Κατά 237 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα «φέσια» του κράτους προς τους ιδιώτες τον Φεβρουάριο

Ανοδικά κινήθηκαν τα «φέσια» του Ελληνικού Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Φεβρουάριο παρουσιάζοντας αύξηση κατά 237 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Την ανοδική τροχιά αυτών των χρεών καταδεικνύουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, σύμφωνα με τα οποία το σύνολο αυτών των οφειλών διαμορφώθηκε στα 3,390 δισ. ευρώ από 3,140 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Τα ποσά του φόρου που δεν έχουν επιστραφεί στους φορολογούμενους ανήλθαν τον Φεβρουάριο στα 776 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 84 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους δανειστές ότι θα μηδενίσει το κοντέρ των χρεών αυτών μέχρι να εκπνεύσει το 3ο πρόγραμμα με τα λεφτά που θα πάρει από τον ESM γι’ αυτόν τον σκοπό (3η και 4η αξιολόγηση).

Ηδη 500 εκατ. ευρώ από την 3η αξιολόγηση βρίσκονται στον δρόμο προς τα ελληνικά ταμεία, ενώ άλλο 1 δισ. θα εκταμιευτεί τον Μάιο υπό την προϋπόθεση ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και το «στοκ» αυτών των οφειλών θα μειωθεί περαιτέρω.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, τον Φεβρουάριο:

● Τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων αυξήθηκαν στο 1,452 δισ. ευρώ από 1,432 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου.

● Οι οφειλές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαμορφώθηκαν σε 270 εκατ. ευρώ από 240 εκατ. ευρώ.

● Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοσοκομείων αυξήθηκαν στα 439 εκατ. ευρώ από 349 εκατ. ευρώ.

● Τα χρέη των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αυξήθηκαν στα 350 εκατ. ευρώ από 340 εκατ. ευρώ.

● Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου «ψήλωσαν» στα 776 εκατ. ευρώ από 692 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.