Κουρουμπλής: Οι εφοπλιστές να κάνουν κάτι περισσότερο για τη χώρα

Παναγιώτης Κουρουμπλής

Πρόσκληση προς τους Έλληνες εφοπλιστές να στηρίξουν τη χώρα, έκανε την Πέμπτη μιλώντας σε εκδήλωση του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Πιστεύουμε ότι τώρα ήρθε η ώρα και οι Έλληνες εφοπλιστές να κάνουν κάτι περισσότερο για τη στήριξη της χώρας. Προσδοκούμε να αποκτήσει η ελληνική σημαία περισσότερα πλοία και καλούμε τους Έλληνες εφοπλιστές τουλάχιστον ένα ποσοστό πλοίων τους να έρθει στην ελληνική σημαία» τόνισε , κάνοντας αναφορά στη μεγάλη στήριξη που παρείχε το υπουργείο Ναυτιλίας στη ποντοπόρο ναυτιλία απέναντι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Αναφέρθηκε στο «δαιμόνιο» των Ελλήνων εφοπλιστών που σε περίοδο κρίσης «κτίζουν» περισσότερα από 600 πλοία σε μεγάλα ναυπηγεία , ενώ επισήμανε την  συνεχή αύξηση της ελληνικής ναυτιλίας, παρά την κρίση στις ναυλαγορές.

Επισήμανε την αλματώδη άνοδο του λιμένα Πειραιά, ο οποίος, όπως είπε, σκαρφάλωσε από την 90η θέση στην 38η παγκοσμίως, σε διάστημα 4 ετών, τονίζοντας ότι στα σχέδια του υπουργείου είναι στον Πειραιά να δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο και υπερσύγχρονο ναυτιλιακό κέντρο, ζητώντας και πάλι  την στήριξη των εφοπλιστών για να αποκτήσει το λιμάνι τόσο μεγάλη υποδομή.

Για τη διαχείριση του θαλάσσιου έρματος είπε ότι ήδη η κυβέρνηση έχει απευθυνθεί στους εφοπλιστές ζητώντας να χρησιμοποιήσουν ελληνικά εξαρτήματα σε πλοία τους που κατασκευάζονται στο εξωτερικό. Υπάρχει ελληνική πατέντα σχετικά με τη διαχείριση του έρματος, είπε ο Π. Κουρουμπλής και το υπουργείο εξετάζει την περίπτωση, σε συνεννόηση με το Ναυτικό Επιμελητήριο και την Ε.Ε.Ε. να ζητήσει από το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο να ιδρυθεί στην Ελλάδα μονάδα εμπειρογνωμόνων που θα αξιολογεί τα συστήματα για να μην υπόκεινται σε περιττές δαπάνες οι πλοιοκ τήτες και να μην προστατεύεται τελικά με αποτελεσματικό τρόπο το περιβάλλον.

Επανέλαβε ότι την τελευταία τριετία έχουν εγκατασταθεί στη χώρα περισσότερες από 290 εταιρίες ναυτιλιακές και ναυλομεσιτικές, καθώς και ότι τους πρώτους εννέα μήνες του 2017 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα αυξήθηκε κατά 18,3%, δηλαδή περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Ο υπουργός Ναυτιλίας επαίνεσε το Λιμενικό Σώμα για τη γενναιότητα και τον ανθρωπισμό των στελεχών του κατά τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς και για την αποτελεσματικότητά του στη δίωξη του λαθρεμπορίου και της κάθε παραβατικότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.