Κληρώνει σήμερα η δόση των 5,7 δισ.

Ευκλείδης Τσακαλώτος- Μάριο Σεντένο

Με το πρώτο «κομμάτι» της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ και την πορεία της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα ασχοληθεί σήμερα το Eurogroup, αφήνοντας εκτός ατζέντας τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους και το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας.

Και τα δύο αυτά θέματα αναμένεται να συζητηθούν στο επόμενο Εurogroup που θα γίνει στις 26 Απριλίου στη Σόφια, όπου η ελληνική πλευρά αναμένεται να παρουσιάσει το λεγόμενο σχέδιο «ολιστικής στρατηγικής ανάπτυξης».

Το μεταμνημονιακό πλαίσιο επιτήρησης θα παραμείνει ασφυκτικό, με τη διαφορά ότι η Αθήνα θα έχει την «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων που πρόκειται να ακολουθήσουν προκειμένου η οικονομία της να μπει σε μια φάση βιώσιμης ανάπτυξης, χωρίς να ανατρέπονται οι στόχοι για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.

Οπως είναι φυσικό, το Εurogroup στη Σόφια μαζί με την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον (20-22 Απριλίου), που θα αποτελέσει και το πρώτο μεγάλο «κρας τεστ» για το ελληνικό χρέος, συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα εκείνη την περίοδο στην έδρα του Ταμείου θα σταθούν αφορμή ώστε να ξεκαθαρίσουν πολλά πράγματα γύρω από το ελληνικό ζήτημα.

Τα σενάρια του ΔΝΤ

Συγκεκριμένα:

 Εάν τελικά το Ταμείο συμφωνήσει με το γαλλικό σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που συνδέει την αποπληρωμής δανείων με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Το ΔΝΤ παρασκηνιακά δεν συμφωνεί με τη γαλλική πρόταση, υποστηρίζοντας ότι αυτή όχι μόνο «ακυρώνει» τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης που προωθούνται μετά το τέλος του προγράμματος, αλλά επί της ουσίας δεν λύνει το πρόβλημα. Αντίθετα, με την επιμήκυνση των δανείων αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων στα έτη που η ανάπτυξη θα είναι χαμηλή, μεταθέτει για τα επόμενα χρόνια το πρόβλ ημα.

 Το «περιεχόμενο» της νέας έκθεσης βιωσιμότητας (DSA) του Ταμείου για το ελληνικό χρέος, η οποία δεν πρέπει να αποκλίνει από αυτές που ετοιμάζουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για την περαιτέρω εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων (επιμήκυνση των ωριμάνσεων κατά 15 χρόνια, επιστροφή των κερδών ύψους 7,6 δισ. ευρώ από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες και την ΕΚΤ, αποπληρωμή από τα αδιάθετα κεφάλαια του ESM των δανείων 11,6 δισ. των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το ? ?ΝΤ).

 Εάν το Ταμείο θα ενεργοποιήσει τελικά το «εν αναμονή πρόγραμμα με την Ελλάδα» – «Stand by Arrangement» (παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στον Μάρτιο και το πρόγραμμα του ESM λήγει στις 21 Αυγούστου). Εχει βάλει κάποιες νέες «ρήτρες», όπως αυτή της εσπευσμένης μείωσης του αφορολογήτου, που δυσκολεύουν την ελληνική πλευρά.

Σχετικά με τη δόση των 5,7 δισ. που κληρώνει σήμερα στο Eurogroup, oι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να ανάψουν το «πράσινος φως» για να προχωρήσει η εκταμίευση που είχε «παγώσει» εξαιτίας των δύο προαπαιτούμενων που εκκρεμούσαν από την 3η αξιολόγηση (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, Ελληνικό).

Οσον αφορά την εκταμίευση του δεύτερου τμήματος που ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ και συνδέεται με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, αυτή θα γίνει τον Απρίλιο υπό τον όρο και πάλι ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Αναφορικά με την 4η αξιολόγηση και τα 88 προαπαιτούμενα μέτρα που περιλαμβάνει παραμένει ο στόχος για τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) στο Euro-group της 24ης Μαΐου.

Το ΔΝΤ έχει κωδικοποιήσει τα 21 πιο αναγκαία που πρέπει να μπουν σε τροχιά υλοποίησης το επόμενο διάστημα.

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.