Κλειδώνει η δόση, τον Απρίλη η συζήτηση για χρέος

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Την έγκριση στη δόση των 5,7 δισ. ευρώ αναμένεται να δώσει σήμερα το  Eurogroup, που όσον αφορά στην Ελλάδα θα ασχοληθεί και με την πορεία της τέταρτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα.

Οι τελευταίες εκκρεμότητες αφορούσαν 2 από τα 110 προηγούμενα μέτρα σχετικά με την «ξεμπλοκάρισμα» από το Συμβούλιο της Επικρατείας για το Προεδρικό Διάταγμα για το Ελληνικό και την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Το χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει οι δανειστές στις τράπεζες, με την Εκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν, προβλέπει 40.000 πλειστηριασμούς ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια. 

Σε αυτό το μέτωπο πρέπει να πραγματοποιούνται περίπου 1.000 πλειστηριασμοί κάθε μήνα. Τουλάχιστον 7.000 θα πρέπει να έχουν γίνει από τις τράπεζες μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ 6.000 ακόμα να ακολουθήσουν στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του  2018 . 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ τον ερχόμενο μήνα είναι συνδεδεμένη με την πρόοδο του ηλεκτρονικού σφυριού και των ληξιπρόθεσμων του δημοσίου σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με την ατζέντα της συνεδρίασης των υπουργών της Ευρωζώνης, αυτοί θα ενημερωθούν «για το ότι η Ελλάδα έχει πλέον εκπληρώσει τα τελευταία δύο προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της τρίτης επανεξέτασης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

»Αυτή ήταν η προϋπόθεση για την καταβολή της τέταρτης δόσης της χρηματοδοτικής συνδρομής που χορηγείται στο πλαίσιο του προγράμματος. Οι θεσμοί θα ενημερώσουν επίσης τους υπουργούς σχετικά με την πρώτη αποστολή της τέταρτης επανεξέτασης του προγράμματος, η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου».

Εκτός ατζέντας χρέος και εποπτεία

Εκτός της ατζέντας βρίσκονται οι συζητήσεις για το διακύβευμα της ελάφρυνσης του χρέους και το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας, που θα παραμείνει ασφυκτικό με τη διαφορά ότι η Αθήνα θα έχει την «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων, χωρίς να ανατρέπονται οι στόχοι για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.

Τα δύο θέματα μετατίθενται να συζητηθούν στο επόμενο Εurogroup που θα γίνει στις 26 Απριλίου στη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου η ελληνική πλευρά αναμένεται να παρουσιάσει το λεγόμενο σχέδιο «ολιστικής στρατηγικής ανάπτυξης».

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, το σχέδιο «είναι δική μας ιδιοκτησίας και ένα είδος συμφώνου κατανόησης» και θα έχει τρεις αποδέκτες: τους θεσμούς, τις αγορές και το εσωτερικό της χώρας. «Πρέπει να ικανοποιήσουμε μια λεπτή ισορροπία: να πούμε στις αγορές «επενδύστε σε εμάς γιατί δεν πρόκειται να υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις μόλις τελειώσει το μνημόνιο», αλλά και να δώσουμε το μήνυμα πως τα πολύ δύσκολα έχουν τελειώσει».

Θα περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, των αποκρατικοποιήσεων και των δημοσιονομικών επιδιώξεων, αλλά και δέσμη προγραμματισμένων μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα. Παράλληλα, επιδιώκεται η αύξηση του κατώτατου μισθού να συμπεριληφθεί στο αναπτυξιακό σχέδιο σε συνεννόηση με τους θεσμούς.

Από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει κωδικοποιήσει τα 21 πιο αναγκάια από τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτη αξιολόγησης, που πρέπει να μπουν σε τροχιά υλοποίησης το επόμενο διάστημα. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επόμενη κομβική ημερομηνία είναι η 21η Ιουνίου, οπότε και αναμένεται συμφωνία σε τρία μέτωπα: την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους και το πλαίσιο της εποπτείας μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο.

 

 

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.