Κριτική με το γάντι στον Στουρνάρα

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Κάλεσε τη διοίκηση της ΤτΕ «να βρει μια καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην –αδιαμφισβήτητη– ανεξαρτησία της, στα θέματα που είναι στην άμεση αρμοδιότητά της και στον επικουρικό ρόλο στις επιλογές τής εκάστοτε δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης»

Τους τόνους της αντιπαράθεσης «Καθαρή γραμμή ή προληπτική πιστωτική γραμμή» επιχείρησε να ρίξει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, επαναλαμβάνοντας ότι όσο πιο καθαρή η έξοδος, τόσο πιο καθαρό το σήμα προς τα έξω αλλά και προς τα μέσα, ότι «πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία γενικότερα ότι μπορούν να σταθούν στα πόδια τους», είπε σε συνέντευξή του στη Real News.

Κληθείς να σχολιάσει την επιχειρηματολογία εκείνων που τάσσονται υπέρ της πιστοληπτικής γραμμής ξεκαθάρισε πως «δεν έχω την άποψη ότι όποιος διαφωνεί με εμένα έχει απαραίτητα κάποιο δόλιο σκοπό. Είναι εύλογο ότι νοήμονες άνθρωποι μπορούν να διαφωνούν μεταξύ τους».

Ειδικότερα όμως για τον διοικητή της ΤτΕ, θεωρεί ότι υπερβάλλει για το κόστος που θα έχουν οι τράπεζες από το waiver –το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί από την ΕΚΤ αν δεν είμαστε σε προληπτική γραμμή– και επίσης «ότι δεν υπολογίζει σωστά πως μια τέτοια στρατηγική θα χαλάρωνε την πίεση πάνω στις τράπεζες ως προς την αντιμετώπιση του ζητήματος των ‘‘κόκκινων’’ δανείων».

Ξεπερνάει ο Γ. Στουρνάρας τον θεσμικό του ρόλο; Ο Ευκλ. Τσακαλώτος καλεί, μέσω της απάντησής του, τη διοίκηση της ΤτΕ «να βρει μια καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην –αδιαμφισβήτητη– ανεξαρτησία της, στα θέματα που είναι στην άμεση αρμοδιότητά της, και στον επικουρικό ρόλο στις επιλογές τής εκάστοτε δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης», ώστε να βοηθήσει στην άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ ΤτΕ και κυβέρνησης.

«Ο Γιάννης Στουρνάρας, όσα χρόνια τον γνωρίζω, είναι πολιτικό ον και δεν έχω προσέξει να έχει μια φυσική ροπή αποφυγής της δημοσιότητας», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών για τον παλιό του συμφοιτητή.

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.