόσια χρηματοδότηση να αντικατασταθεί από την ιδιωτική χρηματοδότηση. Έτσι, οι αγορές εξετάζουν την κατάσταση στην Ελλάδα πολύ πιο ευνοϊκά από ό,τι πιο πριν», δήλωσε αρχικά η Λαγκ? ?ρντ, δίνοντας τα εύσημα στην Αθήνα, γα να αναφερθεί στη συνέχεια στο θέμα των περικοπών.

«Γνωρίζουμε τις επιτυχίες και πως υπήρξαν καλά αποτελέσματα και συχνά καλύτερα και από το αναμενόμενο. Οφείλονται σε πολύ δραστικά μέτρα που αποφασίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, όχι απαραίτητα με την συμβουλή του ΔΝΤ, διότι δεν υποστηρίξαμε πρόσθετες περικοπές δημόσιων δαπανών. Έχουν ήδη γίνει πολλές περικοπές», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, τονίζοντας επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμα πλήρως ολοκληρωθεί:

«Πιστεύουμε επίσης ότι οι περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος που πρέπει να διανυθεί, και ο ελληνικός λαός κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Γνωρίζουμε ότι η δουλεία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Το πρόγραμμα του ESM αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο και το ΔΝΤ δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και να την βοηθήσει να επανακτήσει την εθνική οικονομική της κυριαρχία και θα κάνουμε ότι μπορούμε σύμφωνα με τις αρχές πολιτικής μας».

Κρίσιμες συζητήσεις στην Ουάσινγκτον

Υπενθυμίζεται ότι στην Ουάσινγκτον διεξάγονται κρίσιμες συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την πορεία του ελληνικού προγράμματος, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. 

Οι επαφές γίνονται με φόντο τις πρόσφατα δημοσιευμένες προβλέψεις του Ταμείου για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες παρουσιάζουν μεγαλύτερη σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές. Πρόκειται για την εξαμηνιαία έκθεση του ΔΝΤ για τις δημοσιονομικές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και όσον αφορά την Ελλάδα το Ταμείο… παραδέχεται ότι είχε πέσει έξω στις προηγούμενες προβλέψεις του.

Για τον λόγο αυτό Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται πεπεισμένοι για τη «βούληση» του ΔΝΤ να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του για την Ελλάδα, πριν ολοκληρωθεί το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος.

Ωστόσο, προβληματισμό δημιουργούν τα σενάρια παράτασης του ελληνικού προγράμματος που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Για τον λόγο αυτό αποκτά βαρύνουσα σημασία η αυριανή συνάντηση του λεγόμενου «Washington Group» -των υπουργών Οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία)- με τους αρμόδιους ιθύνοντες των ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και την επικεφαλής του ΔΝΤ.

Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης αναμένεται να διαφανούν οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης της Γερμανίας καθώς θα είναι η πρώτη ουσιαστική συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα με τη συμμετοχή του νέου σοσιαλδημοκράτη Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς.

Εκτός από το «Washington Group», το επόμενο διήμερο στην Ουάσινγκτον αναμένεται να πραγματοποιηθούν συνεχείς, διμερείς και πολυμερείς, παρασκηνιακές συναντήσεις για το ελληνικό ζήτημα μεταξύ των εκπροσώπων όλων των πλευρών.

Απώτερος στόχος, σύμφωνα με αξιωματούχους, είναι στο Eurogroup της Σόφιας την επόμενη Παρασκευή να επιτευχθεί προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα Τσακαλώτου 

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα δει την Κριστίν Λαγκάρντ το Σάββατο 21 Απριλίου και στη συνέχεια τον Πολ Τόμσεν, όπως είχε μεταδώσει η «Εφ.Συν.». Το πρόγραμμα των συναντήσεων (τοπική ώρα) του υπουργού Οικονομικών στην Ουάσιγκτον διαμορφώνεται ως εξής:

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

  • 08:15, Πιέρ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων  της Ε.Ε.
  • 09:00, Μάριο Σεντένο, πρόεδρος του Eurogroup.
  • 09:40, Μπρούνο ΛεΜερ, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.
  • 12:00, Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σάββατο 21 Απριλίου 2018

  • 16:00, Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
  • 16:45, Πολ Τόμσεν, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ.

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.